Дитрих фон Заукен – този, който се противопоставя на Хитлер и оцелява

Прекарва 10 г. в руски затвор, а когато най-накрая е освободен, става художник
11 дек 2018 21:30, Нели Христова
133
Дитрих фон Заукен – този, който се противопоставя на Хитлер и оцелява
Снимка: Уикипедия

Не са много хората, които могат да се похвалят, че са се опълчили на Адолф Хитлер и са оцелели. Но дали заради униформата си или дългите години на стаж в нацистката армия, генерал Дитрих фон Заукен си позволява да повиши тон на диктатора и някак... газовата камера му се разминава.

Да се изправиш срещу Хитлер не било нито разумно, нито лесно. За него всички – от полковници до лейтенанти били равни. Цялата армия живеела в страх и никой не посмявал да каже на фюрера, ако не е съгласен с военните му тактики.  Навярно са имали "нечестиви помисли" срещу диктатора, но никога не ги изричали на глас.

Зимата на 1945 година обаче нервите на Дитрих фон Заукен не издържат и той си позволява дори да се разкрещи на Хитлер. Навярно го е хванал в спокоен ден, защото нито е пратен в лагер, нито пък е застрелян.

Всички военни знаели, че Германия губи войната, освен фюрера. За него този факт оставал крайно незабелязан.  Дитрих фон Заукен вече смело бил заявил на Хитлер, че "чувства, че войната е загубена и да се продължават бойни действия е безсмислено". Заради тази смелост е уволнен, но седмици по-късно, когато така и не се намерил добър заместник, отново е повикан да се сражава за страната си.

Още по темата

Заукен бил опитен войник, който се е борил през Първата световна война и продължил делото си и през Втората световна. В Германия добрите войници вече били на изчерпване. Затова, в онази студена януарска сутрин на 1945 г., Хитлер го повикал в бункера си и му заповядал да брани Източна Прусия от вражеската руска армия, на всяка цена.

Още с появата си, Дитрих фон Заукен събрал погледите на всички във военната стая. Той носил със себе си своя кавалерийски меч, нещо, което било забранено в присъствието на фюрера. За войника, хладното оръжие значело много – в него той виждал всички години, които е прекарал отдаден на това, да защитава родината си от враговете й. Генералът нямал намерение да остави вкъщи нито един детайл от униформата си, дори и за Адолф Хитлер. 
Очите на всички се разширяват от ужас, когато го виждат. Ала лидерът на нацистите сякаш не забелязва нищо.

Влизайки в стаята, вместо да отдаде почит на фюрера с изисквания хитлеристки поздрав, той използва обичайния военен. Дланите на останалите хора започват вече да се потят, диктаторът обаче отново сякаш не забелязва и спокойно започнал да говори на Фон Заукен.

Наредил му да пази Източна Прусия, но заедно с това му заявил, че ще се подчинява на местният лидер на нацистката партия Албърт Форстър.

Дитрих фон Заукен бил горделив мъж. Нямало и минимален шанс да се подчинява на някой с по-нисък ранг от неговия, а тази заповед накарала и последната капчица спокойствие да се изпари от офицера. Той стоварил юмрук върху масата на която се бил облегнал Хитлер. И чак тогава фюрерът му обърнал внимание.

"Нямам никакво намерение, господин Хитлер, да следвам заповеди от някакъв си... лидер на партия", заявил Дитрих фон Заукен с тон, непристоен за присъствието на нацисткия диктатор. Генералът вече прекалил толкова много, че дори не се интересувал как следващите му действия ще се възприемат от тънкообидния Адолф. Навярно всеки друг, който е посмял да го нарече "господин", вместо "фюрер", е бил изпарен в газова камера.

Цялата стая притихнала в очакване на бясната реакция на Хитлер, но за тяхно огромно учудване, той само въздъхнал и спокойно отговорил: "Добре, Заукен. Поеми командването в свои ръце".

Доволен, генералът, колкото и безсмислено да е за него продължаването на тази война, остава до своите войници – до самият край. Има множество шансове да си тръгне и да заживее богато, но всеки път на свое място праща ранени на фронта мъже.

В крайна сметка руснаците го залавят и го хвърлят в затвора, където прекарва 10 години. Измъчват го и накрая го пускат на свобода, но в инвалиден стол.

Дитрих фон Заукен се прибира в Бавария, където се отдава на спокойна старост в ново амплоа – на художник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81"Колко? "Хиляди, а тези които нямаха куража да го сторят бяха милиони.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1929 в Америка и Мексико Zykoln B за първи път се използва на хора за борба с тиф разпространяван от въшки. Методът е същият : за дезинфекция хората се обгазяват в дървени бараки за кратък период.Това че при по-дълго обгазяване се достига до бавна и мъчителна смърт явно не е обягнало на болните мозъци в СС, но глобална целенасочена политика за систематично изтрбване на хора не е доказана.
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе ме разсмивай с глупостите си Уреден живот и работа. Просто проучи колко застреляни имаше по границите и колко лежаха по затворите заради това че искаха да избягат от концлагера България. Колко?
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ още нямат ракета за извеждане на хора в космоса, използват руски, той ми говори телевизори...
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71"При социализма България беше развита индустриална страна със стандарт на живот като средноевропейския, хората имаха работа и сигурност, никой нямаше да си остави работата, семейството и уредения живот за да мие улици и да слугува на Запад."Не ме разсмивай с глупостите си Уреден живот и работа. Просто проучи колко застреляни имаше по границите и колко лежаха по затворите заради това че искаха да избягат от концлагера България. Престанете със социалистическата си пропаганда.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъди реалист! СССР произвеждаше само чайници и лопати от титан. Какви технологии имаха в микроелектрониката? Телевизори Електрон и транзисторно радио ВЕФ.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги е била поне 50 години пред запада във високите технологии. И по времето на СССР и сега.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма България беше 9 милиона защото през 100 метра по границата имаше автоматчик и на всеки 500 метра картечар.Много картечар, много автоматчик, много чудо, на всеки 100 метра! Армията при социализма сигурно е била само 8 милиона картечари и автоматчици по границата, кой е работил, кой ги е хранил тия 8 милиона картечари и автоматчици?
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горбачов неправи хитър ход, за да се докопат до модерните технологии. Руските компутори бяха дървени по онова време и нямаше да настигнат американците и след 100 г. Така действат и китайците. За тях един човешки живот като продължителност не е нищо. Важен е крайният резултат.
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.нар. Хoлoкoст е една ужасна измиcлица и се използва за peкeт на международно ниво до ден днешен.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива прочити на историята се получават следкато в училище се учи политическа пропаганда.И царя казал "Да му се отсече главата". Идеята е да се опростява образът на историческите личности, за да може лесно да се хвърля кал по съвременните врагове на масовите медии.bad guys vs good guys Лошите хора са лоши и просто толкова. Каквото и зверство да им препишем на "лошите" е достоверно.Идеята че Хитлер изпращал в газова камера дирекно който му противоречи е детинска.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер не е избивал евреите защото те са го субсидирали да дойде на власт.когато превзема виена осигурява луксозен влак на фамилията ротшилд да заминат за швейцария.всичко друго е гнусна juish propaganda
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горбачов продаде Империята със 100% отстъпка в цената.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато в днешно време се роди българин да умре за независимостта на българия значи сме крачка в правилната посока
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nazis transformed the large morgue room at Crematorium I in Auschwitz into a gas chamber and made 900 Soviet prisoners of war go inside for "disinfection." Once the prisoners were crammed inside, Zyklon B pellets were released from a hole in the ceiling.Циклон Б са кристали които образувт отровен газ при контакт с въздуха.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с душовете са холивудски фантазии. Тровили са ги съвсем примитивно с кутии Циклон Б, отрова за плъхове. Все пак е било война и са взимали това, което им е били под ръка.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви газови камери, какви 5 лева хахахахаха. Този разказ е по-задълбочено фентъзи от Хари Потър.
29
3
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Бе той и Динко ловеца на мигранти е време да хване четката и да зарисува голи мадами
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме 100 милиона, непременно.Само че като еквивалент по глупост.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като закриха бившата държава б...я през 44 та в днешната и нещастна територия щъкат само лум пени и де били свързани или работили за дс.герб бсп дпс патриоти и вся остальная *** са деге нерати от дс котило.няма да позволят свестен да вземе власта.истината е само в калашника.това е моята партия