6-ма българи в шведски затвор, трафикирали сънародници

Деветте жертви били експлоатирани и принудени да просят
20 дек 2018 16:30, Елка Василева
28
6-ма българи в шведски затвор, трафикирали сънародници
Снимка: архив, Reuters

Шестима българи бяха осъдени в Швеция за трафик на хора и изпратени в затвора, защото довели свои сънародници и ги накарали да просят, пише шведското англоезично издание "Лоукъл".

Окръжният съд във Векшьо реши, че деветте жертви са били подложени на експлоатация, защото били принудени да просят в Южна Швеция. Ако не съберели достатъчно пари, "работодателите" им ги глобявали, малтретирали или им давали по-малко храна.

Освен това съдът реши, че пометнала бременна жена е станала жертва на физически тормоз. Няма достатъчно доказателства, че посегателствата са причина за загубата на плода, но в съдебното решение се подчертава, че нападението на бременна жена само по себе си е сериозно престъпление.

Според съда някои от просяците са били вербувани с фалшиви обещания, използвайки факта, че някои от тях са живеели в мизерни условия. "Като цяло съдът реши, че просяците са били експлоатирани по начин, поставящ ги в извънредна ситуация и че това е била целта на действията на извършителите", се казва в решението.

Вербуването на просяци не е престъпление в Швеция, но трафикът на хора е. Съдът реши, че шестимата българи са виновни в трафик на хора, а един човек беше признат за съучастник. Те получиха присъди от година и половина до пет години и половина в зависимост от степента на участието си, пише БТА.

Осми мъж, позволил на просяците да живеят в неговия дом, беше оправдан по обвинението в помагачество. Двама от извършителите бяха признати за виновни и за нападения, а друг - за грабеж, освен присъдите за трафик на хора.

Деветимата просяци ще получат обезщетения от 20 000 до 65 000 крони (1952 до 6 344 евро).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на шведското правосъдие!! Това е ПРАВОСЪДИЕ, не само че престъпниците са заловени и наказани подобаващо, но и са изплатили обезщетение на жертвите, въпреки че не са шведски граждани! Това е Социална държава с главна буква.А в България си просят под път и над път по принуда и полицаите ги подминават като пътна гара....
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си мислете,че са само роми,има и бедни българи избягали от такива тракификанти,но че трафикантите са обикновено роми е вярно.В Тубата има видео за един такъв избягал беден българин от такива банди,след бягството му,тези бандити се връщат в България и го малтретират редовно физически+психически и ограбват дома му.Затова е по-добре да се обажадат на полицаите в дадената държава,да ги затворят на топло,сигурно и да са под наблюдение след излизането им от затвора.
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години сме демокрация и все още се налага да влизаме нелегално в "цивилизованите" държави. Аман ти и от демокрацията. Ако имаше легална възможност за достъп нямаше да има трафик.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде скрихте банкянскияузурпатор ?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво , похвално , одобрявам ,за по-дълго и по-строг режим .
10
0
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
:) :) Ами трафикирали и ги затворирали. Сега малко ще ги ... и ще ги освободолират
9
1
 
10
 
! Отговори
Манге Так преди 5 години
А кой ще плаща обезщетенията ? Трафикантите ли или шведския данъкоплатец ?
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте ги наричали българи.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трафикирали"... думи нямам... ама то и вие нямате...
6
1
 
14
 
! Отговори
Ironic преди 5 години
Шведи в шведския затвор!
5
1
 
12
 
! Отговори
Студент преди 5 години
Абе да ви кажа, преди три години и аз прекарах седмица в шведски затвор. Сега си седя в общежититето и с умиление си спомням за условията на живот там :(
4
1
 
24
 
! Отговори
Божееее Боже преди 5 години
Преди 12-тина години ходихме на обмен във Вкшьо, в университета там, нямаше никакви българи и им беше доста интересно откъде идваме, що за хора сме, как е в България...бяха чували за Стоичков и така...любопитни бяха хората......а сега с какво ни виждат там...*ганията и простотията...боже боже докъде се докарахме, да те е срам да кажеш от къде си!!!
3
1
 
15
 
! Отговори
друг преди 5 години
даа ще ги съдят я трансферирали шведи..в швеция вместо да се радват и гордеят шведите / оригиналните /
2
4
 
24
 
! Отговори
от бореца преди 5 години
Българи, българи, колко да са българи.... Пишете коментари братя роми!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Швеция ни прославиха новите българи