Голямата суша, която налегна Северна Европа през 2018 г.

Последиците: Пожари, слаба реколта, клане на животни
1 яну 2019 15:17, Елка Василева
36
Голямата суша, която налегна Северна Европа през 2018 г.
Снимка: архив, Reuters

Горски пожари в Швеция, най-слабата реколта от картофи в историята, клане на цели стада заради недостига на фураж - селскостопанските производители в Европа вече не могат да преброят последиците на сушата, която сполетя северната част на континента през 2018 г., пише Франс прес.

Според германската метеорологична служба сушата това лято е най-продължителната от началото на регистрите преди 140 години.

Навсякъде добивите на зеленчуци, плодове, зърнени култури и фураж намаляха. Рядко изключение станаха лозовите насаждения, които по-скоро спечелиха от горещината. Реколтата се очертава изключително обилна в Шампан.

Пържените картофи обаче ще поскъпнат. Производството на консервирани картофи на практика се е свило "най-малко с 20 процента" в сравнение с миналата година в четири от петте основни страни производители в Европа (Германия, Белгия, Франция и Холандия), като количествата им в Германия достигнаха най-ниските си нива в историята.

Швеция произведе по-малко картофи дори и от 1867 г., годината на големия глад, а шведската реколта от зърнени култури намаля с 59 процента в сравнение с 2017 г. (по информация на Държавната агенция за селско стопанство).

Извънредни помощи

В Австрия щетите са оценени на повече от 210 милиона евро, от които 130 милиона са само за фуража. Във френските региони Гранд Ест, Бургундия-Франш Конте, Централния масив и Алпите недостигът на фураж е особено остър, а общите загуби се оценяват на стойност между 1,5 и 2 милиарда евро от Националната федерация на синдикатите на селските стопани.

"Седемдесет френски департаменти ще се възползват от режима при селскостопански бедствия, тъй като става дума за суша, съпоставима по въздействието си с тази от 2003 г., която вече бе определена за историческа", подчертава Жоел Лимузен от Националната федерация на синдикатите на селските стопани.

Сушата бе изключително продължителна, а пасищата така и не позеленяха чак до есента заради липсата на валежи. Във Франция 30 процента от засетите с рапица площи така и не дадоха плод.

Извънредни помощи бяха отпуснати в Германия (340 милиона евро), Швеция (115 милиона евро) и Австрия (60 милиона евро), като в по-голямата част от засегнатите страни бяха предоставени и европейски средства.

Принудително клане на животни

Заради недостига на фураж и сено, които често се намират само на изключително високи цени, се стигна до принудително клане на крави.

В провинция Горна Австрия, която е основният регион за отглеждане на крави в Австрия, цените на фуража и сеното се покачиха със 7 процента в сравнение с нормалните, а плащаните на животновъдите цени спаднаха с 18 процента в сравнение с пролетта.

Във Великобритания случаите на принудително клане на животни станаха с 30 000 повече, а броят на нежизнеспособните агнета се е повишил с един милион повече в сравнение с миналата година (по информация на Националния фермерски съюз).

Във Франция "декапитализацията" на даващия мляко добитък започна с увеличаване от 7,5 процента на случаите на клане на даващи мляко крави през октомври в сравнение с октомври миналата година, което от своя страна доведе до спад в цената на месото.

Някои животни се продават за 2,80 евро за килограм този месец, "а са необходими 4,50 евро, за да покрият цената на производството", казва със съжаление Лимузен, който се опасява голям брой животновъди да не прекратят дейността си през следващата пролет.

Адаптиране на новата обща селскостопанска политика към климата

Броят на случаите на принудително клане на животни не е голям в Германия и в Холандия, където животновъдите разполагат със запаси от сено от минали години. Бъдещата Обща европейска политика в областта на селското стопанство обаче, която е в процес на изготвяне за периода след 2021 г., "ще помага на производителите да се справят с последиците от климатичните изменения", предупреждава Естер де Сноо от холандската Организация за земеделие и растениевъдство.

Във Великобритания. която се готви да напусне Европейския съюз, Националният фермерски съюз настоява за мерки, които ще позволят на сектора да се справя с бъдещите суши. Съюзът иска производството на хранителни стоки да бъде поставено като приоритет за водоснабдителните мрежи и инвестирането при изграждането на водоизточници от първостепенна важност.

Изправени пред предизвикателствата на климата, страните членки на Европейския съюз ще могат да използват част от фондовете, които до този момент се използваха за директни помощи за селските стопани, за опазването на околната среда, заяви миналата седмица пред журналисти в Брюксел Еймерик Берлинг от Генералната служба на Европейската комисия по селското стопанство.

"Ключовите думи са иновация и предвиждане. Трябва Общата европейска политика да позволява на селските стопани да могат наистина да се справят с рисковете и да извършат превантивни дейности като например складирането на вода и развиването на система за осигуряване" и за пасищата с помощта на направени от сателит карти, които стават все по-прецизни, твърди Лимузен.

Според скорошно изследване предвидените от Общата политика за селското стопанство мерки за 2014-2020 г. в областта на селското стопанство, околната среда и климата, имащи за цел намаляване на добива на вода за поливане, "повсеместно са били със слаба ефикасност" в Гърция, Румъния, Италия и Испания, тъй като не са били прилагани от селските стопани.
 

/БТА/
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цецо Мен"Тази снимка, която сте сложили се съмнявам да е от Северна Европа. Спрете да подвеждате хората."---Те не подвеждат хората, самите автори са си подв(р)едени от малки. Щом сложиха и Австрия, и цяла Германия, и цяла Франция (с Марсиия) в СЕВЕРНА ЕВРОПА... :)
27
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Трябва да се опитаме да възродим полупостинните райони, там където все още е възможно, за да произвеждаме повече селскостопанска продукция. Вече има вертикално земеделие, което не е подвластно на промените в климата, това е бъдещето на земеделието! Вместо да "завъждаме" пластмаса в океаните, може да отглеждаме бързорастящи ядливи водорасли. Скоро ще може да принтираме месо, и веднъж завинаги да изоставим това примитивно и крайно неефективно животновъдство.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз да ви кажа значи мене Монако повече ме кефи от Швеция, монакците са по яки пичове от шведите, требе да направиме не като Швежия, а като монакците да излезем от от ЕС и от НАТО и всички да сме милионери и да караме лаборджинита и ферарита.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо и в България не направим същото като Швеция?Да сме в ЕС,но да не сме в еврозоната и НАТО?
24
0
 
4
 
! Отговори
nekoj преди 2 години
Да им изпратим онзи 'анализатор' - Харизанката, дето бе шеф на "Напоителни системи" - ще им помогне много...
23
1
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 2 години
До Тръбаhttps://en.wikipedia.org/wiki/Yiddish
22
4
 
20
 
! Отговори
Я преди 2 години
Извънредни помощи бяха отпуснати в Германия (340 милиона евро), Швеция (115 милиона евро) и Австрия (60 милиона евро), като в по-голямата част от засегнатите страни бяха предоставени и европейски средства...Тия пак са оправиха,а на нас ни съсипаха цялата аграрна икономика...,но всичко е точно!
21
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 10Нищо не знаеш.Швеция е в ЕС, но не е в еврозоната. и не е в НАТО.Абе елементарни познания за Света нямате, абсолютно безполезни сте, а се чудите що никой не ще да ви даде повече от 500лв заплата.Ми щото не струвате и толкова.
20
2
 
25
 
! Отговори
Цецо Мен преди 2 години
Тази снимка, която сте сложили се съмнявам да е от Северна Европа. Спрете да подвеждате хората.
19
18
 
19
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Господ наказва джендърите за санкциите срещу Русия :(
18
6
 
20
 
! Отговори
Тръба преди 2 години
Перфектно! Като фалирате вие, ще развиваме бизнес ние. Всичко се връща. Каквото сееш, това жънеш.
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бедния северозапада и без природни бедствия сме зле. Коли със стикери много няма, холограма нема. Повечето са каруци. Но и за тях няма много какво да пренасят. София е далеч и мръсния въздух не стига до сверозапада. Въобще тук е див рай.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова природни бедствия, безконтролен наплив на бежанци, както и " сезони берачи" на боровинки от България. На тия страни не им пада икономиката под българската. !
15
3
 
6
 
! Отговори
О.Р. преди 2 години
Лаком *** .....
14
14
 
5
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 години
Тежки увреждания в Европа се нанасят с дигитално терористична техника внедрена след обсебване с наркотици на Еврокомисарка от Брюксел.В много региони има остър Електромагнитен смог/EMS .Увредените огромни обеми от фарове,скенери холограми и дигитално терористична техника вкл камери с холограмни оръжия се пълнят с остро токсични газове.Пораженията с е виждат от самолети и от космоса ..
13
16
 
4
 
! Отговори
Увреждат с холограми преди 2 години
Тестове на регион KENT UK показаха че биосферната охрана е до 7 000 000 по слабо увредена отколкото тази в София.В България автомобилите освен с включени фарове денем и нощем увреждат тежко нелечимо с милиони нагло престъпни холограмни оръжия налепени на предни стъкла./продавани от орг престъпници на власт с помоща на полицейски рекет.Едвам успяхме да забраним на МВР да лепи холограми на предни стъкла заради ДМК контрол над полицаите.
12
18
 
3
 
! Отговори
I Ivanov преди 2 години
Тестове от днес 1.01 2019 подават следното отместване на Климатичната охрана 22 .Септември замерено в Европа от BG до Uk/Great Britain отместването бе 19 с тенденция към 29..Има усукване на биосферното поле тежко увреждано от дигитално терористична техника с вградени холограмни оръжия и от стотици милиони автомобили облъчващи Атмосферния океан с включени проникващи скенери денем и нощем.В България милиони автомобили с включени фарове денем вкл против мъглаи налепени милиони холограми
11
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре направиха гербаджиите,че купиха Ф16,а не Грипен.
10
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова трябва да си стоим в ЕС,ако в единия край има суша,в другия няма,а доколкото знам Швеция не е в ЕС.
9
12
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov Gelog преди 2 години
Последните 25 години контролирани от жестоки врагове наркомани внедряват нагло все о тежко вредни акти климатични и анти земни оръжия.Много тежки увреждания вкл убииства на ЛЕДНИЦИТЕ се правят с обсебени през нарочно внедрена техника вкл холограмна USA satellites.Климата се уврежда чрез холограмни скенери лепени на предни стъкла на автомобилис бели висоko вредни скенери на автомобили ..xenon halogen laser i led..Тежки вреди нанасят с фотоволтаични панели Дигитално терористична техника има