Как мафията пере мръсните си пари в ЕС?

Какво трябва да направи Брюксел, за да се бори срещу престъпността
Обновена: 8 дек 2018 21:11 | 8 дек 2018 20:35, Веселина Йорданова
45
Как мафията пере мръсните си пари в ЕС?
Снимка: архив, Ройтерс

От десетилетия насам италиански мафиоти емигрират в други европейски страни, опитвайки се да избягат от италианското правосъдие. В чужбина те преследват и други цели - търсят нови контрабандни пътища - най-вече за наркотици - и перат пари под формата на инвестиции в "чисти" икономически сфери.

Най-предпочитани дестинации за този вид пране на пари са икономически силните държави. Затова и Германия е толкова привлекателна за мафията, пише "Дойче веле". Още преди десетилетия парите от рекет и отвличания на калабрийската Ндрангета се вливаха в Швейцария и Германия. През 1980-те години паричните потоци се увеличиха значително, след като Ндрангета изпревари Коза Ностра в бизнеса с наркотици.

В чужбина членовете на Ндрангета не се изявяват като гангстери в холивудски стил, размахващи пистолети в ресторанти над чинии със спагети. В повечето случаи те се представят като обикновени бизнесмени и се опитват да не се набиват на очи. Много рядко италианските мафиоти всяват страх сред съседите, както в случая през 2007 година, когато в Дуисбург при сблъсък между две враждебни фамилии бяха застреляни шестима души пред един италиански ресторант. Като цяло никой не се възмущава от мафиотите.

И докато италианската полиция е доста напреднала в разчитането на вътрешния културен код на мафията (Ндрангета например представя пред местната общественост "повишените в чин" мафиоти, запазвайки им определени места по време на процесии), полицаите в другите европейски страни често са слепи за подобни знаци. Така например едва преди няколко години стана известно, че от две десетилетия насам Ндрангета е много активна в търговията с цветя в Холандия. Дълги години обаче това не е било забелязано от никого - дори от местната полиция.

Подобни недостатъци на силите за сигурност в другите европейски страни също карат мафиотите да перат парите си в чужбина. Подкрепяни от хитри адвокати, те умело използват различията в правните системи на страните от ЕС. Италия е единствената страна в Европа, където самото членство в някоя мафиотска организация се третира като престъпление. Само този факт вече донесе много успехи в борбата срещу сицилианската мафия. Много от европейските страни нямат дори законови правила по отношение на огранизираната престъпност. В Германия и Холандия съществуват подобни закони, но италианците ги смятат за твърде хлабави.

Какво трябва да направи ЕС

Преди няколко години представители на Европол настояха за нови закони, които да криминализират членството в мафиотски организации. Въпреки това не можем да очакваме пълно уеднаквявена на антимафиотските закони на европейско ниво, защото в играта се намесва една щекотлива тема - защитата на гражданските права.

Затова и в бъдеще ще бъде по-лесно да се блокират маршрутите на наркотиците, отколкото мъчително да се доказват инвестициите на Ндрангета в недвижими имоти, в сметосъбирането или възобновяемите енергии и участието им в частни или държавни поръчки. Това не означава, че няма място за малки стъпки - като конфискуването на приходите от прането на пари или даването на приоритет на екстрадирането на мафиоти, избягали в чужди държави.

Благодарение на правото на свободно придвижване на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС, мафията много лесно пере мръсните си пари - и то само в рамките на няколко дни. Освен това Ндрангета разширява своята дейност в Средна и Източна Европа. Разследванията на убития словашки журналист Ян Куцияк показват, че мафията се опитва да са обогати с пари от европейските фондове в страните от този регион. Затова и разследващите процедури в ЕС трябва да бъдат ускорени.

Впечатляващата операция "Полино", довела до арести в средата на седмицата, показва, че е крайно време за реформи по отношение на сътрудничеството между полициите и правораздаващите органи в различните европейски страни. ЕС трябва да побърза, за да бъде в крак с времето и да може да се бори по-ефикасно срещу трансграничната престъпност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
???
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чрез гроб
15
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как мафията пере мръсните си пари в ЕС?Този въпрос го задайте на Боко-тиквата!!!!Той Опра 4 милиарда евро откраднати от България и не спира да пИре, драги ми селяндуpи.
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великата русия пере пари във американски баки,издържа футболни отбори,а средния руснак тъне в мизерия и пие препарат за вана.Мафия има и във Финландия и Швейцария,и Норвегия,Канада,САЩ,Германия,Австралия,Нова Зеландия,Исландия,Малта,Франция ииии все пка продажници като кремълската мафия,убийци като *** няма
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при нас са на власт.
12
5
 
13
 
! Отговори
1989 преди 5 години
Бандитската приватизация.Държавните предприятия приминаха в ръцете на номенклатурата.............и
11
2
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Как мафията пере парите си? Ами лесно! Иначе поздравления за статията - едно бомбастично заглавие, предполагащо отговор и накрая няколкостотин общи думи и нищо...
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия по време на протест на жълтите жилетки в Брюксел демонстрация, в подкрепа на протестиращите срещу високите цени на горивата и поскъпващия живот в съседна Франция, съобщава АФП. ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
Ами попитайте Сергей Станишев,нали е ,,баш-патрона'' на европата.Той ако не знае,кой друг.
8
2
 
13
 
! Отговори
АЙШЕТО преди 5 години
ПО *** статия не бях чел ,Жалко че и отделих време
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде инвестираха в България
6
7
 
3
 
! Отговори
аустрейлиън оупън преди 5 години
аустрейлиън оупън
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-големите мафиоти са в Брюксел.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде хайде италианските драми край нямат.Някой друг им е виновен че политиците им прокурори съдии и полицаи са на заплата при някои от мафиотските кланове.Нали имаше наскоро документален филм за там- местни казват "ми ти ако не си от някои от мафиотските кланове няма да те вземат на работа и за чистач на тоалетни на бежански лагер" Тя цялата им държава е мафиотска.30 години "хващат " някакъв мафиотски бос много силен много велик много жесток и накрая той умре от старост в някое имение до Рим..
3
1
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
По-голяма мафия в Европа от самия ЕС няма. А, централата на мафията е в Брюксел.
2
1
 
41
 
! Отговори
пецата преди 5 години
ес е мафия , щом толкова харесват бацката и го галят по главата а знаят неговата история значи работата е ясна
1
1
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
В ЕС има маФия ?!В Бг, маФията има държава.