Пости, после преяждане… Пазаруваме като за последно

Не прекалявайте с храната и алкохола, съветват специалистите
Обновена: 24 дек 2018 12:50 | 24 дек 2018 11:45,
49

Знаем, празниците са свързани и със сериозна подготовка. Често пазаруването за Бъдни вечер и Коледа освен сериозен финансов ресурс, изисква и доста време.

Проверка на Bulgaria ON AIR на един столичните пазари показа засилено пазаруване и пълни чанти с храна.

Коледа е време за време със семейството, подаръци и отрупани трапези. А няколко поредни дни около масата лесно водят до прекаляване с храната и алкохола.

"Всичко това влияе на черния дроб, на панкреаса, на стомаха. И нашите пациенти по празници или непосредствено след празниците най-често са с панкреатит, обострен гастрит, язви", предупреди д-р Иван Сечанов от клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна".

Постите, последвани от преяждане с тежка и по-мазна храна, могат да доведат до сериозни проблеми. Затова специалистите препоръчват по време на постите - бобени култури заради високото съдържание на протеини, а след тях повече плодове и зеленчуци.

Оказва се, че българинът пие и яде повече на Коледа, отколкото на Нова година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами яжте и пийте,какво се оплаквате,нали за това мечтаете
44
0
 
6
 
! Отговори
Честно преди 5 години
Не съм чел за българин умрял от преяждане поне от 15 години насам. Може би по време на ,, лошия комунизъм" е имало подобни случаи, ама той свърши. Сега като е демокрация нали искаме диети.
43
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ако съобщят по новините, че примерно след седмица е краят на света, поради неизбежен сблъсък с метеорит, ситуацията ще е като преди празниците.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що думаш, гражданската отговорност за старата ми таратайка е 245 лв., а бонуси в скапаната ми община, не са дали, що ми остава. Боко и сие повеке да ядат.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проглушиха ни ушите да внимаваме да не преядем.Мерзавци.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз немам пари за катък "Веселина", а вие за преяждане пишете.
39
1
 
13
 
! Отговори
До надолу преди 5 години
Споко, след празниците повечето "празнуващи" ще са с нови кредити, едните които са теглили сега, щото са ги свършили а другите защото са си изхарчили всичко и не могат да вържат януари! BG работа :))
38
5
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
Еми ние ще сме 10 човека тези 3 дни и нали трябва да си починем малко и да хапнем, да се видим с роднините, който се виждаме на Великден и в края на годината по празниците. Та не съм бачкал цяла година за нищо, шефа не дава да ползвам отпуска и имам 48 дни отпуска, сега съм почивка и ще си на пазарувам естествено, а не на празна маса да седя.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо много важно. В света живеят около 8 милиарда хора , а добре и нормално живеят около един милиард и в тази цифра е БЪЛГАРИЯ. Защо според вас другари тичат в Европа Африканци , Азиатци и всички останали примитивни хора.
36
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Другаря Борисов празнува Ханука.
35
1
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Има една верига гостилница "Гюрлата" във Варна. Някъде 1994-та започна от един фургон в квартал "Петлешев", сега Младост 1 се води.Не бях ходил може би от 10 години там.Преди седмица решавам да отида да ям вкусни кебапчета- защото на Гюрлата преди 10 години кебапчетата бяха най-истинските и вкусни в цяла Варна.Хапнах и се отвратих.Поръчах си след това агнешка чорба....на онова време беше гъста с дробчетата му с чравцата му, сега две три дробчета.В тази държава не остана нищо качествено.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не ви пука, хапвайте си. Защото никой незнае какво ще бъде утрото и дали ще има утре. Живи и здрави!
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ммммм, то и днес ще е чудо по магазините,добре че съм на работа да не гледам простотията българска :)
32
1
 
6
 
! Отговори
Ганьовци преди 5 години
виждам ви какво правите през годината.Знам, какво ще направите през празниците.Лицемери !
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, ама и руснаците се тъпчат като българите + и се напиват здраво по тези празници.... В интерес на истината, правят го и на Запад . Живеем в отвратително консуматорско общество. Ето, в Британия днес е Christmas Eve, а утре - Boxing day (денят на подаръците, на големите кутии под елхата ), оставени от Santa.Някой въобще сеща ли се, че празнуваме раждането на Божия син?!!
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** обича да преяжда и препива и да разказва как е най -умен и най-разбиращ, а в същото време е на дъното май излиза, че е най-***.
29
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ама верно и аз си помислих това преди малко..Дойдат ли "празници",изведнъж настава някакво трескаво състояние-започва такова "пазаруване",все едно цяла година са били гладни и сега,за 2-3 дни, ще компенсират "немотията"..Ето-вече три ипъти минавам през кварталния магазин /за големите "Вериги" не знам/,но се отказвам още като отворя вратата:-Някакви огромни "опашки" се вият пред касите,сякаш утре не е Р.Х.,а идва края на света...И забравяме,че на Коледа празвуваме Рождество,а не пържолата!
28
8
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Незнам, аз съм от северозападна България и не познавам хора, които получават минимална заплата. Разбира се познавам такива, които се водят на минимална заплата, за да не плащат данъци и осигуровки. Предимно заклети социалисти, които много обичат да им дават от "общото", но те самите не обичат да дават за "общото".
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда тук пишат само богати хора.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** пие и яде като за последно, света свършва след нова година :))))))))))))))))))))