Вулканът Кракатау предизвикал смъртоносното цунами

Бедствието ударило двете страни на Зондския пролив
24 дек 2018 15:00, Анисия Иванова
0
Вулканът Кракатау предизвикал смъртоносното цунами
Снимка: БТА

Индонезийските власти съобщиха днес, че броят на жертвите от цунамито, което удари обширни части от бреговата ивица на островната държава, е достигнал 334 души, а ранените до момента са 764. За безследно изчезнали се смятат най-малко 61 души, предадоха ТАСС и ДПА.

Според говорителя на националната агенция по издирване и спасяване Фахризала цунамито е засегнало 17 района от провинциите Бантен на остров Ява и Лампунг на остров Суматра. В Зондския проток между двата острова се намира вулканичният остров, на който изригна вулканът Кракатау и именно това се смята за причина за цунамито, съобщи пред журналисти началничката на агенцията по метеорология, климатология и геофизика Двикорита Карнавати, цитирана от ДПА.

Тя каза, че специално сформиран екип от експерти е стигнал до заключение, че бедствието, ударило двете страни на Зондския пролив между островите Ява и Суматра, е било предизвикано от сложно природно явление. 

"Цунамито е непряк резултат от изригването на Кракатау", каза тя.

Първоначално агенцията съобщи късно в събота, че големите вълни са били причинени от труса и допълнително засилени от пълнолунието, но по-късно каза, че те са предизвикани от това, че огромен земен масив от западната част на вулкана се е свлякъл в морето в резултат на изригването.

Вулканът изригна в 21.03 ч. (14 ч. по Гринуич) в събота, а цунами достигнаха бреговете на Бантен и Лампунг 24 минути по-късно.

Карнавати съобщи още, че властите са регистрирали лек вулканичен трус, който се равнявал на земетресение с магнитуд от 3,4. Именно този трус довел до свличане в морето на земна маса, покриваща 64 хектара от склоновете му.

Тя посочи, че властите не са били в състояние да засекат заплахата, защото системата за предупреждение разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания.

Очаква се броят на загиналите да нарасне, съобщи по-рано днес Националната агенция за справяне с бедствия. 11 687 души са били принудени да напуснат домовете си.

За най-тежко пострадал засега се смята районът Пандегланг на западния бряг на на остров Ява, но спасителните екипи все още не могат да достигнат до всички засегнати райони, защото пътищата към тях са блокирани от развалини и наноси, довлечени от цунамито. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари