САЩ засилват захвата си върху Facebook

Федерален окръг Колумбия заведе дело срещу компанията
21 дек 2018 20:20, Бойчо Попов
3
САЩ засилват захвата си върху Facebook
снимка: Ройтерс

Facebook се сблъсква с все по-голям натиск заради защитата на личните данни, след като oкръг Колумбия заведе дело срещу компания за начина, по който съхранява потребителската информация. Това се случва, след като данните на милиони американци бяха прехвърлени на Cambridge Analytica, политическата консултантска компания, наета за кампанията на Доналд Тръмп преди изборите през 2016 г., пише Bloomberg.

По делото Facebook е обвинена в това, че е нарушила регулацията за защита на потребителите в резултат на липса на наблюдение на приложенията на трети страни. Новината за случая беше обявена само няколко часа след публикуването на статията на New York Times, в която се твърди, че социалната мрежа е позволила, дори след скандала с Cambridge Analytica, над 150 компании да имат достъп до повече потребителски данни, отколкото тя беше обявила. Това предизвика нови призиви от Конгреса за действия.

"Повече от очевидно е, че на този етап социалните мрежи не са готови доброволно да опазват личните данни и сигурността на своите потребители", написа в Twitter Марк Уорнър, демократ от Вирджиния. „Конгресът трябва да направи нещо“.

Цяла година Facebook е засипвана от въпроси за защитата на личните данни, а акциите ѝ понесоха пореден удар в сряда. Стойността им се понижи със 7,3% и те се търгуваха на цена от 136,43 долара следобяд в Ню Йорк.

Разкритията, че е отговорна за манипулациите в социалната мрежа преди и след американските президентски избори през 2016 г., засегнаха репутацията на компанията и предизвикаха гнева на Вашингтон. От известно време депутатите заплашват, че ще въведат нова регулация, за да обуздаят Facebook, a New York Times изглежда налива още масло в огъня.

Целия материал вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОнчина за фейсбук, които налагат забрана за писане на коментари във връзка с хомофобия! Да живеят интимните взаимоотношения САМО межу мъже с жени и ени с жени!