Сметката: Токът за бизнеса убива бизнеса – хляб, салам, мляко...

Малки и средни производители се страхуват, че ще има фалити
249
Сметката: Токът за бизнеса убива бизнеса – хляб, салам, мляко...
Снимка: Булфото, архив

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти на свободната енергийна борса.

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители.

Още по темата
Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

"10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия", заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова тв.

Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Бешиков не излиза.

"В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия", каза той.

Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

"За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват ел енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи", пресмята Бешиков.

Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят, категоричен е Димитър.

Той прогнозира, че за един хляб ще трябва да плащаме по 1,70 лв. Ще се вдигнат и цените на закуските.

"Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много", каза Бешиков.

Според него обаче потребителят трудно ще плати сметката.

"Крайният потребител трябва да си плати тока вкъщи, да си купи хляба, а няма да поскъпне само той“, предупреди той.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша.

"Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

"Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност", заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

"Ние може да искаме да продаваме вратната пържола и по 15 лева, въпросът е кой ще е я купи?", коментира той.

Според него скокът на цените ще свие крайното потребление и ще има фалити на фирми, по-малки обороти.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

"Между 6 и 12% от цената на продукта е себестойността на енергията", обясни Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

Освен това трайните млечни продукти имат дълъг срок на съхранение, а това също е свързано с разходи за ток, защото се държат в хладилници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари