Порошенко обяви създаването на автокефална църква

"Това е ден на нашата окончателна независимост от Русия"
Обновена: 15 дек 2018 21:31 | 15 дек 2018 18:08,
263
Порошенко обяви създаването на автокефална църква
Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна църква в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от чашата на Москва", предаде Франс прес.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Очаква се новосъздадената църква да получи независимост от Вселенската патриаршия в Истанбул, смятана за "първа сред равни" по отношение на православните църкви по света. Тя вече подготви документ за независима украинска църква, посочва Асошиейтед прес.
Порошенко каза, че ще пътува заедно с Епифаний до Истанбул през януари, за да получи от вселенския патриарх официален томос (постановление) за даване на независимост на новата църква.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато някой е решил да се смоубие, никой не може да му помогне.
170
7
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
А християните хич не се интересуват кой е `глава` на църквата им. Дали е под руско върховенство или под Цариградско.-Ти още ли не си разбрал, че в Православния свят няма върховенство? Негодяев е абсолютно равнопоставен и с Вартоломей, и с Неофит.
169
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ни дреме за украинците. Всеки си заслужава съдбата и ние също.
168
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори украинските социологически проучвания не могат да си изкриват душата и да му дадат на ШЕФА НА ХУНТАТА ПОВЕЧЕ ПРОЦЕНТИ ОДОБРЕНИЕ ОТ 5%.Но иначе тролската увереност, че въпреки това ще го изберат е впечатляваща. Така и у нас Тиквите винаги печелят.
167
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "Единственият начин Потрошенко да го преизберат за президент е да вземе Цецо за съветник по изборите."И без помоща на Цецо ще го изберат, а оня дето помагаше на Янукович и на Тръмп в изборите ще търка наровете 4 години за лъжи и криене на срамните си връзки с руските убийци от КГБ-ФСБ.
166
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 179 нацистаНяма как да оправдаеш супер агресивната политика на Русия и Путин с нещо логично и смислено освен с груби лъжи, измислици и небивалици. Що се отнася до разколниците и убийците на православието те се намират в Москва и се ръководят порнославния генерал от КГБ Гундяев.
165
6
 
17
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Слава на Русия
164
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият начин Потрошенко да го преизберат за президент е да вземе Цецо за съветник по изборите.
163
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
162
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Наздраве глупендъри
161
8
 
15
 
! Отговори
До 179 нациста преди 5 години
Русия изобщо не е започвала да воюва с Окраина, и се радвайте, че не е започнала, нещастният опит на Саакашвили в Грузия завърши трагично за часове.Руски деца бяха убити от Окраински снаряди и оръжия, и то забранени снаряди от ООН.Вие убивате деца, затова не можете да бъдете част от признатият православен християнски каноничен свят.Искрено се радвам, че сте разколници!Хиляди църкви няма да измият кръвта от ръцете ви!За души не говоря, вие нямате просто нямате души!
160
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е църква,защото е създадена от разколници.Никоя църква не ги е признала,освен Цариградската.Не знам как ще служат на Бога с толкова омраза към Руската църква.Не подхожда на свещеници да заявяват,чеУкрайна няма да пие московската отрова от чашата на Москва.Така има опасност да пият от чашата на гнева Божии,което е страшно.
159
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава автокефална? Да не би да е нещо мрьсно като онанизьм или гейклаб?
158
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Убити деца от НацитаЕдинственият виновен за убийствата в Донбас е Русия и нациста Путин. Ако не бяха нападали Украйна убийства нямаше да има нито на украинци нито на руснаци. Сега и да хленчиш руснашки глупости от сорта "убивате деца" няма файда. Късно е либе за китка. Украйна се разведе с извеpга и убиеца на деца Русия и си потърси нормално семейство.
157
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Наздраве на всички празни кратуни в този сайт.
156
8
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Наздраве празноглавци дето си губите времето тук
155
5
 
9
 
! Отговори
Убити деца от Нацита преди 5 години
Даниил Протасов - 5 г., 13 август 2014 г., ЗугресВсеки нормален европеец би навел глава пред невинната детска кръв полепнала по ръцете на Укрите.чрез коментарите им Ви показах истинската, чудовищна същност на нацистите в Киев. Желая на Укрия да сънува душите на тези деца, за вас няма Бог - Той отдавна е отвърнал погледа си с отвращение, а църквата ви с право е отделена-тя няма измие кръвта от ръцете ви, Християнството не е убийство на деца.Радвам се, че не сте част от християнският свят
154
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за сведение Потрошенко има доверие 5% .Дори недоразумението Плевнелиев имаше доверие - 7%. Ще гледаме сеир как ще го преизберат.
153
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Порошенко си осигури втори мандат като президент. Колкото и да се мъчат пyтлеристите да го изкарат нацист и изверг, украинците ще го изберат за втори мандат без проблем, за назидание на Путин и слугуващата му русофилската и3мет.
152
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И България и Украйна са вече щастливи колонии на САЩ. И местните им администрации редовно се отчитат на Вашингтон. Народът - беден и оскотял, но според политическия елит много доволен, че САЩ му е големия брат.И двете страни са най-бедни в Европа. Затова народонаселението бяга и даже не се обръща назад.А християните хич не се интересуват кой е `глава` на църквата им. Дали е под руско върховенство или под Цариградско.