Настъпва "ерата на гнева" – милиони ще страдат, милиони ще са бедни!

Кристин Лагард: Привилегировани категории от населението ще могат да живеят до 120 г.
5 дек 2018 19:30, Елка Василева
221
Настъпва "ерата на гнева" – милиони ще страдат, милиони ще са бедни!
Кристин Лагард. Снимка: архив, Reuters

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за възобновяване на международното сътрудничество, опасявайки се от настъпването на "ера на гнева", при която неравенствата могат скоро да станат по-големи, отколкото по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в престижната библиотека на Конгреса във Вашингтон, Лагард призова за "нов мултилатерализъм", който да направи така, че "икономическите облаги от глобализацията да бъдат разпределени сред всички, а не само сред някои".

По думите й световната търговия трябва да бъде "ремонтирана": "Необходимо е да се стремим към деескалация" на търговското напрежение и да подобрим системата за обмен, като "премахнем субсидиите, които водят до изкривявания" и като защитим правото на интелектуалната собственост.

На въпрос за сключеното 90-дневно примирие между Пекин и Вашингтон Лагард заяви, че не е "сигурна" дали това ще прерасне в търговско споразумение за три месеца, но приветства "значителния напредък". Според нея е важно да има разбирателство между двете страни и те да се споразумеят по ключови принципи.

Споменавайки Великобритания, управляващата директорка на Международния валутен фонд заяви,че все повече и повече британците съжаляват за Brexit-а: "Мисля, че има съжаление на много места в Европа. Мисля, че има повече съжаления във Великобритания, отколкото преди 6 месеца."

Освен това в речта си Лагард призова за нова система на международно данъчно облагане.

"Компаниите имат в момента планетарно присъствие, но правителствата не са намерили добрия данъчен отговор"', изтъкна тя, критикувайки стратегиите за данъчна оптимизация, при която много постъпления от данъци не влизат в хазната.

Без това " преосмислено международно сътрудничество" Лагард се опасява, че след 20 години, до 2040 година, "неравенствата могат да станат по-големи, отколкото са били по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век".

Тази "ера на гнева" ще противопостави технологичните гиганти-монополисти срещу икономически слабите страни, а привилегировани категории от населението "ще могат да живеят до 120 години, докато милиони други ще страдат от бедност".

Има опасност "бездната между стремежите и действителността" да "подхрани гнева и огорчението", предупреди тя.

Твърдейки, че остава "оптимист", Лагард увери, че "ерата на осъществяването на нови идеи" е възможна. Тогава икономиките ще се възползват от възобновяеми енергии, от по-голяма интеграция на жените на трудовия пазар, а големите компании ще проявяват социална отговорност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 110: това също са умения :)
84
14
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 114: Ти също можеш да станеш милионер. Не е трудно ! Спри да търкаш билети, цигари и пиене. Инвестирай в някой фонд насдак 100 е достатъчно. И след 30 години ще си милионер. Богатите на запад точно това са правили техните дядовци и бащи. И след 50-60 години има резултат. Ти какво искаш за 2 години да станеш милионер ? Няма как да се случи. Трябват търпение и усилия от цялата фамилия. Това е :)
83
1
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ei na tova mu se vika ...Krokodilski salzi !!! S udovolstvie obache bih si napravila chanta ot neinata koja !!! MVF ...vidite li se bil zagrijil za horata ?!?? Ti da vidish ?!? Kolko zarobeni darjavi im lejat na savestta ...
82
6
 
7
 
! Отговори
отврът преди 5 години
Пуснали са някакви гадни руски обяви на страниците на вестника.
81
3
 
30
 
! Отговори
Е преди 5 години
За какво равенство говорим,тази система прави богатите още по-богати,тя е прогнила в основите си.Няма по-брутални индивиди от хората,как само се експлоатират едни други.Кое е нормалното в това бедните да си скъсват гъ.овете от бачкане и да произвеждат всичкото благо,а в същото време печалбата да влиза в джобовете на малцина.Безос забогатява с по 100 млн. на ден...праг на богатството или 90% данъци за богатите,всичко друго е прах в очите.
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефа на МВФ,преди време се опитват да я осъдят.Тя бе противничка на реформите на Тръмп.Щом тя го казва,наистина ще става зле.Край!Защо никога не правят нещо добро,а непрекъснато изненадват хората с лоши новини?
79
3
 
25
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
Бабчето с 50к евро заплата на месец тръгнала да говори за разпределение на капитала. Смях.
78
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименЕврейка е и Ленчето с кремчето.
77
4
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Доста оптимистично изказване на Лагард!Всъщност истината е,че Светът отеснява,ресурсите са ограничени, милиарди ще страдат,милиарди ще са бедни и...МИЛИАРДИ ЩЕ УМРАТ!
76
2
 
10
 
! Отговори
СЛЪНЧАКА БЕЙ преди 5 години
Поредно рептилно бабе излиза да ви плакне очите и вие пак почнахте да се умилквате... ЕЙ НЯМА ДА СЕ НАУЧИТЕ... ОВЦЕЕЕ
75
3
 
8
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
ТОВА ЩЕ РЕШИ ЛИ ПРОБЛЕМА С ТОПЛАТА ВОДА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ?ТАЗИ СУТРИН НЯМАХ ТОПЛА ВОДА МЪРШООО
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
глобализацията ще произведе последната империя на земята
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако "икономическите облаги от глобализацията се разпределят сред всички", няма да е капитализъм, госпожо Паричкова.
72
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента има десетина социални и професионални групи,които живеят добре.Това са:1.Политици2.Магистрати3.Средна и висша администрация4.Силови структури5.Някои свободни професии(нотариуси,зъболекари,адвокати...)6.Ръководство на големи компании7.Много малка част от собственици на дребен бизнес8.Собственици на среден и едър бизнес9.Рентиери10.Престижни професии като архитекти,ИТ специалисти,доктори...някои журналисти11.Криминални босовеВсичко останало се бори за оцеляване
71
1
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.nastapva " Vidov den " !!! Vseki shte si poluchi zaslujenoto !!! Naroda vinagi namira nachin ...dushmanite mu da si platiat smetkata ..nakraia !!!
70
2
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
*** че та, няма как да ви се размине тоталното разочарование... Тези мантри за свободен капитал и бездарните, мързеливи работници, които смучат блага и живеят за сметка на умните и красивите, ще пресъхнат пред очите ви в най скоро време!
69
13
 
9
 
! Отговори
ПрограмисЪт преди 5 години
За това учете.Никой не дава пари ако нямате ценни умения.
68
4
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...kolkoto I da ne vi se iska ..Balgaria be istinska darjava pri Todor Jivkov !!! Sega darjava niamame !!! Kopaem danoto I to na dalboko !!!Balgarite mojem samo da mechtaem za standart na jivot ..kakavto imahme pri Todor Jivkov !!! Horata ..obiknovennite hora jiveeha dobre !!!Imashe sigurnost v utreshnia den !!! Mai _nata mu na globalizma !!! Ma _inata mu I na kapitalizma !!! Triabva da si istinski deb_il za da ne go osaznavash !!!
67
16
 
3
 
! Отговори
Землянин преди 5 години
Земята сега има нужда от един Пиночет като в Чили да напълни стадионите с комунистите от Международния валутен фонд и Световната банка и да изчисти Земята от тях и на нас земляните да ни дойдат едни стабилни капиталисти да ни дават големи заплати да живеем богати като чилийците.
66
2
 
15
 
! Отговори
Ленин преди 5 години
е казалКапиталистите са готови да ни продадат и въжето на което ще ги обесим"