Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!

Предизвикан е от искане за екстрадиция на турски журналист
6 дек 2018 21:04,
62
Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!
Снимкa: Reuters, архив

Бившият румънски президент Траян Бъсеску написа днес във Facebook, че Румъния трябва да отхвърли искането на Турция за екстрадиция на журналиста от в. "Заман Румъния" Камил Демиркая, като подчерта, че Румъния не трябва да се държи като "турски вилает", предаде Медиафакс.

"Не сме турски влиает, а добри приятели и равноправни партньори на Турция. Властите в Турция поискаха екстрадицията на журналиста Камил Демиркая заради критичните му мнения, изразени в пресата, по адрес на властта в Анкара. Със сигурност той няма да получи коректен процес в Турция, няма да бъдат спазени правата му, а животът на журналиста ще бъде в опасност", посочи бившият президент, предаде БТА.

"Румъния трябва да се държи като страна членка на Европейския съюз, в която ценности като правото на свободно изразяване се уважават, и да отхвърли екстрадицията на журналиста Камил Демиркая", посочва още Бъсеску.

Апелативният съд на Букурещ отложи за 14 декември процеса по искането за екстрадиция на турския журналист, който заяви, че е поискал политическо убежище в Румъния.

Турските власти обвиняват Демиркая във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за преврат през 2016 г. Критично настроеният към Ердоган вестник "Заман" беше закрит в Турция, а множество сътрудници на изданието бяха обвинени във връзки с Гюлен.

Румънската асоциация Про демокрация също призова румънските власти да прекратят процедурата за екстрадицията му, предаде Аджерпрес.

"Асоциацията Про Демокрация осъжда задържането на Камил Демиркая, журналист от изданието "Заман Румъния", с цел екстрадирането му по искане на турските власти, и призовава румънските власти да прекъснат веднага процедурата. Нима подобни процедури, които засягат защитата на човешките права, са политическият резултат от неотдавнашното посещение на г-жа премиера Виорика Дънчила в Турция? Това ли да е обяснението на мълчанието на румънските власти по отношение на неспазването на човешките права в Турция?", подчертава в прессъобщение асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eh BISESKU koga shte stanete hora.ta toya djurnalist deto go zashtitavash e treti po rang v yerarhiyata na FETO,ZAMAN navremeto se razprostranqvashe v BG bezplatno ot DPS
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците се оправят добре с мамалигата затова са известни като мамалигари.
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!Предизвикан е от искане за екстрадиция на турски журналист"A Тиквата предаде всички, които Ердоган поиска. Това какво ви говори за него?
38
10
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Иначе браво на румънците.Там знаете ли как бързо оправят ***--с големата тояга.Аз съм виждал.Не си поплюват.
37
10
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Затова аз ненеавиждам турци и тиганиСега любезните модератори-Джурналя с големи пълни гуши-слугинажа на турската пропаганда ще ме изтрият.След малко.гледайте.Ако не са заспали де.....
36
14
 
17
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До АнонименОт Турция никой добро не е видял и няма да видиОсвен кланета,изнасилвания съсипия ,разрушения и ГЕНОЦИДТова е доказано от историята .ФактиА когато фактите говорят -и боговее мълчат.
35
6
 
7
 
! Отговори
shady до 41 преди 5 години
Да, ама ок. 1 година след свалянето на самолета руски ракетен удар в Сирия изпрати в небитието не знам колко турски войника. Тогава и кадънчето нищо не каза - нещо бе смоталевено, че имало проблем с координацията и това е. Така че всичко е интереси.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВреме е Русия да й счупи алчните зъбки...пфу, в посранaта русия пък едни права на човека защитават....Забрави ли кадънчето, дето им свали су-то? Алкохолиците даже и не разбрали кво става!
33
6
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Каква разлика между Румъния и България! Баце, без да се замисли, в чували и на камионетката и направо на Ердо в краката. България е турски вилает, и то екстра класа. Аз не помня румънското правителство да е правило съвместни заседания с Израел и Турция, но за Бойко това са любими дестинации+ арабският свят. Да се чудиш и маеш на "европейското развитие" на ГЕРБ:)))
32
3
 
4
 
! Отговори
Ей преди 5 години
го и оня, дето слугува в Германия. Между две измиване на мръсните чинии в старческия дом където най-вероятно работи, тоя *** си позволява да дава оценки и да поставя всички под един знаменател. Жалко, че е зад клавиатурата. Типично за страхливите мишоци. Щото като ми го каже лично-влиза в ортопедията!
31
8
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Реджеп Ердоан се държи като Реджеп Иведик.
30
5
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
А наш Баце ги слага в чували и ги праща баз тън-мън на Султана. Тъй де, да не го дразни, защото Баце е малък в собствените си очи.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ястреб ОсманлиятаКога, като през 1912 г. ли?
28
1
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Да се денонсира Трианонския договор от 1919 г., с който Влашория заграби Трансилвания от Румъния, Северна Добруджа от България и Банат от Сърбия!
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MakedonТи сега Македон ли си или си Северно-Македон?
26
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно ще видим разликата между нас и Румъния. Ние предадохме един човек в Турция и повече никой нищо не чу каква е съдбата му.
25
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Бойко само се интересува дали капе пара за бизнеса и връща всичко на Ердоан - турци,кюрди, българи - живи или мъртви,роми,бежанци,всичко,квот му каже авера по далавера! И Митьо Оч.
24
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Власите имат ценно наследство от отношенията си с турците... ...визирам граф Дракула!.Да, бил е турски васал, както и Крали Марко.
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците вече зеха да се оливат с тоя Гюлен... За всяко нещо с него се оправдават, това е най-злия проповедник
22
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуеш ли, Боцко? Така отговаря държавник, а не праща хора, с панделка на врата, на оя Анадолски сатрап!