Маски от дърво и кожа - и в Германия гонят злите сили, но... перхтените

Подобно на кукерите в България, и тези в Германия танцуват и пеят ритуално
25 дек 2018 13:10,
31

Кукери гонят злите сили и в Германия. Обичаят се нарича "перхтен" и много прилича на българската традиция. Шествието се провежда през най-кратките и тъмни дни на годината - от 21 декември до 6 януари, разказва Bulgaria ON AIR.

Подготовката за Коледа има специално значение в Бавария. Десетки местни жители се събират по улиците на провинцията няколко дни преди Рождество Христово, за да изпълнят традицията.

Обикновено страховитите маски се изработват от дърво, козина и кожа от бели или кафяви овце.

Подобно на кукерите в България, и тези в Германия танцуват и пеят ритуално.

Легендата гласи, че през дванадесетте нощи след Коледа светлината и тъмнината водят епична битка. Смята се, че светлината ще победи с помощта на перхтените и природата отново ще се събуди за живот.

А ако мистичното създание докосне една жена с косата си, тя ще зачене през следващата година.

Кукерските игри и обичаи се наблюдават при редица народи от Южна и Централна Европа.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия "Да изгоним злите духове в Сибир ,където им е мястото !"Айде бе мъжки , от кога те чакаме да ни поведеш с личен пример . Ти колко изгони до сега ?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Заблуденo детенцеВ нашите кукерски групи, един носи изображение на мъжки полов орган, направен от дърво и боядисан в червено. По време на ритуалния си танц този кукер докосва с този дървен предмет полите на омъжените жени. Вярва се, че така ги благославя да заченат през текущата година.
15
0
 
5
 
! Отговори
Ал Бънди преди 4 години
На юг от Бавария,в Австрия им казват крампуси.На други места в Европа също има подобни обичаи.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво се оказа пак - бай *** не е толкова уникален колкото си мислеше...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нещо като Ирландския Хелоин само дето не е толкова комерсиализиран. (да Хелоун не е с американски корени ама де да знайте).
12
0
 
13
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПРОЧЕТОХ много статии за коледари, езически традиции, обичаи, за гонене на караконджули и др. Прочетох статии за манджи и празнични трапези. Всички те се свързват по един или друг начин с раждането на Спасителя.Не прочетох никъде нищо за значението на това събитие променило света. не прочетох ни дума, на какво ни учи Исус. За първи път света чува за любов към ближния. Ближния, това е всеки човек на тази земя. Исус ни учи да обичаме врага си, нещо което го няма в другите вероизповедания.
11
2
 
11
 
! Отговори
Заблуденo детенце преди 4 години
А ако мистичното създание докосне една жена с косата си, тя ще зачене през следващата година.??????????????????????A аз мислех че зачеването става когато щъркела докосне жената
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11И голяма загуба...
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България вече хората неходят да сурвакат на Нова година.Също и не ходят на Коледа да пеят коледни песни.
8
5
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименТака е. Християнските празници на светци, светици и т.н. са покривало на "езическите" такива преди това. Така е. Това е компромис. Компромисът идва, защото дори с меча на римският император Константин, древнобългарското Тенгриянство, не може да бъде заличено. То е Коренно, а ако извадиш Корена, убиваш хората. А на Църквата й трябват миряни. отде да ги вземе?;))) Значи трябва компромис и той се прави. Да, но времето на този Компромис вече отмина, Тенгриянството се върна.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горе долу християнските празници припокриват езическите. Компромис един вид. И у нас са се запазили. И много са забравени вече.Иначе ставало трудна работа с христянизирането.
6
10
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
А вие, откъде мислите, че баварците са го взели този обичай? Още като прочетох статията, преди време, си казах: това може да е само в Бавария. Ако, Българите познаваха древната си култура, щяха да разберат много от тайните на света, но Българите под Дунав, бяха скопени откъм възможността да се развиват като Българи. Затова сега идват апологети, които ги развиват като траки, европейци, евразийци и какво ли не още. само не и като Българи. Да си Българин е нещо много лошо, нещо много кално...
5
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Злите сили са с кафяв и черен цвят на два крака.
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
CRISTIANO RONALDO N1.L. Messi N2.N3.Neimar.Benzema.Dibala.Mbape.Beil.Mandzukih.Kane.Salah.Aguero..who is madurich-1 assistance&1 goal in CHampion League.Joke.ha.ha.REAL N1 of UEFA & FIFA is CRISTIANO RONALDO.The BEST in World -Balloon D'Or.C.RONALDO N1... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2нашите кукери да не мислиш че са православни ? :)))
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сурва година пак догодина
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог сурва, бог на слънцето и светлината.Всяка година умира и се ражда отново.Езическа им работа.