Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та

Ще се търсят всякакви кадри, не само висококвалифицирани
Обновена: 29 дек 2018 13:30 | 29 дек 2018 12:57,
193
Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та
Снимка: Pixabay

Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като най-амбициозния за последните 20 години, икономисти и бизнес имат по-скоро умерено оптимистични прогнози за идващата 2019-та година.

Ще продължи ли увеличението на цените, защо няма кадри и кога ще влезем в чакалнята на еврозоната, коментират пред БНТ експертите, цитирани от Investor.bg.

И бизнес, и икономисти са категорични, че основното предизвикателство пред българската икономика догодина се оказва липсата на кадри, не само висококвалифицирани специалисти, но и всякакви работници с по-ниска специализация. По данни на бизнеса на всеки сто пенсиониращи се се падат по едва 62-ма души, които навлизат на трудовия пазар.

Този спад на трудовите ресурси от порядъка на 40 - 50 хиляди всяка година безспорно ограничава растежа на икономиката. И води до там, че каквито и мерки да се взимат за промяна в образованието, които ще дадат ефект след 5-10 години, ако не решим проблема с трудовата имиграция, ние няма да можем да преминем през този брод, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Много предприятия ще затворят през следващите пет години, тъй като повече от половината работещи в тези предприятия са на предпенсионна възраст, посочи Велев.

Един от секторите изключения, където има достатъчно специалисти, е сферата на компютърните технологии.

Решение на този проблем е в догонването на стандарта на живот и растежа на доходите, тоест колкото по-бързо заплатите ни се изравнят с европейските, толкова по-малко хора ще напускат страната в търсене на работа, посочи Десислава Николова от ИПИ.

Освен местните предизвикателства страната е изправена и пред глобални фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати - вносна инфлация заради движението на цените на петрола и очаквания за повишаване на основните лихвени проценти.

През последните месеци инфлацията у нас достигна рекордно високи нива за последните пет години и надмина 3,5%, което означава увеличение на всички цени у нас.

Инфлацията никога не е добра, защото тя изяжда част от доходите на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно. При пенсионерите, почти изцяло покачването на пенсиите, което видяхме юни месец беше погълнато от инфлацията, каза Десислава Николова.

Прогнозите на икономистите са, че постепенно скокът на цените ще намалее и тази година повишенията ще бъдат по-малки и заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

Ако Европа кихне, и България ще кихне и дори може да се разболее. Очаква се европейската и българската икономика да продължат да растат с добри темпове, но все пак има риск от забавяне, коментира Десислава Николова.

Още от анализа на експертите четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен125Ако има акъл. Ама тоя почна бизнеса с куфарче и съответно втория път нямаше такова.
111
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 114 tiq кометирал. За кво ми е да работя за стиснатия БГ работодател да ми къса г***ъза за 1000 лв като по цял ден вися по барчета и ако изкарам тоя месец 1000 лв значи нищо не съм направил. Тоя Aliexpress е златна мина, но няма да изпадам в подробности да не отворям очите на другите. Е кажете ми как да работя за 1000 лв и да ходя по цял ден на работа???
110
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблема е , че сте негодници , не са проблем работодателите .. Ако сте много добри сами ще си направите бизнес и пак ще печелите.. Вие искате да станете началници и да командвате , на чуждите пари , ама не става разберете негодници..
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз още не съм срещал тарикат да работи или фалира или ако фалира с едно почва друго и пак си прави номерата.
108
0
 
12
 
! Отговори
препатил преди 5 години
До Временно работодателНе си ли до майстора, да го гледаш как работи - пиша те бегал.Ако пък не разбираш от строителство, всеки може да те излъже в качеството на ремонта.
107
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от проблемите в България е, че бизнесмени станаха криминалните престъпници и некадърниците заграбвайки богатството на България натрупано в предишните 45 години.
106
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще ви даде пари негодници , *** какво можете да правите на Matlab , C++ , AutoCAD работите ли Негодници на никому ненужни ..
105
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основния проблем в България е демографската катастрофа - 29 години българите не създават деца, а и масово бягат в чужбина заради мизерните заплати плащани от мафията в България. Гледам, че са обсъждали образователния проблем, но той е последица от демографската катастрофа - сега деца се раждат главно при един етнос, който обаче никога не е е искал да учи и да се образова и едва ли ще с епромени в близките 100 години. От 29 години проблемът е доходите, но ако сега станат нормални, след 20-25 год
104
6
 
0
 
! Отговори
Временно работодател преди 5 години
Започвам ремонт на панелката и имам две оферти от уж препоръчани майстори. И двамата искат доста пари обаче офертата на единия е с около 1/3 повече при горе долу равни условия. Не знам кой от двамата е по-добър но съм склонен да избера по евтиния.
103
19
 
1
 
! Отговори
man преди 5 години
1000лв можеш да си докараш само да продаваш в OLX неща, внесени от Aliexpress. Какво мрънкате само бе, *** мързеливи и неграмотни
102
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1989 година новоизлюпените демократи-капиталисти-мафиоти така и не разбраха, че с мизерни зпалати бизнес не се прави, а и се унищожава народа на България, но от демократи, какво друго да очакваме. Сега демократите да си работят сами!
101
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 108Много е просто др. работодател след като не ти върви бизнеса фалираш и ставаш наемен работник.
100
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Българина тук, НЕ става за капиталист.Затова капитализма в Бг е див и уродлив.
99
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инженери , програмисти не искат да стават било трудно , автомонтьори не искат , заварчици не искат да стават било гадно.. И най-накрая стават чистачи на кензефт в африканския квартал в Лондон..
98
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите назнчени капиталисти от БКП-БСП така и не разбраха, че със заплата от 600 лв. може само да пиеш по едно кафе и един сандвич на ден. И докато хвърляха стотици хиляди левове по фолк певици и скъпи коли народа се изнесе на Запад и сега ще си работят сами.
97
14
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Анонимен 105за да оцелея тябва да имам печелба %20 от оборота ( релно в момента е към %15)за да вдигна заплащане на труда , или трябва да вдигна цените и да съм неконкурентен или да сваля печалбата ми под %10, и двата варианта моментално обезмислят бизнеса.Мирси
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89-та в края на соца СРЗ 250 кинта или 250 л бензин или 150 л олио или 250 кг захар или 95 кг краве сирене.
95
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм автомонтьор изкарвам 2000-3000лв. без да си давам много зор.. Който иска да бега къде иска ако , САЩ , Германия дреми ми на шмайзера за неудачници , негодници и други лоши биоматерали. Бегайте на запад чистете тоалетните на арабите и черните африканци.
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 102Браво другарю работодател, имаш два варианта или да дадеш добри заплати над 1 000 лв. или сам да си работиш. Дали са мързеливи и некадърни е друг разговор.
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботодателВярвам ти.*** зад граница, в бяла страна.