Ръст на туристите, ръст на приходите, а персоналът ни – внос!?

Еврошефството допринесло за засиления интерес към България
23
Ръст на туристите, ръст на приходите, а персоналът ни – внос!?
Снимка: Булфото, архив

Годината беше добра за хотелиерството и туризма. България беше посетена от повече от 9,1 милиона туристи, като общо посетилите ни по различни поводи чужденци са над 16 милиона.

Приходите са от порядъка на 3,2 милиарда – ръст от близо 5%, похвали се Бранимир Миланов - един от председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) пред БНР.

Още по темата

Според него европредседателството през първата половина на годината е дало "сериозно отражение" в развитието на туризма и за в бъдеще.

Столицата също е по-пълна през уикенда, благодарение на нискотарифните полети до София, отбеляза той.

"СПА-хотелите и другите СПА-дестинации са обект на по-голямо посещение от страна на българи, отколкото на чужденци. Това е радващо, защото българинът посещава родните си места и използва природните дадености на нашата страна и не отива в чужбина, което е показателно за нивото на услугите и на предлаганите хотели", отбеляза Миланов.

Над 130 училища обучават хора в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а според Миланов заплащанията в сектора са "вече доста високи и привлекателни".

Въпреки това много кадри предпочитат реализация зад граница. 

Хотелите се развиват много добре и в технологично отношение, отчете Бранимир Миланов, подчертавайки, че условията за развитие на хотелиерския бизнес също стават все по-добри.

Професор Стоян Маринов от Икономически университет във Варна също оцени годината като "добра".

Той обясни, че проблемът с кадрите не е от вчера и не е проблем само на България, а на всички дестинации, включително САЩ, страните от Западна Европа и конкурентите ни от Гърция и Турция.

"Миналата година ние изнесохме около 6 000 младежи да работят в туризма в други страни. Ако в България изпълнителските кадри – рецепционисти, сервитьори и обслужващ персонал, работят за около 700-800 лв., например в Турция и Гърция същите заплати, но са в евро. Но има и един друг момент - разходите там са много по-големи", каза Маринов.

Той допълни, че всяка година прави допитвания до негови студенти и голяма част от тези от тях, които са били в конкурентни дестинации, вече са склонни да останат в България.

"Казват: Да, в Австрия получавам, примерно, 1000 евро, но билетчето ми за транспорт струва 3 евро и когато
приспадна разходите по издръжка, се оказва, че не съм спечелил толкова много", обясни Маринов.

Основният конкурент са САЩ – студентите инвестират около 2500 долара, за да работят три месеца, допълни той.

Според него износът на родни кадри се компенсира с кадри отвън. Една част от тях не са на необходимото равнище.

"Доста обекти работиха с по-малко персонал, отколкото би трябвало. Напрежението се повишава, а това изнервя работодателите и началниците. Всичко това води до влошаване на условията на труд и оценката за недобро отношение", коментира Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръста на туристите, ръста на приходите-супер, а ръста на заплатите на работещите в бранша кога? Много им е изгодно така, ама не се знае до кога, че ще излъжат украинците една година, втора година... на третата и те ще се усетят и ще идат да работят в друга държава. И тогава какво правим, а господа хотелиери?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"работят за около 700-800 лв., например в Турция и Гърция същите заплати, но са в евро."Щом са в евро означава че не са същите заплати.
18
4
 
1
 
! Отговори
Баш мутра преди 5 години
До МутраДай повече инфо, че в обявите за сервитьори за Австрия аз не виждам повече от 1000евро. Гарантирам ти ако ми намериш работа като сервитьор за тези пари, 500 евро всеки месец ще са за теб.
17
1
 
8
 
! Отговори
смнирен депутат преди 5 години
от демократичен Пакистан и Бангладеш ще дойдат да бачкат на Сланчака,няма страшно.
16
3
 
4
 
! Отговори
kkk преди 5 години
2,8 млн.дка българска земя вече е купена от чужденци
15
0
 
6
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Глупости на търкалета.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно, ние отидохме в средата на август на аквапарка в Албена , после се поразходихме из курорта и ми се стори че няма много туристи, Основните туристи бяха румънци, но те не са щедри, даже обратното.
13
2
 
15
 
! Отговори
До 9 Питащ: преди 5 години
*** в България демокрация не е имало от 1944 и същите изверги които унищожиха обществото и царството сега ми се правят на демократи. България не е държава а букви на картата. Ако някой от мутрите реши да хвърли бомба в детската градина никой ама никой и нищо не може да му каже гарантира Партията Майка. След някоя друга година и ние ще се превърнем в Латинска Америка.
12
2
 
19
 
! Отговори
Допълнение преди 5 години
А пък до чуждата работна ръка,еми съжалявам ама за 360 часа работа в месеца за 700-900лв заплата няма кой да се хване вече.Наистина собствениците забогатяват а персонала се прибира с пари колкото да си плати персонала до родния град
11
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаш виШу и искаш като начало 2 бона.А какво МОЖЕШ?Хайде в Германия с всичките си "дипломи" и претенции - там ти е мястото, да се квалифицираш малко в областта на хигиенизирането на хотели и задн...ци. Там работодателите са добрички.
10
5
 
9
 
! Отговори
До 8 коментар преди 5 години
Ама то точно така стана вече.6 години подред ходех в Слънчев Бряг да работя и повече няма да повторя.Незнам какъв е този ръст но тази година имаше по малко хора и всички бяха Чешко-Полска.Четири членно семейство дошло на почивка в България с общо 200 лв за 7 дена!Влизат в магазина и нямат пари да си купят 1 минерална вода,или отиват в заведение поръчват една супа и 3 купи.Лятото бях говорил с турооператори и те бяха казали че за тази година ще са пак същите и още по бедни!
9
11
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
че то някой ходи ли по нашите хотели.Всички сме в Гърция
8
8
 
20
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
30 години демокрация .Освен, че група мошеници забогатяха неимоверно, как се промени живота на българина?-По-образован ли е?-По-добре здравноусигурен ли е?-По-добре заплатен ли е?-Населението увеличава ли се?-Армията по-добре ли е?-Корупцията намаля ли?-Съдебната система независима ли е?-Премахна ли се цензурата?
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лесно да богатееш а персонала да ти работи за жълти стотинки.А дано на мутренските чорбаджии все бедни и ол инклузув клиенти да им идват,и като се напият да им изпотрошават материалната база...
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В западна Европа в хотелиерството,ако някой от персонала няма жилище,им осигуряват стая с кухня в самия хотел,стига сте лъгали хората!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста обекти работиха с по-малко персонал, отколкото би трябвало.----------------------------------------------------------------------------------------------Опаа, работници, персонал няма.А на всеки обект, шеФа е сложил роднини и наши хора, ама те не работят.Те командват, наляво-надясно и шпионират.
4
4
 
21
 
! Отговори
Мутра преди 5 години
На приятел синът работи Австрия и взима 2800? и ходи пеша до ресторанта 10минути където работи,за какво говорим?
3
2
 
31
 
! Отговори
подкрепете ги моля преди 5 години
в София има 5* хотел Арена ди Сердика на ул.Будапеща 2,там няколко човека директори се подиграват с персонала с обидно ниски заплати и некадърно ръководство,хората са отчаяни и протестират пред хотела.Това е ситуацията в "туризма"у нас,пране на пари и некадърни директори.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В съседната статия пишеше, че глад за кадри няма, в тази пише, че внасяме отвън. На кое да вярваме?! Съвсем се омотахте вече.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...и чадър с шезлонг е 5 лева в момента, възползвайте се