ЕС зависи от американския двигател, уязвим е на икономически бури

Този път кризата няма да е финансова и банкова, а икономическа
29 дек 2018 21:03, Елка Василева
180
ЕС зависи от американския двигател, уязвим е на икономически бури

Финансово-икономическите и търговските проблеми на САЩ са се отразявали и неизбежно ще се отразяват и в бъдеще на икономиката на Европейския съюз. Това твърди в анализ във в. "Либерасион" специалистът по международно право и кореспондент на изданието в Брюксел Жан Катрмер.

Преди близо 12 години - през февруари 2007 година, кризата с високорисковите ипотечни кредити (subprimes) избухна в Съединените щати, а 18 месеца по-късно повлече Европа към най-тежката финансова, банкова и икономическа криза от 1929 година, припомня авторът на публикацията. Цели осем години бяха необходими на ЕС да излезе от тази криза, а следите от нея още са налице.

Поглеждайки към съвременната ситуация, журналистът задава въпроса дали сега Европа се намира в навечерието на нов шок със същите мащаби. И си отговаря - несъмнено не, но за пореден път Европа, която силно зависи от американския "двигател", ще пострада: тя не само че не разполага с достатъчно резервни сили за стимулиране на растежа, но и структурните слабости я правят особено уязвима на външни удари.

Авторът цитира икономиста Филип Вещер, според когото очертаващата се американска криза не е от същото естество като тази през 2007 година. Този път кризата няма да бъде финансова и банкова, а предимно икономическа: има опасност САЩ да се изправят пред рецесия в близките 12 до 18 месеца, прогнозира експертът, уточнявайки, че поне такова е убеждението на пазарите, доказателство за което е силният обрат при лихвите, поради който скоро ще стане по-скъпо да се взима заем за две или за пет години, отколкото за десет, а би трябвало да е обратното.

Това сочи, че инвеститорите се опасяват от риск от буря в краткосрочен план. Това убеждение се дължи основно на политиката на Доналд Тръмп, по-специално повсеместната му търговска война, но и дипломатическите напрежения, предизвикани от неговия агресивен унилатерализъм, продължава публикацията.

В същото време проблемът на ЕС е, че очакваният икономически растеж от 2,1 на сто в еврозоната за 2018 година спрямо 2,4 на сто през 2017 и по-малко от 2 на сто за 2019 година е изложен на най-малкия полъх на вятъра отвън. При положение, че растежът остане 4 на сто в Азия, ясно е, че Европа няма много козове за привличане на инвеститори, отбелязва икономист от ОИСР.

Още повече, че тя напълно отсъства от технологичната война между САЩ и Китай, подчертава Филип Вещер.

Авторът обръща внимание и на политическата несигурност в ЕС - протестите на "жълтите жилетки" във Франция, повсеместно надигане на крайнодесни или демагогски партии, което може да доведе до неуправляем Европейски парламент на изборите през май и до много отслабена Европейска комисия. Без да се забравя и Brexit-ът, който ще бъде повече или по-малко брутален удар в зависимост от това дали ще има или не споразумение, изтъква Жан Катрмер.

И накрая, ЕС и най-вече еврозоната не притежават автономия на взимането на решения, която да им позволява да отговорят на икономически удар. Държавите членки са тези, които диктуват какво да се прави, най-вече Германия, която наложи своята визия за икономическа политика по време на кризата от 2010 до 2012 година.

Другояче казано, Берлин ще се противопостави твърдо, включително използвайки лостовете на властта в Комисията и Европейската централна банка (ЕЦБ), срещу всяка гъвкава бюджетна политика, която да амортизира очаквания удар. Това вероятно ще задълбочи неговите ефекти и ще дестабилизира още повече еврозоната в нейна изгода, тъй като Германия изглежда единствената истински сигурна страна за играчите на пазарите.

Единствените добри новини за Европа са, че банковият съюз позволи съществено укрепване на банките в еврозоната, което ще им позволи да поемат удар, подобен на този през 2007 година, а освен това цената на петрола ще остане ниска още дълго време. Две "въздушни възглавници", но те са малко, за да се избегнат ефектите от предстоящо икономическо забавяне, предупреждава авторът на публикацията във в. "Либерасион".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Анонимен 126:"Сега сме бедни като африканци." -- само по акъл. Иначе пари имате много повече от тях.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е с най- големия ВЪНШЕН ДЪЛГ В СВЕТА! НАД 36 ТРИЛИОНА ДОЛАРА И РАСТЕ! ФАКТ ЗА КОЙТО В ГУБЕРНИЯТА СЕ МЪЛЧИ ИЛИ СЕ ГОВОРИ ПОД СУРДИНКА! ЯСНО Е ЗАЩО!
100
3
 
6
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Гермяния е пред финансов колапс.Оня *** приказва че била сигурна.Какви клоуни!
99
3
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Не е необходимо човек да бъде голям специалист ,за да разбере ,че кризата в ЕС е предстояща и не се дължи само на разни партии.Дължи на икономическата политика ,основана на идеите на Милтон Фридман,които поставят реалната икономика в подчинение на финансовия сектор.Резултатът го виждаме-Китай стана световна работилница,а дълговете на еврозоната са над 14 трлн. USD-Франция-5,05 трлн.Германия-4,82 трлн/Великобритания 7,5 трлн/.Като добавим,че САЩ имат 21 трлн.дълг.какво да говорим повече!?
98
4
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Германия е велика, еврото - стабилно! Англия е на колене, в САЩ трупат дългове, в Русия ядът оръжия. Хайл!
97
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето на България е с Русия. Колкото по скоро излезем и ЕС и НАТО толкова по-добре за България.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрисмехулникМи недейте да зависите бе, защо зависите от другите и трябва да сте в някакъв съюз. Българите нали са най-великите, нали са дали компютъра и какво още беше там на света! Живейте си изолирано независими.
95
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"вече бехме в един съюз - видехме как е и тоя съюз ще излезе келяв като ония съюз "Когато бяхме в СИВ България беше сред 30те най-развити страни в света и на 27мо място по стандарт на живот. Сега сме бедни като африканци. Така или и иначе нямама избор - или с Русия или със Запада, но със Запада се оказа много по зле от Русия, а сега да се върнем към Русия е невъзможно след враждебните изцепки на България. Остава само а лижем задниците на ЕС и САЩ и да не надяваме, че ще ни подхвърлят трохи.
94
2
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
проблемът не е в това, от кого зависи съюзът есср, а в това, защо пък ние, трябва да зависим от назначени бюрократи, комисарки и комисари. защо съдбата ми трябва да зависи от някой си юнкер, който без никакъв респект направи от люксембург офшорна зона, а приятелите му, като потъналия в мъглата пореден асоциален "социалист" мартин шулц го спасиха от разследване.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 148 ЯстребМного си зле с мисловната дейност ! Германия поумнява с бързо темпо. Светът вече е друг но ти явно си още в миналото.
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС може да е уязвим но Германия не е.
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние пазим финансова дисциплина и сме с немците! Инак що ручахме жабетата ако сега италианци и франсета пуснат инфлацията, както са свикнали. Стягане на колани и бг стандарт- туй се задава, ама ние сме в него отдавна!
90
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двигателят на световната икономика е федералния резерв на САЩ. Спрат ли печатането на долари спира и световната икономака. Колкото и да плюят антиглобалистите по Федералния резерв и САЩ това е истината. Така стана и преборването със световната криза от 2008 година. ФЕД отпечачати 2 трильона долара и световната икономическа машина се завъртя.
89
3
 
7
 
! Отговори
оле-и-и-и преди 5 години
До Анонимен"От двайсет години съм гражданин на Уругвай"Еузебио, Еузебио .... от трън та на глог, че е по-високУругваец - това звучи гордо поне се посмяхме - Днес Бг или 3 минути здрав смях на ден
88
5
 
10
 
! Отговори
Да ви сера преди 5 години
на съюза !вече бехме в един съюз - видехме как е и тоя съюз ще излезе келяв като ония съюз
87
3
 
6
 
! Отговори
От Флорида преди 5 години
Аз утре ще ходя на плаж, тука е страшна жега!
86
5
 
16
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Германия била сигурна аххаха Германия всеки ден копае дъното.
85
9
 
8
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Нали германия беше локомотив двигател дизел на союза пък сега американски двигател.Ахахах германия е държава само и единствено благодарение на подаянията на САЩ обаче сега ще гризнат дръвцето както си му е редът.Не може една измислена държава създадена 1871-ва да определя каквото и да било.Мисля че отдавна не са плащали репарации за Холокоста време е да развържат кесии а и на Полша би било добре да изплатят репарации или направо да им предадат територия!
84
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатите загубиха две войни: етническата война и войната с килограмите!
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
95, лъжеш! Няма статистики за 2018, или поне все още няма. А това че обиждаш е единствено поради липса на аргументи. Земи се засрами! Лъжеш като гербаджия. Вероятно и крадеш...