Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!

Предизвикан е от искане за екстрадиция на турски журналист
6 дек 2018 21:04,
62
Бъсеску настоя: Румъния не е "турски вилает", а партньор!
Снимкa: Reuters, архив

Бившият румънски президент Траян Бъсеску написа днес във Facebook, че Румъния трябва да отхвърли искането на Турция за екстрадиция на журналиста от в. "Заман Румъния" Камил Демиркая, като подчерта, че Румъния не трябва да се държи като "турски вилает", предаде Медиафакс.

"Не сме турски влиает, а добри приятели и равноправни партньори на Турция. Властите в Турция поискаха екстрадицията на журналиста Камил Демиркая заради критичните му мнения, изразени в пресата, по адрес на властта в Анкара. Със сигурност той няма да получи коректен процес в Турция, няма да бъдат спазени правата му, а животът на журналиста ще бъде в опасност", посочи бившият президент, предаде БТА.

"Румъния трябва да се държи като страна членка на Европейския съюз, в която ценности като правото на свободно изразяване се уважават, и да отхвърли екстрадицията на журналиста Камил Демиркая", посочва още Бъсеску.

Апелативният съд на Букурещ отложи за 14 декември процеса по искането за екстрадиция на турския журналист, който заяви, че е поискал политическо убежище в Румъния.

Турските власти обвиняват Демиркая във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за преврат през 2016 г. Критично настроеният към Ердоган вестник "Заман" беше закрит в Турция, а множество сътрудници на изданието бяха обвинени във връзки с Гюлен.

Румънската асоциация Про демокрация също призова румънските власти да прекратят процедурата за екстрадицията му, предаде Аджерпрес.

"Асоциацията Про Демокрация осъжда задържането на Камил Демиркая, журналист от изданието "Заман Румъния", с цел екстрадирането му по искане на турските власти, и призовава румънските власти да прекъснат веднага процедурата. Нима подобни процедури, които засягат защитата на човешките права, са политическият резултат от неотдавнашното посещение на г-жа премиера Виорика Дънчила в Турция? Това ли да е обяснението на мълчанието на румънските власти по отношение на неспазването на човешките права в Турция?", подчертава в прессъобщение асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъсеску да не ви е Боку да му нареждате?