Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!

Предизвикан е от искане за екстрадиция на турски журналист
6 дек 2018 21:04,
62
Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!
Снимкa: Reuters, архив

Бившият румънски президент Траян Бъсеску написа днес във Facebook, че Румъния трябва да отхвърли искането на Турция за екстрадиция на журналиста от в. "Заман Румъния" Камил Демиркая, като подчерта, че Румъния не трябва да се държи като "турски вилает", предаде Медиафакс.

"Не сме турски влиает, а добри приятели и равноправни партньори на Турция. Властите в Турция поискаха екстрадицията на журналиста Камил Демиркая заради критичните му мнения, изразени в пресата, по адрес на властта в Анкара. Със сигурност той няма да получи коректен процес в Турция, няма да бъдат спазени правата му, а животът на журналиста ще бъде в опасност", посочи бившият президент, предаде БТА.

"Румъния трябва да се държи като страна членка на Европейския съюз, в която ценности като правото на свободно изразяване се уважават, и да отхвърли екстрадицията на журналиста Камил Демиркая", посочва още Бъсеску.

Апелативният съд на Букурещ отложи за 14 декември процеса по искането за екстрадиция на турския журналист, който заяви, че е поискал политическо убежище в Румъния.

Турските власти обвиняват Демиркая във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за преврат през 2016 г. Критично настроеният към Ердоган вестник "Заман" беше закрит в Турция, а множество сътрудници на изданието бяха обвинени във връзки с Гюлен.

Румънската асоциация Про демокрация също призова румънските власти да прекратят процедурата за екстрадицията му, предаде Аджерпрес.

"Асоциацията Про Демокрация осъжда задържането на Камил Демиркая, журналист от изданието "Заман Румъния", с цел екстрадирането му по искане на турските власти, и призовава румънските власти да прекъснат веднага процедурата. Нима подобни процедури, които засягат защитата на човешките права, са политическият резултат от неотдавнашното посещение на г-жа премиера Виорика Дънчила в Турция? Това ли да е обяснението на мълчанието на румънските власти по отношение на неспазването на човешките права в Турция?", подчертава в прессъобщение асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Стефан Велики моли за помощ във войните му срещу Османците ,но получава претенции за територии от Унгария и най-вече от Полша ,която тръгва на война срещу нея!Молдова е принудена да търси помощ от ....Османците,които се съгласяват срещу годишен данък и василитет на Молдова!
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 По онова време последната грижа на руснаците са били Балканите .Русия е разделена на княжества, някой воюващи по между си!Полша е в апогея си и се стреми към излаз на Черноморието!Вместо да помага на Молдова срещу турците,тя й отваря втори фронт и след време Молдова става турски васал!
19
10
 
9
 
! Отговори
Coni преди 5 години
Таип ще ги оправи не се притеснявайте една чета няма да остане
18
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше васална България, щеше да го е екстрадирала на втория час!Браво на румънците, излязоха много по-качествен народ от българите
17
18
 
16
 
! Отговори
Шахин Кючюксикиоглу преди 5 години
Дано борците за свобода и демокрация от ФЕТО, ПКК и пешмергите да свалят диктатора от власт!
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PKK ZaferТо ако ставаше така с говорене по телевизията... Има една поговорка турска лафла пейнир гемиси юзмез Л*бчо ефенди.
15
5
 
8
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Седмица преди преврата Гюлен се появи в своя канал в Ютуб със зелени дрехи. Медии на групировката излъчващи от Германия започнаха да водят много часови живи предавания със заглавия подобни на "Време е за демокрация".
14
13
 
12
 
! Отговори
PKK Zafer преди 5 години
Трябва нов кръстоносен поход, който да демократизира турция!
13
8
 
12
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Точно 9 месеца преди преврата вестник Заман пусна своя реклама по всички телевизии. Рекламата показваше вой на сирени, военно положение и изтребители над града и накрая се появи бебе което се смее с надпис ZAMAN.Познати трикове на Цру. Това беше "съобщение" за някои. Бебето се ражда след 9 месеца. Рекламата беше 9 месеца преди преврата. Гюлен в превод е смях. Бебето беше Гюлен - смеещо се бебе.
12
7
 
11
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Думи на Ердоган бяха променяни, изваждани от контекста и излъчвани по централните емисии на групировката. По тв на групировката постоянно се излъчваха религиозни ислямистки филми чиято цел беше промиване на мозъка на населението.
11
7
 
11
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Организацията на Гюлен събираше пари чрез лица които обикаляха домовете на хората също ползваха джамиите за да си набавят финанси. Ердоган първо спря този канал за парични средства. След това медиите започнаха да се държат като опозиция. Кандидат Офицери с качества биваха изключвани от военни училища а хора учили в религиозни училища заемаха тяхното място чрез фалшификации.
10
2
 
12
 
! Отговори
Кашкавала преди 5 години
Дали Ердоган праща мигранти през Гърция или България, крайния резултат е същия... Отиват в ЕС
9
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офф, кви са тия изказвания... какво значи вилает? Ами Турция е много голяма и много мощна страна нормално е да има влияние на Балканите, но турците са ни братя. Хаха, румънците се излагат, залитат на някъде. Ама ако ги нападне някой нали турците ще ги спасяват ! Много грозно е да пазят терорист от турското правосъдие! Ние българите имаме добросъседски отношения с Турция затова Ердо праща бежанците към Гърция, а не през България. Това е уважение. От Турция само добро сме видели. Т
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5 И не само Влад Цепеш известен като дракула е трепал турците !Молдовския крал Щефан дел Маре редовно е побеждавал турската армия .Поне докато Полша не го удари в гръб,но това е друга тема.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците ще го пратят тоз журналист при Кашоги и Скрипал.
6
3
 
17
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Гюленистите бяха много опасни. Никой не можеше да се справи с тях. Под благовидното изражение на ходжа, Гюлен беше пуснал пипала в армията и полицията. Никой не можеше да си позволи да го критикува. Ердоган се оказа много хитър. Ползва Гюлен за да се докопа до властта и го изхвърли
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако този беше в БОЙКОЛАНДСКИЯТ вилает отдавна да са го пратили на Осман Паша и да е ликвидиран. Ако не се застъпят медиите в Румъния другарката Виорика Дънчила ще го опакова и ще им го прати с първият полет. Но в Румъния медиите не са подвластни на Мутри и ще се противопоставят. Там демокрацията настъпи веднага след ликвидацията на Чаушеско докато при нас още я чакаме ама дали ще я дочакаме е под въпросителна.
4
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..Румъния не е турски вилает...***********Не бързай, всичко с времето си ?
3
4
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А някой знае ли защо Цацаров ходи в Турция в края на ноември?
2
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния не е турски вилает, а Соросидски вилает и укрива терористи.