Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та

Ще се търсят всякакви кадри, не само висококвалифицирани
Обновена: 29 дек 2018 13:30 | 29 дек 2018 12:57,
193
Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та
Снимка: Pixabay

Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като най-амбициозния за последните 20 години, икономисти и бизнес имат по-скоро умерено оптимистични прогнози за идващата 2019-та година.

Ще продължи ли увеличението на цените, защо няма кадри и кога ще влезем в чакалнята на еврозоната, коментират пред БНТ експертите, цитирани от Investor.bg.

И бизнес, и икономисти са категорични, че основното предизвикателство пред българската икономика догодина се оказва липсата на кадри, не само висококвалифицирани специалисти, но и всякакви работници с по-ниска специализация. По данни на бизнеса на всеки сто пенсиониращи се се падат по едва 62-ма души, които навлизат на трудовия пазар.

Този спад на трудовите ресурси от порядъка на 40 - 50 хиляди всяка година безспорно ограничава растежа на икономиката. И води до там, че каквито и мерки да се взимат за промяна в образованието, които ще дадат ефект след 5-10 години, ако не решим проблема с трудовата имиграция, ние няма да можем да преминем през този брод, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Много предприятия ще затворят през следващите пет години, тъй като повече от половината работещи в тези предприятия са на предпенсионна възраст, посочи Велев.

Един от секторите изключения, където има достатъчно специалисти, е сферата на компютърните технологии.

Решение на този проблем е в догонването на стандарта на живот и растежа на доходите, тоест колкото по-бързо заплатите ни се изравнят с европейските, толкова по-малко хора ще напускат страната в търсене на работа, посочи Десислава Николова от ИПИ.

Освен местните предизвикателства страната е изправена и пред глобални фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати - вносна инфлация заради движението на цените на петрола и очаквания за повишаване на основните лихвени проценти.

През последните месеци инфлацията у нас достигна рекордно високи нива за последните пет години и надмина 3,5%, което означава увеличение на всички цени у нас.

Инфлацията никога не е добра, защото тя изяжда част от доходите на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно. При пенсионерите, почти изцяло покачването на пенсиите, което видяхме юни месец беше погълнато от инфлацията, каза Десислава Николова.

Прогнозите на икономистите са, че постепенно скокът на цените ще намалее и тази година повишенията ще бъдат по-малки и заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

Ако Европа кихне, и България ще кихне и дори може да се разболее. Очаква се европейската и българската икономика да продължат да растат с добри темпове, но все пак има риск от забавяне, коментира Десислава Николова.

Още от анализа на експертите четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вие сте лош материал , ненужни на никой ..
71
1
 
1
 
! Отговори
Hafuz Husiin преди 5 години
Injenerite ot bulparlamenta sha vi dokarat s import presni trudovi sili s palmovo maslo , a vie s mishkite sha gi upravliavate da vi proizvejdat ovche sirene, skyr i rozov gull....
70
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА Ти като проверяваш заплатите на инженерите в Африка - инженер ли си бе негоднико..Ще проверяваш и ще си мечтаеш.. ми вземи напъни се и стани инженер и взимай в България 4000-5000лв.
69
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
НАШИТЕ хора - приятели, роднини на шефа, са уредени да командват.Те почти не работят, само експлоатират работниците, слухтят и т.н.Търсят балами, да рoбуват, а и да не крадат.
68
0
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
А колега та зи статия е от Евгения по различно е.
67
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Будали учете за програмисти и инженери иначе ще умрете от глад.. Скоро лошия материал от негодници ще го отделят в гета , концлагери или резервати.. вие сте ненужни на никой , лош биологичен материал , който подлежи на утилизация..
66
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една и съща статия години наред.А всъщност нищо не се търси,защото основната цел е да не се плаща нищо.Те нямат други цели,освен да печелят без да дадат нищо
65
0
 
15
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Наложи ми се преди години в една от най-изостаналите африкански държави да проверя заплащането.Там БВП беше към 1100дол./човЗаплатите в някои професии/без абсолютна точност/ са шофьор-1000-1100д,мед сестра-1000-1200д,ел.техник-900-1200д,механ .инженер.1900-2300д,ел.инженер и комуникации.2300-2700д
64
0
 
1
 
! Отговори
Mladost Lulinoov преди 5 години
Tolko mnogo betonni panelni garajni kletki sa natvorili bulgarskite vi umnichki arhitekti, kukuband, hashove i volencheta, a nema koi da im plasta taksite za smed na kvadraten metar, taksite za vip ohrana na kvatraten metar....poneje sichkoto vi asker e v Afganistan, sichkoto vi dance e na toplo pod perushinkite na chetnicite, sichkoto mevere kara ski po pistite i chaka na opashka ha liftovete....hem ohraniava opashkite....hahahahaha.....
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На западняците всичко им е дадено свише затова са по-добре.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Внимание !!! "Хората с купени дипломи,вече са на работа."Само икономистите купуват дипломи, да стават началници и държавни служители.. Досега не съм чул някой да си купи диплома за математик , инженер , информатика..
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През социализма се плащаха стипендии на ученици от техникуми и студенти и се сключваха договори за работа. Пак имаше недостиг на кадри. Което предприятие искаше кадри, си ги осигуряваше. Те искат да дойдат от Африка или от Марс и наготово да ги експлоатират и гаврят с тях. Това мрънкало и мекотело всеки ден мрънка за нещо.
60
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази простотия с липсата на кадри я разобличиха отдавна. Никакви кадри не се търсят, а хора, които да работят безплатно.
59
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
След като работите за чорбаджии - изедници,после заплатите няма да ви стигнат само за лекарства.
58
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе негодници кой ще ви даде пари - инженери ли сте , електротехници ли сте или механици , заварчици .. 30години ви учеха да бъдете сервитьори , пазачи , и бармани, магазинери - негодници..
57
0
 
21
 
! Отговори
БС преди 5 години
Едно време учих 4 години в строителен техникум, но ходех всеки Четвъртък на практика в ДК1 (Домостроителен комбинат), плащаха почти нищо, но доста работи понаучих.Колко бизнеса в БГ правят това днес? Не се чака само на държавата, или пък да внесеш Виетнамци. Някои държави в Европа го правят (Австрия, Финландия, Германия... ) и там тези проблеми, които вие имате са доста по-малко. По-квалифицирани и по-добре платени кадри. За съжаление, голяма част от бизнеса в БГ е много дивашки, но и държавата
56
2
 
8
 
! Отговори
Внимание !!! преди 5 години
Хората с купени дипломи, вече са на работа.
55
0
 
3
 
! Отговори
Kasabankya преди 5 години
Hahahahah....kakva lipsa?! ....vij obiavite v imoti bg....tova sa vse bg kadrite ot izlishacite na bulgarskite trudovi arhitekturni hardwere i softwere nets...
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквено благополучие...
53
0
 
12
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
"Един от секторите изключения, където има достатъчно специалисти, е сферата на компютърните технологии." - това просто не е вярно.Въпреки постоянно растящите (и без това вече високи) заплати хора не се намират. Пазарът спокойно може да 'погълне' още 20хил души и да пита за още (при приблизително 40хил програмисти в България).