Папата с апел: Свещениците педофили да се предадат!

Това е първият негов толкова директен призив
21 дек 2018 20:50,
62
Папата с апел: Свещениците педофили да се предадат!
Снимка: Reuters

Папа Франциск призова свещениците, които са извършвали сексуален тормоз над малолетни, сами да се предадат на правосъдието, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"На тези, които злоупотребяват сексуално с малолетни, ще кажа следното: послушайте съвестта си, предайте се на човешкото правосъдие и се гответе за божието правосъдие", каза Франциск в традиционното си коледно обръщение към Курията - централната администрация на Ватикана.

Не е ясно дали папата има предвид правосъдната система на Римокатолическата църква, светското правосъдие, или и двете, но според източници от Ватикана това е първият негов толкова директен призив.

В предишни години Франциск е използвал това свое коледно обръщение, за да осъди корупцията или лошото управление в Курията, но този път той наблегна на световната криза със случаите на сексуални посегателства.

"Нека бъде ясно, че в лицето на тези мерзости Църквата няма да пести усилия да направи всичко нужно всеки извършил такива престъпления да бъде съден. Църквата никога няма да се опитва да прикрие или да не приеме сериозно който и да е такъв случай", каза той.

Папата призна, че в миналото Църквата е допуснала сериозни грешки, но обеща "миналите грешки да бъдат превърнати във възможности за изкореняване на това бедствие" както от католическата църква, така и от обществото като цяло.

"Несъмнено някои отговорни лица в миналото, от безотговорност, неверие, неподготвеност, неопитност, духовна или човешка недалновидност са се отнесли към много случаи без нужната сериозност и бързина. Това повече не бива да се случва. Това е изборът и решението на Църквата", подчерта Франциск, цитиран от БТА.

Папата същевременно призова внимателно да се разграничават истинските случаи на сексуална агресия от необоснованите клевети както в Църквата, така и в обществото като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ади бе батка..какво чакаш?Повеждай шествието
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете Честъртън ,там е истината .Исляма ,протестантите са зло .Католицизма е православието .
7
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католицизма е надежда за света .
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз от името на всички християни и християнски деноминации незабавно отлъчете от църквата всички тия *** и ги анатемосайте това не са християни а сатанисти в раса и мястото им е на кладата.Ако църквата вместо неудобни учени и политици беше горила мафиоти и педофили днес хората щяха да и имат повече доверие и от на държавата.Тия може и да са попове но ви гарантирам на Бог му се вдига от тези, като тях, а тези, който ги прикриват, ако ще да са папи и патриарх, Бог няма да има пощада за тези.
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католицизма е истинското православие .
4
0
 
8
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
На теа,,божи служители'' мечтата им е да са директори на детски градини..Ако може и на детски ясли - те много обичат децата! Абе католици,кво да ги прайш...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със същия успех може да каже всички бежанци терористи да се предадат.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата да обясни просто и ясно защо на католическите свещеници им е забранено да се женят.Всяко нещо, което е против природата води до плачевни резултати. С призиви нищо не се решава.
1
0
 
11
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Как да се предадат,като няма да има кой да води службите !