Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
5
 
! Отговори
Рт преди 5 години
Държава,която иска да се самоунищожение явно нищо не може да в спре, жалко за хората ......
299
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сами искахте този обществен ред! За какво негодувате бе 80%-ни де*били? Не 100%-ни!
298
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Ник Ханауер е параноик.
297
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките ми наблюдения и целият ми житейски опит показват, че бедните са такива заради мързел, простотия и лошо възпитание, получено в наследство от родители-тапа нари. Иначе за пушене, пиене, дървене и надувки без покритие, чупене на стойки и мечти за безплатен обяд, са първи.
296
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме като нашите богаташи,освирепяли за злато и власт.Ние бедните работещи бяхме духовно богати.Сега и ние сме освирепяли отобаче от глад и залудяване от институциите на системата.
295
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедни ми бедни народе кой те в таз робска люлка люлее.понякога те съжалявам понякога се отвращавам.избягах по живково време в сащ.наблюдавам новите бг имигранти тук.понеже нямат акъл за друг да прецакат го правят между себе си.същото е с цървулите новобогаташи.понеже не могат навън съдират по 9 кожи от народа ..а пък тойи хлебец еж водица пий..дий воле дий
294
1
 
4
 
! Отговори
Ле,ле ,кви глупости преди 5 години
1500-Э , в Германия , изобщо не е заплата ,бе...!За да избиват печалба от липсата на технологии и нови капиталовложения в иновациите въобще , нашите т.н. "Национално -отговорни Капиталисти"----ПРОСТО НАБИРАТ , ПОВЕЧЕ ЧЕРНОРАБОТНИЦИ НА НИСКА ЗАПЛАТА!ТАКА --ДОРИ ИЗЛИЗАТ С НОМЕРА , ЧЕ ПРОВЕЖДАТ "СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА " ЗА СНИЖАВАНЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА!ДОКАТО ВИ КОТКАТ С ТИЯ ЛАФОВЕ "СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ... И ГРИЖИ"---ВСЕ ЩЕ СИ КРЕТАТЕ С МАЛКИ ЗАПЛАТИ И ...ВСЕ ЩЕ ОЦЕЛЯВАТЕ , КАТО В "Нъ.Ръ.Бъ.ЛГАРИЯ"!
293
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 304С 3000 лв заплата не си среднта класа. За да бъдеш средна класа трябва въобще да не си на заплата а да имаш собствен бизнес.Иначе с 3000 лв.доход в България се живее доста сносно, според мен.
292
4
 
22
 
! Отговори
"Богат" преди 5 години
Абе що си я не наврете тая статистика някъде. Значи човек със заплата около 3000 лв. - 1500 евро е богат ...... айде бе.... А работодателите печелещи хиляди на месец, но даващи непосилните за тях 550 лв. заплата на бедния работещ, те, тези работодатели в коя графа са? С приблизително 3000 доход, хич, ама хич не се чувствам богат. Средна класа, да. А хората с по-малки доходи просто преживяват.
291
3
 
22
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Не им е вярна сметката шефката на КФН със заплата от 13 000 лева взима 23 ПЪТИ повече пари от някой с минимална заплата. Богатите в България имат средно от 20 до 30 ПЪТИ по големи доходи от бедните
290
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде не се казва, че наште богати взимат колкото разносвач на пица в Америка.Но хората си го знаят и се изнасят.
289
4
 
5
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Извадих огромен късмет, че в ерата на интернет имах приятел на име Безос.Дори и най-добрите от нас обаче при лошо стечение на обстоятелствата могат да се окажат босоноги, на прашния път, с кошница плодове пред тях. Никога не трябва да забравяме тази мисъл или това, че Съединените американски щати и тяхната средна класа ни направиха това, което сме, а не обратното.Или пък можем да си поседнем на палубите на яхтите си, да не правим нищо.И да чакаме разярената тълпа с вилите.
288
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък бедните бришат из нета 8 пъти повече от богатите.
287
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-старият и най-важният конфликт в човешките общества е битката между концентрацията на власт и богатство. Хората на върха като нас винаги са казвали на тези на дъното, че съответните позиции са правилни и добри за всички.Исторически това е било божествено право, сега е икономика.Що за глупост е това? Наистина ли съм по-добър човек? Наистина ли имам право да определям морала и икономиката? А вие?Моето семейство, Ханауер, е започнало в Германия, продавайки пера и възглавници. После се е озовало в Сиатъл, в притежание на друга компания за възглавници. Три поколения по-късно, аз спечелих от
286
1
 
4
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Другият Джеф започна онлайн магазин, наречен Cybershop. За съжаление доверието в онлайн трансакциите не беше голямо и беше прекалено рано за подобна идея хората не искаха да купуват стоки, които не могат да видя и пипнат на живо (за разлика от книгите, чието качество не се променя - гениалното прозрение на Безос).Cybershop не се справи и мина в групата на поредния дотком. Amazon беше относително по-успешен. Сега си имам много голяма яхта.Към момента Джеф Безос притежава 135.8 милиарда долара.
285
1
 
4
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Късметът ми дойде от това, че имах двама приятели, и двамата невероятно талантливи, които също видяха потенциала на мрежата. Сигурно никога не сте чували името на единия от тях Джеф Таубер, или на другия Джеф Безос. Толкова бях развълнуван от бъдещите възможности, които мрежата предлагаше, че казах на двамата, че съм готов да инвестирам във всяка идея.Така се случи, че вторият Джеф Безос, ми се обади първи с предложение. И така, аз му помогнах да започне мъничкия си бизнес за онлайн продажба на книги.
284
2
 
4
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
През 1992 г. все още продавах възглавниците, които произвеждахме семейно, на големите вериги магазини, а интернет беше бавно и непознато нещо.Но спокойно мога да кажа, че дори тогава много от моите клиенти, големите вериги магазини, вече бяха обречени. Осъзнах, че в момента, в който интернет стане достатъчно бърз и сигурен, хората ще започнат да пазаруват онлайн. Довиждане, книжарници, магазини за дрехи, магазини за техника. Това, че осъзнах какво ще се случи малко по-бързо от другите, беше основната част от успеха ми.
283
3
 
7
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Знаете истината, дори и да не искате да я признаете - ако се бяхме родили в Сомалия или Конго, ние всички щяхме да сме босоноги, седнали на прашния път и продаващи плодове от кошница. Не че Сомалия или Конго нямат добри предприемачи. Просто най-добрите им предприемачи са принудени да продават плодове от кошница до прашния път, защото това е всичко, което клиентите им могат да си позволят.
282
5
 
5
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Аз лично изкарвам около 1000 пъти повече от средния американец, но не купувам 1000 пъти повече неща. В последните няколко години семейството ми е купило няколко коли, не 3000. Купувам си по няколко ризи и панталона на година, както повечето американци. Купих си два чифта чудесни вълнени паналона, които моят партньор Майк нарича мениджърските панталони. Предполагам, че бих могъл да купя 1000, но защо да го правя? Вместо това си спестявам парите, с което обаче не правя много за икономиката.Затова забравете за идеята, че Америка е велика заради хора като мен, вас и Стив Джобс.
281
2
 
3
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
"Уол-Март" няма (и не бива) да предлага на служителите си повече от конкуренцията си. Но за да имаме функционираща икономика, всички фирми трябва да са задължени, а не помолени да плащат надници, с които може да се живее, а не оцелява. Ние, богатите, сме погрешно убедени от образованието си и обществото, а след това сме убедили и себе си, че ние сме основният фактор за създаване на работни места. Но истината е, че никога няма да има достатъчно супербогати американци, че да поддържат икономиката.