Щеше ли да има глоба за БЕХ, ако КЕВР си вършеха работата?

Енергиен експерт за санкцията на ЕК пред Bulgaria ON AIR
18 дек 2018 10:15,
46

77 млн. евро глоба наложи Европейската комисия на Българския енергиен холдинг. Години наред холдингът е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната.

Още по темата

От комисията посочват причината - доминиращо положение от холдина, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите.

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен - ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да сигнализират на Европейската комисия, то до тази глоба нямаше да се случи.

"Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. КЕВР не са си свършили работата. Положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", сигурен е Филипов.

Бившият директор на "Булгаргаз" пък коментира, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти.

"По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овъргаз" препродава газа на Газпром, газът е един", допълни Филипов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше да има глоба за БЕХ, ако България не лaпаше ежедневно пишкaта на Путин.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейската комисия осъди България, че не допуснала фирма на Газпром да и продава руски газ на по-висока цена. Т.е. фирма на Газпром ни съди, а европейските комисари защитават руския Газпром. Нямат интелект да разберат схемата комисарите. Трябва да се оплачем на американците да им дръпнат ушите и да им обяснят кого защитават. България или Газпром?Целта им е била да се докопат до газопреносната мрежа на България.
35
2
 
7
 
! Отговори
Мизерников преди 5 години
Тава са пари от нашя джоб! За тези чиновничета няма ли глоби или само вземат заплатки и бонусчета по 20 000-30 000 лв
34
2
 
5
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам един неудобен въпрос: Дали плащането на тази "минимална" глоба ще е единствената или само първата, щом правителството няма намерение да "счупи" монопола?Мисля, че ни подвеждат с твърдението за приватизация. Проблемът е, че не се допуска ползването на тръбите, а не в собствеността.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобите са от Европа . Защото тия в България са със слаб характер да направят приватизация, да бъде пазара свободен да спрат руските фирми налазили България.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ПРИВАТИЗИРАШ Булгаргаз това значи да изгоним всички руски олигарси от България. И накачените фирми и фирмички по веригата остават отвън. На дъното е топлофикация.
30
2
 
5
 
! Отговори
30 преди 5 години
Нали от 30 години амер. ботушите са в България? Или и те са по заповед на Путин там? Не защитаваме Путин, а ви посочваме нилогичният, идеологически изкривен начин на мислене, който използвате. Вие как искате да решавате проблемите си, когато дори не можете да ги формулирате правилно?
29
2
 
0
 
! Отговори
29ти преди 5 години
Конкретно пич, конкретно, че нищо, което ти и подобните ти плещите не е вярно. Провери ли собстврността на г-н Фукофф. Отвори ги тия регистри. А като на момченце, американоманче препоръчвам EDGAR.GOV. Това последното от амет. фед. говномента е. То ест спорейки с мен ти фактически спориш с правителството на сащ. А на слука!!!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3-ти мандат ПП ГРОБ на чело на страната........ няма какво да добавя
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските русофили-*** защитават Путин, дори и когато това е против интересите на България.Вместо да имаме конкурентна енергийна политика, а не цялата ни енергетика да е зависима от Русия, българските руски *** пак защитават своята истинска родина - Русия.По-продажни и предатели на родината от бг русофилите, няма.
26
3
 
2
 
! Отговори
24ти преди 5 години
Ти за регистрации на фирми, търговски регистри и други подобни чувал ли си? Ако си чувал знаеш ли как да намериш официална информация за фирма, която те интересува. Провери за собственика на фирмата"Булгарвнесизнесгаз" г-н Фукофф.
25
1
 
11
 
! Отговори
Теменужката преди 5 години
Да плати глобата от джоба си и да подава оставка.
24
1
 
9
 
! Отговори
Diplomi kadesa преди 5 години
Bg medii sa mafia.
23
2
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Да бе КЕВР не си вършели работата!!! Не е минала година без да вдигнат цените на всичко що тече по тръба или жица и то всеки път със същия предлог, че трЕбват инвестиции за да ни е още "по-добре", ама така е като си държим жълтите жилетки в багажниците на колите.
22
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва държи със зъби и нокти енергетиката на България и обира и последните стотинки от джобовете на глуповатите българи. Не е вярно че БЕХ, Булгаргаз, Булгартрангаз и Овергаз са български държавни фирми. Всичка са руски фирми на руски собственици олигарси. За България са само счетоводните загуби на тия фирми печалбите директно се отнасят в Москва и се разпределят между Путин и подчинените му олигарси.
21
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюскел беше наредил да се приватизира Булгаргаз, даже беше намерил западен собсвеник, но това е стратегически отрасъл, не може да се проватизира. Брюксел няма обаче да остъпи докато не вземе всичко, а България нищо не може да направи, в ръцете им сме.
20
4
 
9
 
! Отговори
12ти СДСто преди 5 години
ЕК като налага глоби за да промени българската енергийна политика пак ли по заповед на Русия го прави? Нали пишеш,че всичко само от Русия се одобрявало. И тоя експерт, "за да знсете това ви трябва лична информация".
19
5
 
23
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Заради герб платихме неустойки и за юп белене, бех палаща квотите за вредни емисии на тец 1 и 3, частни фирми, което е пълен абсурд, заради зелената карта ще платим още 50 млн евра, десетки хиляди платиха още веднъж го заради Олимпия догодина още три застрахователя ще отпаднат, а може и банки.... Управлението на герб е погром, още не са върнали 1.5 млрд на здравната каса след решение на съда....
18
1
 
3
 
! Отговори
15 и ти ли преди 5 години
Си експерт пуснат за коледните празници. И след 30 години, неграмотното ти потомство ще повтаря същите налудничави мисли.