Сметката: Токът за бизнеса убива бизнеса – хляб, салам, мляко...

Малки и средни производители се страхуват, че ще има фалити
249
Сметката: Токът за бизнеса убива бизнеса – хляб, салам, мляко...
Снимка: Булфото, архив

Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти на свободната енергийна борса.

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители.

Още по темата
Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

"10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия", заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова тв.

Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Бешиков не излиза.

"В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия", каза той.

Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

"За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват ел енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи", пресмята Бешиков.

Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят, категоричен е Димитър.

Той прогнозира, че за един хляб ще трябва да плащаме по 1,70 лв. Ще се вдигнат и цените на закуските.

"Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много", каза Бешиков.

Според него обаче потребителят трудно ще плати сметката.

"Крайният потребител трябва да си плати тока вкъщи, да си купи хляба, а няма да поскъпне само той“, предупреди той.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша.

"Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

"Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност", заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

"Ние може да искаме да продаваме вратната пържола и по 15 лева, въпросът е кой ще е я купи?", коментира той.

Според него скокът на цените ще свие крайното потребление и ще има фалити на фирми, по-малки обороти.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

"Между 6 и 12% от цената на продукта е себестойността на енергията", обясни Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

Освен това трайните млечни продукти имат дълъг срок на съхранение, а това също е свързано с разходи за ток, защото се държат в хладилници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един път в дено да се наядеш как требва и повечко хлеб иначе не можеш да се наядеш.Дотам сме стигнали повечето от нас.
149
3
 
15
 
! Отговори
До 152 преди 5 години
То да беше само това !Идват ти майстори на покриви и ти предлагат да ти оправят покрива за 120 лв. казваш си не е скъпо какво толкова една мушама с горелка обаче почват работа и по някое време ти казват да подпишеш договор защото трябвало за гаранцията после дай 1500 лв. капаро ти ама как така нали каза а не не си разбрал ми ние вече ти направихме половината ти принуден даваш колкото искат а те искат още 2000 защото няма да ти работят без пари а полицията и прокуратура нищо не правят.
148
5
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Га скачахте по площадите ни ривахте, а сега? Яжте банани бе, нали много ги искахте
147
9
 
11
 
! Отговори
Спас преди 5 години
А га скачахте по площадите и искахте частна собственост???? Га ядахте кифтета мълчахте??? ДУХАЙТЕ СУПАТА СЕГА И СИ СПОМНЯЙТЕ ЗА СОЦИАЛИЗМА!!!!
146
1
 
10
 
! Отговори
до 151 преди 5 години
Бойко, ти ли си??
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми кой ти пречи.Гласувай си както искаш.
144
2
 
18
 
! Отговори
До до 140 преди 5 години
Виждали ли сте белгийски договор за кредит?? Или въобще европейски??? Няма никакви рискове и скокове във вноски и лихви, всичко е точно и обезпечено, така че длъжника да е спокоен и платежоспособен!Само в Бг-то има банков терор и натиск!
143
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам причина да гласувам за ГЕРБ а Вие!?Само преди няма и месец ни убеждаваха, които няма пари да не кара кола сега които няма пари да не яде, но защо да гласуваме за тях не казват!
142
1
 
25
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Ние сме търпеливо овце. Като свърши вълната и кожата ще си дадем, но няма да блеем, защото на вън е студено, а по ТВ-то дават Биг Брадър.
141
2
 
19
 
! Отговори
ТАКА ДЕ ! ! ! преди 5 години
Този нов външен дълг от 26 милиарда евро как иначе да се изплаща ? Вътре е всичко . . . магистрали , атомни централи - стари нови и бъдещи , и главно перо - изхранване на магистратите . . . Сигурно ще има по нещо и за здравеопазване и болници , ама като си платим от джоба !
140
1
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 5 години
Какви лихви това си е риск на всеки които се хване да тегли заем.
139
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Вече пет години не пуша ,не стигат парички. Няма вече накъде от 1 януари спирам хляба!
138
1
 
11
 
! Отговори
четете преди 5 години
А знаете ли, че само до преди 10-на дни цената на независимата енергийна борса беше най ниската в европа и то почти през цялата година? И как така изведнъж стана най-високата? И още ли си мислите, че енергийната мафия не е решила да се обагати още повече?
137
1
 
9
 
! Отговори
до 139 !? преди 5 години
Нормално е да е ненормално! Е те това е единственото НОРМАЛНО нещо в България.
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не консумирам месо мляко и хляб, както и всички продукти с ненужно добавена стойност. Хляб сам си правя. Мляко и месо веднъж седмично няма да ме събори.
135
1
 
1
 
! Отговори
алхимик преди 5 години
до 125Сложи също, "испанска муха" с продуктите.
134
3
 
7
 
! Отговори
съветник на премиера преди 5 години
Ама това вашето на нищо не прилича!Плюскате здраво мазнини и после тежите на здравната системаАко се хранехте здравословно с филия с мас нямаше бюджета на касата да е 5 милиарда а и като няма търсене на храни цените им ще паднат така в пазарната икономика.
133
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте сеир като вдигнат лихвите на лято и вноските се вдигнат, е тогава ще стане екшъна, незнам Тиквун къде ще се крие!
132
3
 
11
 
! Отговори
?! преди 5 години
Имка ли нещо нормално в нашата държава?
131
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, идва глад, и пенсионерите са най-уязвими. Грешна работа.