Ленинградската АЕЦ спря реактор завинаги

Експлоатацията на първия продължи 45 години
32
Ленинградската АЕЦ спря реактор завинаги
Снимка: архив, Ройтерс

През нощта срещу събота Ленинградската АЕЦ - на 80 км западно от Санкт Петербург, спря завинаги своя първи енергоблок РБМК-1000 след 45-годишна експлоатация, предаде ТАСС, като цитира съобщение на атомната централа.

Първият енергоблок "бе изключен от енергийната система на Русия без забележки", посочва АЕЦ. Вместо стария реактор от "чернобилски" тип ще се използва енергоблок ВВЕР-1200 от последното засега поколение "три плюс", успешно преминал всички изпитания.

Според федералните норми и правила обаче спреният реактор ще остане официално в експлоатация, докато бъде извадено горивото - процес, който се очаква да приключи към 2023 година.

След това старият енергоблок ще бъде демонтиран. Проучва се възможността освободените площи в АЕЦ да се използват за нови производства, а облъченият графит - за научни разработки.

Дори след спирането на първия енергоблок Ленинградската АЕЦ ще остане най-голямата ядрена централа в Русия с монтирана мощност 4200 мегавата. Тя осигурява над 50 на сто от енергийното потребление на Санкт Петербург и областта, допълва агенцията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
До Анонимен ТИ НАИСТИНА СИ ЛУД ЗА ВЪРЗВАНЕ.
24
5
 
1
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 5 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
23
0
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Елзасс и Лотарингия са Френски!Точка!Немците още кръв се.ар от тоя факт!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ти разбира ркратуната. Арева фалира отдавна, защото от 15 г. не може да пусне централата ОЛ3 във Финландия, а ЕДФ се мъчи още с FA3. Само нови руски и китайски централи са влезли в експлоатация през последните години.
21
1
 
9
 
! Отговори
хм... преди 5 години
До Бритиш ЛейлъндA-рева,,ми ще ревеш!!французите освен,,,...фюююю хич не ги бива с техниката всичките им войни са загубенидаже филма Ало Ало е почти истински..пълна пародия на войнициА ..пък някой им харесал а=ревато
20
7
 
2
 
! Отговори
Бритиш Лейлънд преди 5 години
Гледам оборудването на Арева Франция.То е ясно че рушяците са некадърни ама..
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм най-щастливото прсасе в ***, грух грух.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм щастлив че живея в държава без атомна енергия, но вижте снимката от космоса най светла е пък и парното не спира.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12 - ако беше правоверен 'гербер' би казал - леле какви са неефективни тия руснаци - една атомна централа само за половин град, а при нас (под вещото ръководство на герб) една стига за цяла страна а и изнасяме... Много сме си по добре! Не е ли така?
16
4
 
8
 
! Отговори
друг преди 5 години
е сега бе момента ..Боко и сие да им продадат на двойна цена нащите реактори. Дето ръсеше глупости тиквун и една коко шка,че ще ги продаваме ,,все едно апартамент на цецо продаваш.А *** щонр плюете..45 год работи!! И нашите 4 блока можеха още да работят ако не бяха първо *** а после герберасти!.Имат хората..ние иматака е =ме ГрАб..и тенекии за 2 милиарда -8 бе ще ни набута дончо!! С индианец и пипон така ще сме
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пияните украинци в Чернобил заляха Европа с радиация. А руснаците безопасно експлоатираха същите блокове. Украйна е виновна за Чернобил. Дадоха им даже Крим. Но си го взеха, защото украинците искаха да го подарят на НАТО.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат си хората, а ние имаме гееееерп.
13
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Значи, пак дезинформация. Що ли се чудя. Не спря, а реакторът е заменен: "Вместо стария реактор от "чернобилски" тип ще се използва енергоблок ВВЕР-1200 от последното засега поколение "три плюс", успешно преминал всички изпитания."
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бах тая Ленинградска АЕЦ, осигурява 50% от потреблението на Санкт Петербург... отнесено към *** ще осигурява 80% от потрблението през зимата и 100% през останалите периоди, като ще остава и за износ...
11
18
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Мушнат ли ги в Белене,ще замърсим територията си за 180 000 години при незначителна авария.....А за Баце ще го изучават в учебниците по история децата ни живеещи на планетата Уран като осъществил най-безмислената покупка на ядрен самовар и самолети ф 16 дето му се самозапалва двигателя....
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И не се притеснявайте, РБМК ще бъдат заменени от много по-сигурните и безпроблемни водоводни реактори от 3+ и 4 поколение.Правят го и конкурентите на Русия - САЩ (AP1000) и Франция (EPR).
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РБМК са плод на друго време - в ерата на дива ядрена надпревара, когато СССР са се чудели как максимално ефективно и евтино да произвеждат плутоний за ядрените си оръжия.Паралелно с това се оказало, че РБМК дизайна е подходящ и за производство на електричество - висока мощност, ниски разходи за строителство (заради компромиса с безопасността, тези реактори, за разлика от надеждните ВВЕР, са нямали containment building). Могли са да бъдат дозареждани без да спират работа.Но са нестабилни.
8
9
 
13
 
! Отговори
до Някои по долу преди 5 години
За кого ще внасяте ток?По план към 2030-50 ще сме на половина на сегашното население.
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България след няколко дни на Коледа и Нова година ще трябва да внасяме ток или да се спре тока за доста потребители, за да има за останалите.
6
6
 
17
 
! Отговори
до Я*ЕЦ преди 5 години
Блокове 7 и 8 в Козлодуй все още няма, а като гледам ако не се пусне нещо до няколко години, през зимите може да се наложи да се внася ток.