Лекар или машинист? Едното – най-желано, другото – най-недолюбвано

Машинен инженер, заварчик, стругар – също са популярни
7 дек 2018 19:06,
12
Лекар или машинист? Едното – най-желано, другото – най-недолюбвано
Снимка: Pixabay

Лекарската професия е най-желаната в България. В другия край на скалата като най-нежелана професия се откроява тази на локомотивния машинист. Това става ясно от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Проучени са общо 16 професии от секторите "Машиностроене и металообработване", "Електротехника и електроника", "Транспорт и спедиция" и "Медицина и услуги за красота и здраве".

Лекарската професия е получила общо 55,46 от максимални 100 точки по създадената от АИКБ скала. Това, обаче, не решава проблема с дефицита на лекари, поради нарастващото изтичане на квалифицирани кадри извън страната.

В машиностроителния сектор най-привлекателна се оказва професията "Машинен инженер" с 54,64 рейтинг. След нея се нареждат професиите на "Настройчик на машини с ЦПУ", "Заварчик" и съответно с най-нисък рейтинг е професията "Стругар" със среден рейтинг от 35,44.

При сектор "Електроника и електротехника" с най-висока оценка от 47,80 е професия "Електроинженер". На второ място е "Електротехник" с 38,36 рейтинг. Трети и четвърти са професиите "Техник на електронна техника" и "Машинен оператор".

"Локомотивен машинист" е най-малко харесваната професия от "Транспорт и логистика" с рейтинг от 26,02. Оценките на "Самолетен пилот" и "Шофьор на тежкотоварен автомобил" съответна са 54,64 и 46,54.

Другите професии от "Медицина и услуги за красота и здраве" са "Акушерка" и "Медицинска сестра" със средни рейтинги, а с най-нисък рейтинг н бранша е професията на лаборанта с рейтинг от 33,14.

Целта на проекта е да се създаде пилотен модел за решаване на един от основните проблеми на пазара на труда през последните 15 години - липсата на квалифицирана работна ръка за ключови за българската икономика сфери, отбелязват от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Логично и програмирането е желана професия.В момента има наплив от всякакви други професии главно заради парите.
10
1
 
3
 
! Отговори
Hm преди 5 години
До БДЖ ще фалира ли ??Да ще съществува
9
0
 
15
 
! Отговори
А не е ли?? преди 5 години
Как бе, любимата професия не е ли ,, депутат".
8
4
 
9
 
! Отговори
БДЖ ще фалира ли ?? преди 5 години
Без да обиждам хората, които са машинисти питам БДЖ ще просъществува ли след 5 години?Локомотивите или се развалят, или запалват. Няма от къде да се купят от новите влакове, които да се управляват автоматично. Линиите на някои места са и окрадени и машинистът като нищо може да блъсне някоя крава или коза на релсите.Возенето във влак, когато бях дете, ми се струваше приятно, а сега рисковано.Може да си наръган с нож заради глупост.Така че бизнесът може да иска всичко, но реалността е друга.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истина еЗа всяка професия човек трябва да е практикува ако силно я обича-и да ти харесва професията, като никой не ти я оценява в един момент я разлюбваш...
6
1
 
32
 
! Отговори
Старият машинист преди 5 години
ЛОКОМОТИВЕН МАШИНИСТ е изключително тежка професия. Неслучайно има жени водачи на камиони, на тролейбуси и трамваи, на трактори, кораби и самолети. Има жени- космонавти. Но жени локомотивни машинисти няма.Имаше няколко, които опитаха, но бързо се отказаха.Някои хора си мислят, че да караш влак е просто нещо. Но не е така. Ако подкарате един товарен влак от Владая до Захарна фабрика, ще разберете защо.
5
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Бойко, защо не си остана пожарникар ?!
4
0
 
23
 
! Отговори
истина е преди 5 години
За всяка професия човек трябва да е практикува ако силно я обича , но от гладна точка на призвание ,а не за пари и слава ! Чул някой ,че докторите вземат големи заплати ,и хайде доктор , ама така не става !
3
5
 
25
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еееее, абе лекаря не ходи при машиниста ама машиниста ходи на лекар бе.Докторите трябва да са уважават, щото туй е най-трудната професия.Нашия доктор още като *** видеше и вика-Нищо ти няма, виж каква стойка имаш като скиор, пък аз му викам-туй ми е от нужника на двора бе докторе, ей тъй запецнах в полуклек и не мога са изправя, снощи *** маза жената с ракия та мухи *** наобикалят, пък той викаше-По-добре да та обикалят винарки, отколкото санитарки.Хубав човек беше бе, лека му пръст
2
2
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Как пък все НПО активистите сте най-умните, най-красивите, най-успелите?
1
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно в България най- популярната професия е кретенист и я практикуват 97 процента от населението.