Порошенко обяви създаването на автокефална църква

"Това е ден на нашата окончателна независимост от Русия"
Обновена: 15 дек 2018 21:31 | 15 дек 2018 18:08,
263
Порошенко обяви създаването на автокефална църква
Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна църква в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от чашата на Москва", предаде Франс прес.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Очаква се новосъздадената църква да получи независимост от Вселенската патриаршия в Истанбул, смятана за "първа сред равни" по отношение на православните църкви по света. Тя вече подготви документ за независима украинска църква, посочва Асошиейтед прес.
Порошенко каза, че ще пътува заедно с Епифаний до Истанбул през януари, за да получи от вселенския патриарх официален томос (постановление) за даване на независимост на новата църква.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
3
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Има и още нещо Иване. Вас Русия ви е лъгала,че идва да освободи Българите а всъщност ви е хвърлила да се жертвате за нейните завоевателски и колониални интереси,а сега на непристойните й властници не им е удобно да признаят,че са лъгали народа си. Вие бяхте жертви на Руската империя,драги брате Иване- вие даже не сте руси а сте потомци на различни наши "славянски" племена,насила превърнати в руснаци от мародери като Иван Грозни и Петър "велики".
210
0
 
3
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Иване-ако не беше Русия,Европа щеше да ни освободи още в 1876 г. в реалните ни граници,без да гледа интереса на сърбите и власите. Ако не ни освободеше тогава,щеше да го направи в 1918 г. пак по същия начин. Тогава България щеше да има над 150 000 кв. км територия и 15 млн. жители,а Гърция щеше да е колкото днешна Сърбия. У нас нямаше да има комунизъм-***,а русофилите щяха да са абсолютно малцинство и затова България щеше да просперира! Русия обаче реши да превари Европа,за да ни подчини.
209
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Чему радуетесь дураки-русофобы? Посмотрим как запоте когда дадут Томос Македонской Церкви, а потом Черногорской. Вс это только ослабляет мировое православие, понятно кому это выгодно. Если бы не Россия вы давно были бы мусульманами и говорили бы по-турецки.
208
1
 
5
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Всеки честен Българин се радва, когато някой доскоро потискан народ стигне до такива постижения!
207
3
 
1
 
! Отговори
Блага Вест преди 5 години
Как ще им го подаде тоьи Ф-лос.
206
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно ще цъфнат та ще вържат.
205
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо ново,то и до сега двата разколнически синода си действаха в Украйна!Е,сега се обединиха,но това не значи обединение на украйнската нация!Архерейте от легитимния Синод,верен на Московската Патриаршия имат подкрепата не само на руснаците вУкрайна ,но около40%от християните!
204
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой е по запознат с църковните разпри в Украйна и бившия СССР ,ще види ,че в това няма изненада!След разпада на СССР ,в републиките започна създаване на алтернативни синоди със силната подкрепа от запад,и от Константинопол,дори и в Русия!Руската задгранична ПЦ,създадена от избягали архиерей след 1917г.,и тя искаше да се настани в Русия,но овреме осъзнаха,че това е вредно за Православието!Вселенския Патриарх работи за създаването на Православен ,,Папа".Нещо което го няма в каноните!
203
6
 
4
 
! Отговори
Блага вест преди 5 години
На шести януари Вселенският патриарх ще даде Тамос на братята украинци ! Край на монголското иго! Ликуй те христиени! Амин!
202
6
 
9
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
То и ние имахме един Христофор Събев. Кво стана бе.Прасешка църква на прасешка президент на прасешка държава!
201
5
 
6
 
! Отговори
гъркът Вартоломей преди 5 години
си навря лукавата византийска гага баш дето не трябва! И после гърчугите ще чакат НЯКОЙ да им връща Константиновия град ей така,за черните им мазни оченца - ае секттеер бре! Ще ми се правят на Вселенско Православие тези - една шепа паликарета и те барабар Петко с мъжете,пфу...
200
5
 
5
 
! Отговори
Карък преди 5 години
Украйна да се откаже и от руския газ че е червен газ но за него не се говори 71042
199
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Честита на Украинците нова църква която е независима от РПЦАбре УКРИ КАКВО ПОЛУЧИХТЕ БРЕ?Църква всичките храмове е получила след отнемането им от РПЦ - КРАДЦИЦърква подпомагана от Властта и помагаща на Властта - Това е НЕЗАКОННО ПО КОНСТИТУЦИЯЦърква управляваща се от Цариградската Патриаршия - Назначават се висшите свещенослужителиЦърква която плаща % от всички приходи на Цариградската ПатриаршияФормалната глава на църквата не сам не знае бъкел Украински а и Руски на кой език проповядва??
198
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този прави всичко , но не и да пусне парното на хората, и да им даде хляб за нова година, скоро Сталинския глад ще бъде заменен Порошенковия 2018/2019
197
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на Украйна! Руснаците да дъхат супата. Тоест да продължават да духат супата.
196
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aмчъкaзлии ко праите ко струвате се при Ердо ходите за разрешение.
195
20
 
16
 
! Отговори
русофилите в сибир преди 5 години
Следващата логична стъпка е всички български русофили да бъдат отлъчени от Патриарха и да бъдат прокълнати на вечно изгнание в ада.
194
14
 
13
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
Окончателно ще се откачат от Русия когато Путин ги отреже от газта - тогава ще е веселбата! Да им е честито на братята укри в аванс...
193
14
 
12
 
! Отговори
русия аут преди 5 години
Никой не иска да е част от църквата на КГБ. Кремълската клика изпада във все по-голяма изолация.
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плъха си е плъх без значение от коя патриаршия е .