Spotify и Netflix четат личните ви съобщения във Facebook

Въпреки обещанията, социалната мрежа продължава да предава данни
19 дек 2018 22:37, Нели Христова
14
Spotify и Netflix четат личните ви съобщения във Facebook
Снимки: Reuters

Нови тежки месеци се задават за шефа на Facebook Марк Зукърбърг, който през април даде обещание, че "няма да продава информация на никого".

Той допълни към думите си, че потребителите на платформата имат "пълен контрол върху това какво и с кого споделят", но нещата не стоят точно така.

Ново разследване на New York Times показва, че година след като се изправи пред Конгреса, Зукърбърг продължава да предава данни на други големи компании от Силиконовата долина.

50 бивши служители на Facebook предоставят над 250 страници от секретните документи на мрежата, които показват с кого си играе големият играч.

Близо 150 компании са в списъка с предаване на данни. Сред тях са гигантите Amazon, Spotify, Netflix и Apple.  А ето и какво е споделил Facebook с тях:

С музикалната платформа Spotify, сайта за гледане на филми Netflix и Канадската Кралска банда имат правото да четат личните съобщения на потребителите, дори да отговарят и да трият съобщения.

Търсачката Bing имала позволението да вижда всички приятели в профила на даден човек, дори и той да е забранил това.

Amazon получил достъп до имената и контактите на потребителите, дори и те да не желаят това.

Yahoo можел да вижда всички постове.

Поне година Amazon, Sony и Microsoft имали достъп до имейлите на потребителите.

Facebook има сделки и с 60 компании за технология, включително и Apple. Компанията успява да скрие факта, че иска данни за своите потребители от социалната мрежа.

Руската мрежа Yandex, която е обвинена във връзки с Кремъл, пък можела да вижда всички уникални ID-номера на хората във Facebook.

Според документите, компанията е споделяла дори местоположението на своите потребители и тяхното вероизповедание.

Всичко това предаване на данни започва още през 2010 г. През 2017 г. някои партньорства замират, но други продължават и до този момент. Но според Facebook, компанията не е получавала пари от тези партньорства, а само популяризиране, тъй като всяка една от тях е била просто "добавка" към социалната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е това: "Канадската Кралска банда"?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни имам фейсбук ни нетфликс ни спотифай. Не знам кой какво чете ама тея определено не го прават.
9
0
 
14
 
! Отговори
Dislike преди 5 години
Във Facebook личните данни се предоставят ДОБРОВОЛНО.Докато в МВР, моб.оператори, банките, ВиК и енергото - НЕ!!!Т.е. всяка злоупотреба с личните ВИ данни от страна на горепосочените субекти, държ.институции, монополисти и фин.институции е наказуема, дори и по сега действащите закони в бг.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основата на социалните мрежи е следенето на лична информация. Няма толкова продуктивна система сам да си даваш информация. Иначе трябва да споделяш само определени неща - т.е. някакъв PR. Половината от акаунтите са или фалшиви или хакнати комуникации за орезиляване. Постоянно се изискват хиляди потвърждения, а информацията ногат определени хора да я получат много по-лесно от теб самия.
7
0
 
6
 
! Отговори
неандертал преди 5 години
интересно ми е, кога фалшивите медий в България, ще напишат, за нещо което е новина вече от 24 часа, а именно че последните 3 години Народно Освободителната Армия на Китай е била хакнала Европейският Съюз и е събирала цялата комуникация на "великите" ни лидери. Може би, офциъте не трябва да бъдат разсейвени с такива политически некоректни новини!
6
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 5 години
глобализма не е демокрация, новото име на робството е
5
3
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Технологиите са самия сатана.
4
11
 
1
 
! Отговори
Ина преди 5 години
Добре, че не могат да пишат на някой. Пък да си четат, колкото си искат.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уникални ID-номера на хората във Facebook...Както ги издаде Сноуден имат за всеки земен жител база данни и събират постоянно, идея на Едгар Хувър.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-хитрата шпионска идея след Джеймс Бонд.
1
0
 
29
 
! Отговори
Azi преди 5 години
важното е жената да не ги чете, че .....