Срещу джихадизма: Западът може да спечели битките, а войната?

Избухването на нов салафитско-джихадистки бунт - само въпрос на време?
29 дек 2018 11:58, Елка Василева
75
Срещу джихадизма: Западът може да спечели битките, а войната?
Снимка: архив, Reuters

Като се бори с последиците, но пренебрегва причините: съсредоточавайки се върху физическото унищожение на джихадистките групи, без да се опитва да разбере причините за появата и възхода им, Западът се обрича на вечна война, предупреждават експерти.

"Отвъд тактическите победи на терен, провежданата стратегия е провал", каза пред Франс прес Катрин Зимърман, авторка на подготвен неотдавна доклад по въпроса за института "Американ ентърпрайз", озаглавен "Тероризъм, тактика и трансформация - Западът срещу салафитско-джихадисткото движение".

"Всички войници на терен или аналитици на разузнаването, които са работили по проблема, разбират какво се случва", казва тя. "Те знаят, че това, което правим в Сирия, Ирак и другаде, е само временно. Това прекратява непосредствената заплаха, но не стабилизира нищо и не придвижва нещата напред".

"Лесно е да кажем: ще убием този производител на самоделни бомби", добавя тя. "Много по-трудно е да кажем: "наше приятелско правителство маргинализира групата, към която той принадлежи, и това е една от причините, заради които този човек се е присъединил към терористична група. И сега прави бомби".

Победена на терен в Сирия и Ирак, групировката "Ислямска държава" (ИД) отново премина в нелегалност и подготвя условията за завръщането си, под това или под друго име, тъй като причините за раждането й, а именно недоволството на голяма част от иракските и сирийските сунити, се запазват, предупреждават експерти.

"Западът е напът да спечели всички битки, но да загуби войната", смята Зимърман.

Въпрос на развитие

В своя анализ на "салафитско-джихадистката заплаха", публикуван на 20 ноември, Центърът за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ), мозъчен тръст във Вашингтон, пише, че "дори САЩ и съюзниците им да са отслабили групировки като "Ислямска държава", основните причини не са били премахнати", пише Франс прес.

"Управлението остава лошо в регионите, където действат салафитско-джихадистки групировки. Една крехка държава със слаби и неефективни институции увеличава вероятността тези бунтовнически или терористични групи да могат установяват там свои анклави", добавят експертите от ЦСМИ.

Те направили сравнение между района на действие, приписван на Ал Кайда, ИД и свързаните с тях групи, и картата на "правителствената ефективност", основана на показателите на Световната банка.

Какъв е резултатът: повечето държави, в които тези групи са активни, като Йемен, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Мали, Нигерия, Сомалия, са част от 10-те процента страни в дъното на класацията по стабилност на институциите.

Днес президент на престижния институт "Брукингс", генералът от морската пехота от резерва Джон Алън е командвал по-конкретно американските сили в Афганистан и е бивш специален пратеник на президента на САЩ в коалицията срещу ИД.

"Къде би трябвало да търсим следващите проблеми?", запита той в сряда на конференция във Вашингтон. "Би трябвало да сме по-разтревожени от това, което наричам "горещи точки" - крехките или нефункциониращи държави".
"Това са места, където условията на живот водят до радикализация на големи групи от населението. И често, когато си дадем сметка за това, радикализацията отдавна е започнала", предупреди Алън.

"Може да сте радикализиран, но това не означава непременно, че ще станете войнстващ екстремист", каза той. "Но ако станете войнстващ екстремист в този регион, вие сте произлезли от радикализирано население. Това е въпрос на развитие, който далеч надхвърля контратероризма".

На тази конференция, организирана ежегодно от фондация "Джеймстаун", много оратори посочиха Ирак като пример, за да подчертаят пропуските в борбата с джихадизма. Според тях, след като правителството в Багдад си върна властта в регионите, които по-рано бяха превзети от ИД, ако оплакванията на сунитската общност - особено участието във властта или присъствието и мощта на омразните шиитски милиции - не бъдат взети под внимание, избухването на нов салафитско-джихадистки бунт ще бъде само въпрос на време.

/БТА/ 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Мохамед преди 3 месеца
Егати. Една вечер да се напия , като домуз и глей каква тъпотия съм сътворил.
Чак и религия го водят.
64
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 3 месеца
В Сирия в контролираните от правителството райони хората се връщат по домовете си, възстановяват разрушеното и постепенно се връщат към нормален живот. Дали са недоволни от управлението на Башар Асад? Сигурно не, но за това на мозъчните тръстове на запад гледат да не споменават. За Русия остана Сирия, за САЩ - Ирак. Да видим кой какво може да направи срещу д'жихадизма.
63
0
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 месеца
Каква война ,западните джендъри сами са се предали и са разтворили задни бузки пред получовеците от близкия изток и африка ,до 20 години християни в западна Европа няма да има ;) !!!
62
0
 
12
 
! Отговори
Самир Хаджбулатов преди 3 месеца
За сега само Русия има неоспорим превес във Безкрайната война.. Още от 19в. ген. ЕРМОЛОВ
и записките му за кампаниите му в Кавказ стават алманах за днешните спецназ!!
61
0
 
4
 
! Отговори
Футуролог-не ми пука преди 3 месеца
Галилео Галилей сбъдва откривателската мечта на Леонардо Да Винчи

Г.Галилей не прави нито едно друго откритие май защото Папата иска да го изгори на кладата и той се отрича и от него

После Запада бяга от исляма в Новия свят за да ги настигне старият им враг на 11.09.2001 и то защото Земята е кръгла и неможе да се избяга

И слава Богу че Земята е кръгла и се върти около оста си и Слънцето

Ако беше плоска и неподвижна за месец глобалното затопляне щеше да изтреби всичко живо на нея
60
0
 
7
 
! Отговори
Футуролог-не ми пука преди 3 месеца
Османският мюсюлмански джихад на Балканите подплашва Папата и най-вече италианците

Първият кандидат-спасител на християнството е Леонардо Да Винчи които по-рождение има дарба и е всестранен вундеркинд
Въпреки гениалността си Леонардо ми се струва че е бил искрено разочарован от себе си и може би дори е смятал че не е постигнал нищо през живота си то и от там неговия свръхперфекционизъм в картините му а според мен ги е рисувал без да държи много на тях докато се занимава с научно откривателство
59
0
 
1
 
! Отговори
Панелната утайка преди 3 месеца
Коментирам бе Чарли. За мой кеф. Брой грошовете. Хахаха.
58
0
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 месеца
Защо не коментиране опасността от панелните утайки?
57
1
 
10
 
! Отговори
Джугашвили преди 3 месеца
По мое време ислямските фанатици имаха два избора:
Смърт или ГУЛАГ.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът изгуби окончателно борбата с ислямизма на 18.12.2018г. На тази дата Европейския съд по правата на човека счете,че шариата има право да съществува в Европа. Виж статията във френския в-к "Фигаро" - Charia : ce que révèle la décision de la CEDH, където всичко е описано подробно. Чел съм доста решения на този съд и твърдо смятам,че те работят против Европа и правото. Особено са лицемерни решенията му против Русия. В тях политиката е повече от правото.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се бориш срещу тероризма е все едно да се бориш срещу рака. Колкото повече го лекуваш и изследвания и институти - толкова повече се увеличават случаите. Кои страни са първи по ракови заболявания - Дания, Франция, Норвегия, САЩ, Холандия, Белгия, Швейцария.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АсанкУ

На това ни научи демокрацията.

Демокрацията, диктатурата, монархията, теокрацията и т.н. са само модели за организация на държавата и всеки си има предимсва и недостатъци. Сами по себе си те са просто схеми и не са виновни нито за джендърите, нито за тероризма.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Войната е хранителен бульон. Никой не иска да спечели войната.
Смисълът е в битките - кръвожадни, разрушителни и вечни.
Войната е мир.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ислямистите са само инструмент. Причините за тероризма са в западното общество.
51
0
 
2
 
! Отговори
АсанкУ преди 3 месеца
До 53
Така е.
На това ни научи демокрацията.
50
3
 
8
 
! Отговори
АсанкУ преди 3 месеца
Пример за оксиморон:
Османската империя е цивилизована държава.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Остави християнките. То и християните започнаха да се облизват. Тука от 1 година само повтарят някакви думи "джeндъp", "жeндър", "соpос", "мopос", не знам, не ги разбирам тия работи какво значат, ама нещо хoмocексуално било уж. То такова реване не пада ако няма какво неистово да криеш в психиката си.
48
4
 
10
 
! Отговори
Джугашвили преди 3 месеца
Мюсюлманин и мозък са две взаимно изключващи се понятия.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"ОТЦЕЛЯВАНЕ"

оТцеляване, братчето ми! :)))
46
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 месеца
ВОЮВА СЕ ЗА ...НЕЩО...НЯКОГО...НЯКАКВА ЦЕЛ!!! КОЯТО Е КРАЙНАТА ТОЧКА НА ВОЙНАТА МЕЖДУ ЕДНИ И ДРУГИ ХАРА /ЖИВОТНИТЕ НЕ ВОЮВАТ ,А ПРИ ПОЖАР СИ ПОМАГАТ/ !!! ТА ЗА КАКВО ВОЮВАТ ХОРАТА И КАКВО ГИ МОТИВИРА ??? СТРАХ ОТ СМЪРТ; ОТЦЕЛЯВАНЕ НА ГЕНЕТИЧЕСКИЯ КОД ;ДОМИНАЦИЯ-ГОСПОДСТВО; ЕТНИЧЕСКО УНИЩОЖАВАНЕ!!! ЯВНО НЕ Е ЗА ЗАРОБВАНЕ НА ЖЕНАТА НА ДРУГИЯ -ЗАЩОТО ПОЕМАШ ОЩЕ ОТГОВОРНОСТ!!! ДЕЦАТА СА БЪДЕЩЕТО И БРЕМЕТО, А ВСЕКИ Е СМЪРТЕН !?!?А ЧОВЕЧЕСТВОТО ВСЕ ОЩЕ Е НА НИВОТО НА РЕЛИГИИТЕ !?!?!?!?!?