С колко поскъпва водата? Чакат да каже инфлацията

Увеличението е от 1 януари, на места кубик стига трите лева
34
С колко поскъпва водата? Чакат да каже инфлацията
Снимка: flickr

Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари.

На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени, съобщава "24 часа".

Преди регулаторът да се произнесе окончателно, ще изчака обявяването на поскъпването на живота. Инфлацията е основна част от формулата за определяне на цената на водата, другата компонента са инвестициите на водните дружества.

Според предварителния доклад на регулатора най-голямо увеличение е предвидено в Бургас. Там кубикът ще поскъпне с 27 ст. до 2,997 лева. Предвижда се в София кубикът да се вдигне с 23 ст. и да стане 2,585 лв. За Варна регулаторът планира качване до 3,097 лв. при 2,974 сега. В Пловдив увеличението е от 2,20 на 2,216 лв. за кубик.

За Монтана и Враца ще има редуциране от полагащото се поскъпване, тъй като в противен случай цената щяла да надмине социално поносимата, посочват от КЕВР.

Поради това се предлагат съответно 2,967 и 3,171 лв. за кубик.

По-високи цени от 8 до 14 ст. на кубик са предвидени и в Смолян, Силистра, Русе, Перник, Шумен, Сливен, Ямбол, Добрич, Брацигово, Златни пясъци, Радомир, Видин, Велико Търново, Габрово, Плевен, Кресна, Благоевград.

Само в Кърджали ще има намаление, но то е заради неизпълнението на заложените инвестиции от местното ВиК.

От КЕВР посочват, че въпросните изчисления за промяна в цените са направени въз основа на данните за инфлацията до октомври. И че с публикуването на новите данни за ноември може да има други стойности, които ще са окончателни и ще влязат в сила от 1 януари следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: водаинфлациянси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
12
 
! Отговори
Макс преди 5 години
До Фармацевт Морската вода не се преработва за пиене, а се ползва вода от язовирите. Фармацевт, основно образование ? Нямаш явно.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каско Армейков да оглави КЕВР като най-вещ по отровите във водопровода и тяхното ценообразуване като екстра към водата.
11
17
 
9
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Абе, някой може ли да ми обясни как така в Бургас е най - скъпа водата, при положение, че там са най - близо до морето. Тва, тотално няма логика. Е, на тва се вика, в морето плува, жаден ходи.
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами другари и другарки така ще е докато си чукате клавиатюрите. Нали не ви харесваше на бай Тошо евтинията. 2 ЛВ ВОДА ЗА ГОДИНА. 1.5 ст кв.ч за ток. 30 ст хляб. 70 ст. бензин 6 ст. билет за трамвая и тролея. 20 ст. кино. 6 ст. боза 10 ст баничка. цигари 55 ст. ракия 2 лв. за 700 гр. и това удоволствие ви отнеха неможе да удавите мъката в алкохол. Е аз съм добре. Преди 20 години едва 20 годишен отидох да си търся късмета и го намерих. Ожених се за богата Австриика имам 2 деца и си живея живота.
9
1
 
29
 
! Отговори
бг работа преди 5 години
Вчера пак писахте за водата! Проблемът е не, че поскъпва, а по-скоро хората НЕ вярват на доставчиците. Всеки вижда течове продължаващи с месеци, много познават крадци на вода, а някой махали не искат да плащат изобщо. При нас поскъпването е само, колкото да се гарантира печалба на доставчика. За кърпежи на мрежата се търсят пари на заем, които ще връща някой в бъдещето. Аз ако съм един шеф на ВиК, ще напусна от срам, че губя над 50% от стоката си по трасето и набивам този разход на потребителите
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер. Дори е малко според мен, трябва миниум 5 лева, а ако не си гласувал за ГЕРБ поне 10 лева.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В и К са най - обирджийските дружества в страната и то с най - ценното - водата
6
1
 
31
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 5 години
Това е най наглото да помпиш цената на водата при положение, че е дар от природата.Има вода която идва по гравитация до градовете и тя е с напомпена цена.Нов монопол и далавери.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се радвам, че още нещо поскъпва, така се вълнувам...
4
1
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Държава в която има десетки удавени от питейна вода - десетки села потопени от вода ставаща за пиене- Господ е дарил България със вода която на 8 милиарда население - ЩЕ БЪДЕ ПО СКЪПА ОТ БЕНЗИНА -- разни ВИК тарикати частници - са решили да грабят бедняците и да искат суми подобни за пустинни държави - Ало колко кубика на човек изчислявате - 6 кубика е в СИДНИ на човек - а за БГ нуждите били 3 кубика ? Инвестиции НЯМА! _ИМА -индианци ползващи безплатна вода за сметка на гражданите балъци !
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! В и К са най - обирджийските дружества в страната и то с най - ценното - водата. Абсолютно безхаберни по отношение на потребителите, само дерат пари от хората без изобщо да ги интересува нищо друго.Мен лично ме набутаха с 553 куб.м. вода за един месец без да съм я изразходвала и сега ме наричат нередовен платец защото ме блокират да си платя сметките за изразходвана вода и трупат сметки и лихви на мой гръб. И ние ще продължаваме да им пълним гушите. Пълен ужас! Докога бе, докога?
2
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
В Шумен отдавна е надминала 3 лв за един кубик. Много сте зле!
1
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая една добра новина!Хората трябва да се научат, че всичко се плаща и да престанат да разчитат на другиго за да им оправя живота! Високи цени, труд и дисциплина - така се прави държава!