Ръст преди затишие? Пазарът на бизнес имоти у нас

2019 г. ще е трудна заради забавянето на икономическия растеж
26 дек 2018 13:55, Екип на Investor.bg
19
Ръст преди затишие? Пазарът на бизнес имоти у нас
Снимка: flickr

След рекордната за българския пазар на бизнес имоти 2017 г., когато общият обем на инвестициите достигна малко над 1 млрд. евро, главно благодарение на продажбата на най-големите търговски центрове в София, тази година офисите оправдаха очакванията и се оформиха като водещ сегмент на пазара.

Общата стойност на инвестиционните сделки през първата половина на 2018 г. (последния период, за който са налични данни) достигна близо 400 млн. евро и е малко вероятно да се доближи до равнището от миналата година. Международните купувачи все още преобладават пред българските, но консултантски компании в областта на бизнес имотите отчитат отлив на интереса на чуждестранни инвеститори към пазара у нас заради високите цени на предлаганите активи и липсата на качествени мащабни проекти.

Миналата година основен двигател бяха южноафриканските фондове, но в същото време западноевропейските инвеститори се отдръпват от пазара, констатира консултантската компания Cushman&Wakefield Forton. България все още трудно се конкурира за тези капитали с други източноевропейски пазари като Румъния, Унгария и Полша, които предлагат по-добро съотношение между цена на привлечения ресурс и доходност.

Консултантски компании в сферата на бизнес имотите предупреждават, че след периода на силен ръст 2019 г. ще е трудна заради забавянето на икономическия растеж и очакваното плавно повишаване на лихвите, но ефектът едва ли ще се усети още в първите месеци на новата година.

Офиси на фокус

Големите сделки на пазара на бизнес имоти през 2018 г. бяха сключени в офис сегмента с преобладаващи местни инвеститори или компании от Централна и Източна Европа. През първото полугодие общият обем на сделките на пазара на офис площи е 250 млн. евро, или над два пъти повече спрямо същия период на 2017 г., като очакванията са да достигне 500 млн. евро до края на годината.

Най-голямата сделка на офис пазара не само през 2018 г., а изобщо в годините след кризата, беше придобиването през юли на бизнес центъра Megapark от фонда за инвестиции в имоти Lion’s Head, в който основен акционер е южноафриканският фонд Old Mutual. Сделката се оценява на близо сто милиона евро. Преди това Lion’s Head придоби от партньора си, българската група AG Capital, офис сградата "Полиграфия" на Цариградско шосе.

Втора по стойност в офис сегмента тази година беше сделката за „Милениум център“, която през лятото беше придобита от Обединена българска банка и застрахователното дружество ДЗИ, част от белгийската група KBC, за близо 55 млн. евро. Продавач беше строителната компания НИКМИ.

А в края на април полското дружество GTC се сдоби с офис комплекса Sofia Tower, част от Mall of Sofia. На наемния пазар най-голямата сделка с офис площи през 2018 г. беше сключена от компанията Concetrix, която нае 11 500 кв. м в бизнес сградата Advance Business Center, която се изгражда именно от GTC и се очаква да бъде завършена през първото полугодие на 2019 г.

Ограниченото предлагане на първокласни офис площи и активното търсене доведоха през третото тримесечие на 2018 г. до повишаване на наемните цени в София със 7,1% спрямо предходните три месеца, което постави българската столица на първо място в Европа. Така към края на 2018 г. наемите на офис сгради клас А с централно местоположение достигат между 14 и 15 евро на кв. м, сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefied Forton.

Според експерти обаче тази тенденция да се обърне, тъй като пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години.

По данни на Forton изграждащите се офис площи в София към края на годината са близо 440 хил. кв. м, като близо 240 хил. кв. м се очаква да бъдат завършени до края на 2019 г.  Над 40% от площите в строеж вече са отдадени под наем. Към края на 2018 г. делът на свободните офиси се движи в рамките на 9,5-9,6%, като и през следващата година не се очертава рязко покачване.

Както и в предишни години компаниите от IT и BPO сектора, както и центровете за споделени услуги са основен двигател на пазара на офис площи. Като нова тенденция на офис пазара в София се очертават споделените офиси, които достигат 27 хил. кв. м и се превръщат във все по-значим фактор на пазара. Към момента те съставляват само 1,5% от общото предлагане, но сегментът се разраства бързо и Cushman&Wakefield Forton очаква тези площи да се увеличат с 50% до края на 2019 г.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
НЕ САМО БИЗНЕС ИМОТИТЕ ВЛИЗАТ В НОВОГОДИШНА ДУПКА.ЧЕРНАТА ДУПКА ЩЕ ПОГЪЛНИ ДОСТА ОТ ИМОТИТЕ В СТРАНАТА.НА МОРЕ,ПЛАНИНА И СТОЛИЦА ВСИ1КО Е ...ДУПКА.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръст пред затишие, затишие пред буря, бурно сриване на цените... : )))Да, очаква ви трудна 2019-та... или ще се срине пазара или ще кретате до 2020-та, когато със сигурност пазара ще се е сринал. Лошо, Седларов, лошо!
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наемите навън са по 1000 и нагоре евро на месец, а извън София са по 200-220 евро на месец на тристаен.я някой да обясни как така ще паднат цените на имотния пазар, че съм много *** и не разбирам ???още повече ли ще обедняваме ?
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде ще рухне... пазарът на имоти държи сравнително ниски цени извън София.сравнително ниски цени спрямо Европейските. ако е запопнало да се дережира със спекулативни новини за срив на пазара на имоти и цените паднат бедните ще станат по бедни, а богатите ще си построят нови вилички, но както на всички е ясно това е България, страната на мутрите и крадците, така че всичко е възможно
13
4
 
15
 
! Отговори
ЛелеМале преди 5 години
Пазарът на бизнес имоти ще рухне. Първо заради откраднатите от КТБ пари, които трябва да се изперат и най-лесно е чрез строителство. И второ заради това, че в България всъщност бизнес няма, който да има толкова въпиеща нужда от луксозни офиси. То на който му е трябвало такъв, вече си е купил. Настроиха се много бизнес сгради, които стоят с години празни с надписи че се продава или отдава под наем.
12
4
 
12
 
! Отговори
оцелял българин преди 5 години
Мисля, че е редно тук постоянно да бъдат анатемосвани четниците на Драгалевския гърбав Ай дук.
11
1
 
14
 
! Отговори
А+ преди 5 години
В Швейцария ипотека може да се вземе до 100 години с 1.5 % лихва,във Франйия-с 2 % лихва...Финландия.... ,чул нашата жаба ,че се коват конете и скочила и тя на 12-15 % лихва .Грабеж посред бяд ден ,а държавата шък не може или неиска да каже !
10
0
 
21
 
! Отговори
гого преди 5 години
платени статии
9
2
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
ДО КОГА във България политиците ще се делят на леви и десни и разни други,а БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ще страда и ще живее в лишения и трудности ????? Правете всичко за НАРОДА си,че УТРЕ ще е КЪСНО !!!!!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 милиарда се харчат трудно за имоти. Надуват цените до пръсване. Западняците вече почнаха да се оплакват
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради една шепа "0трепки",които не върнаха кредитите си в КТБ и гушнаха 5 милиарда. Сега цяла България чака тези престъпници да си изперат парите чрез скъпи имоти. Полицията спи, а всъщност 99.99% от всички тези мега строителни проекти са чрез "ФАЛШИВИ ИНВЕСТИТОРИ".В общините е пълно с ***, които не чакат заплата 800 лв. Те издават фалшиви нотариални актове,крадът парцели,които струват милиони. Вече дори почнаха да се боричкат няколко различни мафиотски групировки. Тия двете крадли-кметиц
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затишие преди срив.Очакваше се, но важното беше да се изперат няколко милиарда.
5
4
 
28
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
10 години след 2008 *** година....Банките отново... Надуха поредния имотен балон със изкуствено ниските лихви по ипотеките и щедро раздаваните заеми... Цените на жилищата нямат нищо общо с реалните им стойности. Над 40 % са завишени цените на имотите в големите градове на България.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръста никога не го е имало.А сега става по-зле
3
1
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Купувайте братя , не чакайте .Купувайте !
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилното заглавие би било "Ръста завърши. Иде спад"
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези бизнес имоти са жилищна на работонаемателите, а служителите са наблъскани в общи кокошарници и кочини, преградени с перденца. Криене на данъци.