Дитрих фон Заукен – този, който се противопоставя на Хитлер и оцелява

Прекарва 10 г. в руски затвор, а когато най-накрая е освободен, става художник
11 дек 2018 21:30, Нели Христова
133
Дитрих фон Заукен – този, който се противопоставя на Хитлер и оцелява
Снимка: Уикипедия

Не са много хората, които могат да се похвалят, че са се опълчили на Адолф Хитлер и са оцелели. Но дали заради униформата си или дългите години на стаж в нацистката армия, генерал Дитрих фон Заукен си позволява да повиши тон на диктатора и някак... газовата камера му се разминава.

Да се изправиш срещу Хитлер не било нито разумно, нито лесно. За него всички – от полковници до лейтенанти били равни. Цялата армия живеела в страх и никой не посмявал да каже на фюрера, ако не е съгласен с военните му тактики.  Навярно са имали "нечестиви помисли" срещу диктатора, но никога не ги изричали на глас.

Зимата на 1945 година обаче нервите на Дитрих фон Заукен не издържат и той си позволява дори да се разкрещи на Хитлер. Навярно го е хванал в спокоен ден, защото нито е пратен в лагер, нито пък е застрелян.

Всички военни знаели, че Германия губи войната, освен фюрера. За него този факт оставал крайно незабелязан.  Дитрих фон Заукен вече смело бил заявил на Хитлер, че "чувства, че войната е загубена и да се продължават бойни действия е безсмислено". Заради тази смелост е уволнен, но седмици по-късно, когато така и не се намерил добър заместник, отново е повикан да се сражава за страната си.

Още по темата

Заукен бил опитен войник, който се е борил през Първата световна война и продължил делото си и през Втората световна. В Германия добрите войници вече били на изчерпване. Затова, в онази студена януарска сутрин на 1945 г., Хитлер го повикал в бункера си и му заповядал да брани Източна Прусия от вражеската руска армия, на всяка цена.

Още с появата си, Дитрих фон Заукен събрал погледите на всички във военната стая. Той носил със себе си своя кавалерийски меч, нещо, което било забранено в присъствието на фюрера. За войника, хладното оръжие значело много – в него той виждал всички години, които е прекарал отдаден на това, да защитава родината си от враговете й. Генералът нямал намерение да остави вкъщи нито един детайл от униформата си, дори и за Адолф Хитлер. 
Очите на всички се разширяват от ужас, когато го виждат. Ала лидерът на нацистите сякаш не забелязва нищо.

Влизайки в стаята, вместо да отдаде почит на фюрера с изисквания хитлеристки поздрав, той използва обичайния военен. Дланите на останалите хора започват вече да се потят, диктаторът обаче отново сякаш не забелязва и спокойно започнал да говори на Фон Заукен.

Наредил му да пази Източна Прусия, но заедно с това му заявил, че ще се подчинява на местният лидер на нацистката партия Албърт Форстър.

Дитрих фон Заукен бил горделив мъж. Нямало и минимален шанс да се подчинява на някой с по-нисък ранг от неговия, а тази заповед накарала и последната капчица спокойствие да се изпари от офицера. Той стоварил юмрук върху масата на която се бил облегнал Хитлер. И чак тогава фюрерът му обърнал внимание.

"Нямам никакво намерение, господин Хитлер, да следвам заповеди от някакъв си... лидер на партия", заявил Дитрих фон Заукен с тон, непристоен за присъствието на нацисткия диктатор. Генералът вече прекалил толкова много, че дори не се интересувал как следващите му действия ще се възприемат от тънкообидния Адолф. Навярно всеки друг, който е посмял да го нарече "господин", вместо "фюрер", е бил изпарен в газова камера.

Цялата стая притихнала в очакване на бясната реакция на Хитлер, но за тяхно огромно учудване, той само въздъхнал и спокойно отговорил: "Добре, Заукен. Поеми командването в свои ръце".

Доволен, генералът, колкото и безсмислено да е за него продължаването на тази война, остава до своите войници – до самият край. Има множество шансове да си тръгне и да заживее богато, но всеки път на свое място праща ранени на фронта мъже.

В крайна сметка руснаците го залавят и го хвърлят в затвора, където прекарва 10 години. Измъчват го и накрая го пускат на свобода, но в инвалиден стол.

Дитрих фон Заукен се прибира в Бавария, където се отдава на спокойна старост в ново амплоа – на художник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...да защитава родината си от враговете й." - a чий го дири в Русия, а? Ама хубаво са му строшили гръбнака руснаците, нека помнят дойчовците!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ПРЕДИ 1954 ГОДИНА ЧИЙ БЕШЕ?...
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не се опитвайте да ни предлагате нацистки престъпници,убивали хора,за герои,ама хич!Тоя дори няма съвест,не се е опънал на Хитлер,защото са умирали невинни жертви,а защото е предусещал,че ще загубят войната.Когато престъпникът не изпитва състадание към жертвите,това е психопат.
83
1
 
1
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 5 години
Мама работеше за 196 лв ,а баща ми за 272лв.-Ха-ха-ха-ха!!!!!!!!!!!!!!
82
1
 
4
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 5 години
Каква носталгия??? Какъв социализъм???Какъв комунизъм????? Баба ми през 1986г получаваше пенсия от педесет и шест лева /56/ лв. Повтарям 56 лева!!!!. Хляб- 0.48 лв Захар -1 лев,Олио 1.60лв, месо свинско-5.20лв ако го има, месо телешко-7.60 много рядко можеш да намериш. колбас "КУЧЕШКА РАДОСТ"-3.60лв, шпеков салам-6.80лв сирене краве-4.20лв
81
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
До Анонимен Алооо, зимата на 1945 г започва от 01.януари. Мисли, ако можеш !
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен117Източна прусия е историческа немска територия. Ми защитавал е колкото могъл, в крайна сметка не успял.
79
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В крайна сметка руснаците го залавят и го хвърлят в затвора, където прекарва 10 години. Измъчват го и накрая го пускат на свобода, но в инвалиден стол."===Забележете, накрая пак руснаците са виновни за всичко, нищо, че тоя е трепал хора с извинението, че е следвал заповеди. Съвсем се оляхте!
78
3
 
6
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 97 Абе приятел, то живот нямаше , ти за банани и тоалетна хартия говориш.
77
3
 
11
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Интересно. А какво ли би станало ако някай се опълчил така на Сталин ?Кой от двамата е по голям изверг ?
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе имаше едни другари, които си живееха добре през тоталитаризма. Те същите сега са върли защитници на Путин. Обаче и сега има хора, които си живеят добре при демокрацията. И едните и другите са един тип крадци и мошеници.
75
0
 
10
 
! Отговори
Von Manstein преди 5 години
2 неща...Първо тая история е много вероятно да не е вярна по няколко причинии второ, много хора са се опълчвали и не само са живи, но и награждавани многократно..... Модел, Манщайн, Гудериан.....
74
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Генерал да се опълчи на Хитлер е било ежедневие. Дискусиите около военната стратегия го е изисквало. (Справка - ''Проиграни победи'' - Ерих фон Манщайн)
73
9
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
''Нацистка армия'' няма. Има германска армия. Нито един офицер или генерал от Вррмахта не е бил член на НСГРП. Офицерският устав го е забранявал. И няма ''нацизъм'' има ''националсоциализъм''. Нацизъм имаше в Британската империя, САЩ и СССР. През 1939г. чехите в Райха имаха повече права от чехите в САЩ или ирландците в Британия.
72
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не мога да видя герой тук, а обикновен нацист и фанатик, но велето, нали, знаят по- добре...
71
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимата на 1945г. тъпо Хитлер н е е бил жив
70
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганюНе е вярно,има и четвърти начин на управление и това е социализма,именно това беше почти перфектния строй и нямаше диктатура или анархия,нямаше глад и бездомни,хората бяха доста по-свободни от сега.А демокрация и в момента няма ,има я само да думи,не на дела,тя е само на хартия и обслужва интересите на големите.И реална лява партия отдавна няма,само на думи,всичко е дясно,дори самото ляво реално е дясно.
69
12
 
12
 
! Отговори
Първи бягат преди 5 години
Патреотите се изпаряват , стане ли напечено и България нападната е.Не аз , историята го доказва при война малкия човек пораства , а кресливия изчезва.Но България е смела и ген.Колев го доказва.С всичко да ни превъзхожда , пак ще бяга през глава , родния ни враг Русия.
68
6
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
жалко че сегашните популисти и пишман патриоти не са научили важен урок от това да следваш един изкукуригал мозък (пишман патриот хитлер) заради който да умрат милиони хора,веднъж диктатурата превземе ли след това няма оттърване доказано много кратно и все още в много страни,сегашните германци се срамуват от тази част от историята си въпреки че не носят пряка вина,аз познавам 3 начина на управление : диктатура,демокрация и анархия с коя от тях в най добрата и форма искаме да живеем ние?
67
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да обичаш руснака окупатор е болест на мозъка.и през турско е имало любители на *** като кириак стевчов.жалко че б...я е бедна и няма достатъчно психиатрии.но след 10 на години Бог ще се погрижи за тях в руската част на рая