Растежът на БВП е 3.1%, основен двигател – потреблението

Износът на стоки и услуги намалява, а вносът расте
31
Растежът на БВП е 3.1%, основен двигател – потреблението
Снимка: архив, Ройтерс

Брутният вътрешен продукт възлиза на 29 822 млн. лв. през третото тримесечие на годината. Преизчислен в евро, БВП е съответно 15 248 млн., като на човек от населението се падат 4 236 лв. или 2 166 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.1% на БВП в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.7% спрямо второто тримесечие на 2018 година, по данни на НСИ.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.8 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 7.2%.

Индустриалният сектор също намалява дела си с 0.9 процентни пункта до 27.6%. Расте добавената стойност от дейностите в сферата на услугите - до ниво от 65.2% при 63.5% през съответния период на предходната година.

Основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление - с ръст от 7.7%, бруто образуването на основен капитал - с ръст от 7.0% и колективното потребление на държавното управление - с ръст от 3.6%.

Износът на стоки и услуги намалява с 3.6%, докато вносът на стоки и услуги се увеличава с 4.0%.

Заетите лица в икономиката са 3 681.7 хил., а общият брой отработени часове е 1 477.2 милиона. Всеки зает създава средно 20.2 лв. БВП за един отработен час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: вносизносбвпнси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Растежът се движи главно от еврофондовете.За съжаление това е последният програмен период в който взимаме големите субсидии от Брюксел. След 2022-ра ще намалеят парите за земеделие и от кохезионните фондове.
29
1
 
7
 
! Отговори
Знайко преди 5 години
Номиналния БВП расте с инфлацията.Докато курса към еврото е сегашния ще има някакво мижаво потребление.Това перпетуммобиле ще съществува още малко.При въвеждането на еврото потреблението ще се свие до ток и вода а дърветата за отопление ще се крадат.Да живее Бойко !!!
28
0
 
10
 
! Отговори
Всичко преди 5 години
Всички политици се надпреварват, кой да открадне повече и имат бкп книжки. Вие се джафкате, като мънинки деца герб или бсп (цска или левски), но всички са едни и същи. Лошото, че не виждам как тези крадци биха допуснали нови хора в политиката и единственият изход е народа, да ги ликвидира или прогони.
27
0
 
8
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 26Народа е с вързани ръце.Който не е опитал да прави бизнес в БГ не знае как го мачка държавата!Явно има нещо което пречи тук и аз си мисля,че са назадничавите комунисти!(Като казвам комунисти съм на ясно,че ги няма отдавна.Това бяха активните борци против фашизма,които реално получиха пенсии,жилища и други неща за да не са във властта).Има една върхушка от хора,които дърпат държавата назад.Кой ще ги чака да измрат?!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съмнявам се че някой разбира какво означават цифрите в статията или пък смисъла на израза Растежът на БВП е 3.1%, основен двигател потреблението.И да поясня, растежът се дължи на парите от гурбетчиите а Бг икономиката е УМРЯЛА.П. П. Никога не бихте написали подобна статия ако разбирахте какво значат данните.Но....вие сте ***, Боко е ***, и народа е *** та....всичко си е на мястото.
25
2
 
3
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Все комунистите да ви виновни, а като ги търсиш ли име, все излизат лица от демокрацията. Винаги има виновен, а защо тия виновни не да в затвора, никой не казва. Май ще се окаже, че комунисти и демократи да едни и същи лица.
24
0
 
8
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Абе няма как в социкономика,която се е именувала като капитал да има износ!Комунисти са на власт и няма как да има износ,като няма кой да вкара капитал!На европарите се държи правителството и слушкащите!Другите бягат от БГ!Не става насила!Властта тъпче предприемачите,а те и плащат заплатата!Демек си режат клона на който седят!Как да стане?!!!Освен всички да станат държавни служители за да разбере тоя,на който трябва да му светне лампата!!
23
5
 
0
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До АНТИганю като иска да си го спечели а не да чака някой да му го поднесе
22
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Е това е ... Износа намалява - вноса се увеличава демек парите излизат от България. Положението ще става все по лошо докат не се вдигне производството а от там и износа.
21
5
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
3.1% е реалният ръст, тоест без инфлацията. С инфлацията номиналният ръст е около 6.6%.
20
3
 
9
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Нищо не се смени след 1989,освен москвичите и жигулките с други по-нови бараки,но и те остаряха!Комунистите са си на власт и кой каквото и да ми говори това е факт!ФАКТ!!!!Само,че са бизнесмени днес....уж...!
19
2
 
10
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Все пак изнасяме,но хора,а не стоки за пари.Комунистите след 1989 решиха ,че никой не е кадърен да търси пазари извън планова икономика и решиха,че е по-добре да изгонят хора извън БГ,а те хората да пращат готова валута!Защо да търсят пазари,да мислят за производство и качество,като има толкова роби,които ще избягат от гетото и ще пращат милиардеи на роднини?!Тези роднини за да живеят,ще трябва да обменят за левове в банките и ето валута без да си мърдаш пръста!Комунистите само лъжат и крадат!!!
18
3
 
14
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Основен двигател на "растежа" на БВП е растежа на ЦЕНИТЕ!
17
1
 
14
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Ама как да има износ ,как?!Някои не помнят,но по телевизията го каза ББ :''Никой да не разчита на държавата,а да си направи бизнес и да изнася!''Няма как да се случи защото ГРЕБ ГРЕБЕ!И то яко!Няма свобода за бизнес в БГ,иначе щяха да се надпреварват да идват хора с капитали тук!Тук просто няма капитализъм,а има монопол на властта!А властта никога не се е сменяла!Пак са си комунисти на власт!Ето Цецка сама си каза на изборите за президент,че е член на БКП!ФАКТ по телевизията!Как да има износ?!!!
16
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
*** искаше щатски стандарт.Скачаше, уж да стане богат.Друго реши американския брат - *** остана с пръстче отзад.
15
7
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
До патриотза твое сведение тогава всичко работеше на загуба и държавата фалира тайно 3 пътиза твое сведение днес вече никой не иска да работи във фабриказа твое сведение едно време нямаше свободата която имаме днес за твое сведение мога да продължа със сравняващ списък до като се отегчиш или накрая прозреш разликите
14
6
 
3
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
едно време произвеждахме лютеница,паста за зъби,кофитюр и мноого други неща и задоволявахме не претенциозния руски пазар а получавахме москвичи или лади след 5 год.чакане ако сме добри другари и преданни на партията.както тогава така и днес няма на кого да си пробутаме ***,останахме си далеч от качество за всичко,сега сме само консуматори с разликата че вече има милиони продукти за които да си харчим парите до като едно време нямаше нищо в магазините а когато имаше се редяхме на опашки
13
3
 
11
 
! Отговори
патриот преди 5 години
До бай ганюЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ ПРЕДИ 1989 ИМАХМЕ---47 ЗАВОДА 2560 ФАБРИКИ ---ДЕИСТВАЩА ИКОНОМИКА С АКТИВ---370 000 000 000 ЛЕВА ОБЩ ФОНД СЕГА---8 ЗАВОДА И --0 ФАБРИКИ
12
0
 
5
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
реално БГ е не достатъчно конкурентна страна за да има какво да изнася в повече срещу това да внася,можем единственно да сме конкурентни по евтина не квалифицирана раб.ръка но светът е напреднал далеч по напред от тази нужда,тенденцията внос в повече срещу износ ще се запази до като не си увеличим производителността поне по средни нива на централна европа,качеството на всичко което ние произвеждаме е достатъчно добро само за вътрешен пазар или по руските села
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кефи ме стъкмистката. Ако нямаше протести и народа купуваше горива по 3лв, щеше още да се е вдигнало потреблението... Наглост безгранична!