Сомалиец обвинен, че готвел атентат срещу Ватикана

Искал да постави бомби във всички църкви в Италия
18 дек 2018 07:54, Александър Попов
9
Сомалиец обвинен, че готвел атентат срещу Ватикана
Снимка: Reuters

Сомалиец беше арестуван в Италия по подозрения, че е член на Ислямска държава и за заплахи да извърши бомбени атентати срещу църкви, включително катедралата "Свети Петър" във Ватикана, предаде Ройтерс.

Полицията заяви вчера пред медиите в Бари, че Омар Мошин Ибрахим е бил задържан на 13 декември. Вчера му беше повдигнато обвинение за подтикване към тероризъм и подкрепа на тероризма.

Ибрахим беше спрян след едномесечна операция по наблюдението му, докато се готвеше да напусне Бари, където работел за компания за почистване. Разследването е включвало използването на подслушващи устройства. Ибрахим е бил чут да казва на някого "Нека да поставим бомби във всички църкви в Италия. Къде е най-голямата църква в Италия? В Рим."

В друг разговор заподозреният е бил чут да възхвалява тези, които "убиват по пътя на Аллах" и да приветства нападението срещу Коледен базар в Страсбург, при което бяха застреляни петима души.
Полицията добави, че мъжът е използвал псевдонима Анас Халил и се е наричал Юсуф в социалните медии. Той пристигнал в Италия през 2016 г. и е заподозрян, че преди това е бил член на Ислямска държава.

Междувременно италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че след атентата в Страсбург и предвид приближаващите коледни празници се засилват мерките за сигурност по летищата и гарите в цялата страна. Ще бъде въведено състояние на максимална готовност за чувствителни места като паметници и църкви.

Салвини заяви още, че е повишено равнището на готовност и при възможни чувствителни цели и на Коледните базари. Според полицията в Италия от години са въведени засилени мерки за сигурност на места като базилики, археологически обекти и паметници, при които се събират поклонници и туристи. Няма обаче информация за конкретни заплахи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АК-47 КАЛИБР
5
1
 
6
 
! Отговори
Хора, разсъждавайте преди 5 години
Най-обикновена шу_шу_мига най-напред е била хрантутена и дундуркана за сметка на данъкоплатците,за да се интегрира.После са го назначили чистач, защото за друго не го бива.Но дори и в позицията на чистач той има такива битови условия,храна, осигуровки и медицинско обслужване,за каквито не може дори да мечтае в шугавата си държава.И за благодарност, той се прицелва в сърцето на християнството.Разумното решение е ЛИНЧ, като се започне от бабата, дето ги покании от нейните кукловоди!
4
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На надуваема лодка и в Средиземно море, както е дошъл, така да си отпътува! Не го пускайте, защото ще направи по-големи бели!
3
1
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
А онзи шефа на Ватикана дето му викат папа им целува краката ,затова запада няма шанс срещу получовеците ;) !!!
2
1
 
9
 
! Отговори
Моркоф преди 5 години
Един камилар,със много добър план
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да дойде ебола и холера,че да се отървем от тези инженери идващи на талази от Африка