Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та

Ще се търсят всякакви кадри, не само висококвалифицирани
Обновена: 29 дек 2018 13:30 | 29 дек 2018 12:57,
193
Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та
Снимка: Pixabay

Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като най-амбициозния за последните 20 години, икономисти и бизнес имат по-скоро умерено оптимистични прогнози за идващата 2019-та година.

Ще продължи ли увеличението на цените, защо няма кадри и кога ще влезем в чакалнята на еврозоната, коментират пред БНТ експертите, цитирани от Investor.bg.

И бизнес, и икономисти са категорични, че основното предизвикателство пред българската икономика догодина се оказва липсата на кадри, не само висококвалифицирани специалисти, но и всякакви работници с по-ниска специализация. По данни на бизнеса на всеки сто пенсиониращи се се падат по едва 62-ма души, които навлизат на трудовия пазар.

Този спад на трудовите ресурси от порядъка на 40 - 50 хиляди всяка година безспорно ограничава растежа на икономиката. И води до там, че каквито и мерки да се взимат за промяна в образованието, които ще дадат ефект след 5-10 години, ако не решим проблема с трудовата имиграция, ние няма да можем да преминем през този брод, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Много предприятия ще затворят през следващите пет години, тъй като повече от половината работещи в тези предприятия са на предпенсионна възраст, посочи Велев.

Един от секторите изключения, където има достатъчно специалисти, е сферата на компютърните технологии.

Решение на този проблем е в догонването на стандарта на живот и растежа на доходите, тоест колкото по-бързо заплатите ни се изравнят с европейските, толкова по-малко хора ще напускат страната в търсене на работа, посочи Десислава Николова от ИПИ.

Освен местните предизвикателства страната е изправена и пред глобални фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати - вносна инфлация заради движението на цените на петрола и очаквания за повишаване на основните лихвени проценти.

През последните месеци инфлацията у нас достигна рекордно високи нива за последните пет години и надмина 3,5%, което означава увеличение на всички цени у нас.

Инфлацията никога не е добра, защото тя изяжда част от доходите на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно. При пенсионерите, почти изцяло покачването на пенсиите, което видяхме юни месец беше погълнато от инфлацията, каза Десислава Николова.

Прогнозите на икономистите са, че постепенно скокът на цените ще намалее и тази година повишенията ще бъдат по-малки и заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

Ако Европа кихне, и България ще кихне и дори може да се разболее. Очаква се европейската и българската икономика да продължат да растат с добри темпове, но все пак има риск от забавяне, коментира Десислава Николова.

Още от анализа на експертите четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не би почнал работа за 600 лв след като може да почне за 6000 евро,10000 евро, 20000 евро и повече в европа
131
0
 
35
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Какво биха искали квалифицираните служители в днешно време?- Достойно заплащане (над 2000 лева);- Осигуряване върху цялата сума, която получава служителя;- Допълнително социално и здравно осигуряване;- Работодателя да поеме разходите по транспорта до работното място.- Ваучери за храна;- Курсове за подобряване на уменията на служителите;- Тридесет платен дни отпуск.Това са основните желания на всеки един квалифициран служител. Ако фирмите не могат да ги предоставят, по-добре да затворят
130
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един робовладелец шеф на фирма предприятие на месец прибира десетки стотици хиляди най малко а плаща на работниците си не 2000 3000 лв а 600 700 а иска работниците да му изкарват няколко пъти повече няма да стане понякога даже не им плаща и толкова
129
14
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Иванмоля сподели ти какъв опит имаш в немането на хора, аз съм самоук в бизнес мениджмънта, но много добър в това което правя, имам къснмета да превърна хобито си в професия
128
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робовладелците не разбраха ,че работниците работят за колкото им платят ако им плащат европейски заплати ще равотят много повече но те искат за 500 лв да им работят като за 5000 а няма да стане
127
0
 
19
 
! Отговори
До Работодател преди 5 години
В няколко изречения имате поне десетина правописни грешки, за препинателни знаци въобще не говорим. Най - добре е първо да се ограмотите вие, а след това да искате каквото и да е от работещите. И все пак се надявам, че не всички работодатели са толкова неграмотни.
126
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До РаботодателПриятел, явно нещо не е наред в твоята фирма, щом не успяваш да си намериш квалифицирани служители.Сподели, какви заплати даваш и на колко осигуряваш твоите служители? Какви социални придобивки предлагаш? Квалифицирани лоялни служители може да намериш само ако си коректен с тях.Предполагам, че даваш не повече от 900 лева заплата. Осигуряваш служителите на не повече от 600 лева. Не даваш отпуски на служителите, когато пожелаят. Не плащаш извънредния труд.Как ще намериш хора?
125
23
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Анонимен 147взимал съм хора на по висока заплата +бонус, но уви в %95 от случаите това няма ефект върху производителноста и качетвото на труда, урок който научих по трудния начин и ме върна финасово няколко месеца назад.отдавна се отказах да наемам по обяви и агенций а лично е приближавам и предлагам когато открия свестен служител.Мирси
124
5
 
18
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Лошото,е че нивото на образованието в България е спаднало катастрофално.Когато кандидатствувах,за едно място във ВМЕИ"Ленин" се състезаваха 8-10 кандидата.Във фирмата,в която съм техн.директор решихме да вземем 4 момчета от ТУ,при това препоръчани от мой познат.Бяха завършили бакалавърска степен и продължаваха магистърска.Взехме ги а изпитателен срок и тогава започна водевила.Ако положението не беше толкова трагично щях да помисля,че съм в сатиричния-не допусках,че е толкова зле образованието
123
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадри има, липсват ви пари, за да си ги позволите понеже алчността ви е в излишък.
122
13
 
8
 
! Отговори
Rabotodatel преди 5 години
До Анонимен 108брато, опитвам се да създам нещо с честен труд и да осигуря спокойствие на семейството ми,и нищо повече! плащам заплати на 8 човека но ако имам нужните хора имам капацитет за 20! това ми коства 10-12 часови работни дни и много безсънни нощи, ако не си вървял по мойте стъпки по добре мълчи! основта на всяка икономика в нормална държава е малкият бизнес!Мирси
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки които е образовн трябва да се уреди с нормална заплата но се уреждат само единици необразовани и другите емигрират
120
0
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Как се гради икономика,с бизнесмени - подставени лица ?!Новобогаташите ги знаем, поне тези които оживяха.Кукловодите стоят настрани,нЕкои в чужбина - скрити-покрити.
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един се урежда на заплата десетки хиляди и милиони и милиарди а милиони други са безработни и емигрират
118
0
 
35
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
В чужбина има 2 000 000 здрави и работливи българи ! Дайте им заплати по 1 500 евро и произвеждайте ! Ама искате да ви се работи за 270 евро ! Няма балами ...
117
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен при положение , че 70% от младежите учат икономика - негодници.. При положение има 600-700хил. наркомани предимно младежи - какви са - негодници..
116
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма липса на кадри има!Когато изискването е да си до 35 години и снимка в цял ръст да предоставиш,няма как да достигат.Внасяйте си украинки,като по хотелите,цял ден се чудят къде да се скатаят и когато им направиш забележка,казват,че не разбират.
115
1
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
За какво сме в ЕС,за какво е европейския път на Бг,като нямама европейски заплати работника ?!
114
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Негодници вие не сте кадри - вие сте негодници .. от вас повече кадри не става ..
113
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки гледа да дава по-малко и да взема повече. Това е палажението другаре и гаспада.