Ад по Коледа: След жесток побой вкъщи – три пенсионерки ослепяха

Заради имоти все повече възрастни са подложени на насилие
Обновена: 27 дек 2018 10:17 | 27 дек 2018 10:15, Камелия Цветанова
92
Ад по Коледа: След жесток побой вкъщи – три пенсионерки ослепяха
Снимка: Reuters, архив

Три пловдивчанки на възраст над 70 г. са загубили по едно око след жесток побой у дома в навечерието на коледните празници. Жените са настанени в болница "Св. Георги".

"Бяха приети с отоци на клепачите и разкъсани зрителни органи. Зашихме ги, но вече е невъзможно да виждат", обясни пред "24 часа" шефът на очната клиника проф. Нели Сивкова.

Две от пациентките неохотно признали, че върху тях е било упражнено насилие вкъщи, но не пожелали да разкажат подробности.

Третата обяснила, че е паднала по стълбите. Лекарите не ѝ повярвали, тъй като травмата не съответствала на историята.

Жените не са подали жалби в полицията. Най-вероятната причина е страх от насилниците и срам, че са подложени на тормоз вкъщи.

Според медиците все повече стават случаите на наранявания, получени при насилие в семейството.

"В последните няколко години се увеличават посегателствата над възрастни хора от страна на техни роднини след спорове за пари или за имоти. Тормозът е както физически, така и психически", коментираха от пловдивската неправителствена организация за закрила на жертви.

Там десетки пенсионери са търсили съвет как да се избавят от издевателството, на което са подложени вкъщи.

Болшинството от пострадалите баби и дядовци не сигнализирали в полицията, тъй като се страхували от ескалиране на агресията, а и не искали познатите им да научават. Някои обаче събирали кураж и внасяли искане в съда за издаване на заповед за незабавна защита от домашно насилие. С нея биячът се отстранява принудително от жилището.

"Законът дава право на жертвата да води и дело за домашно насилие, но малко възрастни се възползват. Други пък започват производство и го прекратяват", уточняват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
13
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До анонимен 26: Не сме се разбрали! Не става въпрос, че някой е длъжен да дава! Никой на никого не е длъжен по принцип! Но никой нищо не си е занесъл от този на онзи свят! Казах вече нееднократно, че да вдигаш ръка на възрастен човек, какъвто и да е, е абсолютно неприемливо, и е престъпление! Само споменах факта, че някои възрастни са си доста стиснати, но пък за сметка на това се връзват на разни измамници и си изхвърлят спестяванията през балкона! Което е по-лошо от раздаване на свои!
29
0
 
19
 
! Отговори
хм преди 5 години
Така правят мързеливите внуци....след като са отгледани от бабите с много любов!!!!!!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 9И като е пребита на 90 от съкооператори, а не съквартиранти какво се променя в побой над престаряла жена? Каква стока е била откъде знаеш? При раздяла обикновено и 2те страни имат някаква отговорност. А майката, която се е бъркала в брака но сина си е друг въпрос, не този за който се говори тук.
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фейк новина, любимите на вчера.бг
26
2
 
6
 
! Отговори
Срама нямате ей преди 5 години
Баш на празника ли?
25
4
 
73
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Здравейте! На мен, това ми прилича на поредната блудкава лъжа, целяща сплашване на населението и чрез страх, да изпита нужда от приемане на Истанбулската конвенция... Което разбира се по разбираеми причини, няма как да стане, защото българина е българин и не се потдава на подобни зле съчинени трилари за ***...
24
7
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Хайде недей да манипулираш и промиваш мозъци. "Съпругата на Иван Вазов" е Атина Болярска и е живяла с Иван Вазов само една година и три месеца, след което е прогонена от майката на Иван Вазов, т.е. ясно е що за стока е била. Женят се през 1891 година, не му дава развод и затова наследява парите на Иван Вазов, когато той умира през 1921 година. През 1950 година е пребита от съкооператори, а не от съквартиранти, и умира на 90 години.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горан 14Защо някой да е длъжен да дава? Средствата, които може да има са си негови. Ако има желание, ще даде, ако няма - негово право. Когато ти имаш и си възрастен и непродуктивен, като искаш дай си всичко на следващото поколение и си стой така. Пък ако не искаш, не давай. Всеки да си изкара и да се простира според това, което си е спечелил сам. А не дърти мъже и жени да чакат с какво ще ги нахранят родителите им пенсионери.
22
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Много хора, продадоха душата си на Дявола.Затова, идва Деня на страшния съд.
21
2
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Не споменавайте тез неудобни истини другарю! Всички знаем, че запада и демокрацията докараха всички злини, в утопичното ни общество, в което "Човек за човека бе брат! Разбра ли бе гaд!". ;)
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дойде прабългарина в Европа,но не може да стане европеец,заради азиатското в него.
19
2
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
И коя е Партията днес!??? А вожда?
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СИКА не ти ли прави впечатление ретроспективно колко бързо след 1989-та се появиха борците и каратистите? До 10-ти ноември уж милиция и железен ред, а една година по-късно самоуправство.Всички тези борци и каратисти бяха креатури на бившата комунистическа ДС.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината е, че полицията ще ги задържи за три дена и пак ще ги пусне. А те ще се озлобят и освирепеят още повече, защото ще се чувстват безнаказани и всесилни. Трябва да се пеоменят законите и съдиите да започнат най-накрая да си вършат работата! Кога ще се чувстваме сигурни и защитени? Почти никой не подава жалби в полицията, защото се знае, че е пълна загуба на време.
16
2
 
12
 
! Отговори
До СИК преди 5 години
Е да де, онези с бухалките и дебелите вратове."Нашите момчета", както им викаха ген. Любен Гоцев, бай Цвятко и други "безпределно верни на Партията другари"...
15
3
 
23
 
! Отговори
СИК преди 5 години
Ами 40 годишните се възпитаваха точно по времето на борците и каратистите, когато групировките обезличиха и превзеха държавата! Бяха митологизирани и култ за младежта! Лъскавите коли, жени, охрани и ореола на всемогъщи и безсмъртни, въпреки честите стрелби!
14
1
 
13
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Ако полицията си вършеше добре работата, такива случаи нямаше да се допускат, но те още не могат да се нарадват на коледният бонус.
13
0
 
11
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До Дрът:Бе, верно е и тва!
12
1
 
32
 
! Отговори
Дрът преди 5 години
И вие ще станете дърти и когато това стане младите ще са още по съвременни и безскрупулни! Страхувам се за Вас!
11
21
 
7
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Въобще не оправдавам каквото и да е насилие над възрастни хора, ама те пенсионерите, предпочитат да хвърлят хиляди евро през балконите и прозорците си, нежели да ги дадат на свои близки! Изобщо, човек като престане да е продуктивен и става една безмозъчна скръндза, и само трупа, трупа, трупа... ама, и той не знае за какво... Но да има там!