Fake news, изкуствен интелект... Идва ли краят на истината през 2019?!

Новите технологични тенденции ще променят начина, по който вярваме
4 яну 2019 22:00, Джесика Вълчева
51
Fake news, изкуствен интелект... Идва ли краят на истината през 2019?!
Снимка: Pixabay

2018 година беше тежка за технологичните компании, които се изправиха пред множество трудности по отношение защитата на личните данни на своите потребители. През 2018 научихме много за отговорността, която трябва да поемем за информацията, която споделяме.

Каква ще бъде 2019?

Анализаторите прогнозират, че новите тенденции в технологичния сектор веднъж завинаги ще сложат край на истината такава, каквато я познаваме.

Във фокуса на вниманието продължава да е информацията – малка дума, която изцяло променя света, в който живеем и едва ли си даваме сметка колко много информация произвеждаме ежедневно – от всички уреди с гласова команда, които използваме, до така наречения "интернет на вещите" до всички свързани едно с друго устройства, които използваме за свое удобство.

Постепенно, обаче, с помощта на изкуствения интелект и машинното обучение ще променим начина, по който събираме, съхраняваме и анализираме тази информация, смятат експерти.

Изкуственият интелект може да се превърне в много мощен и същевременно полезен инструмент, с помощта на който да подобрим грижата за собственото си здраве и дори да се борим с климатичните промени. Ако обаче попадне в грешните ръце, изкуственият интелект може да се окаже и изключително опасен – да застраши финансовите пазари, демокрацията и вярата ни в истината.

Още по темата

Ако информацията попадне в грешните ръце, може да се застраши дори световния мир.

Фалшивите новини е нещо, с което всички продължават да се борят усилено. Неистините продължават да заблуждават потребителите в социалните мрежи. Една от новите възможности, които се появиха благодарение на развитието на технологиите, са дълбинните фалшификати – манипулирано видео съдържание, в което буквално нечии думи се слагат в чужда уста. Това се случва с помощта на технология, която сменя лицето във видеото с чуждо.

Анализаторите смятат, че през 2019 година злонамерените дълбинни фалшификати дори ще доведат до избухване на геополитически конфликти, пишат от BBC.

Явлението е сравнително ново, но за сметка на това се развива с огромна скорост. Така става все по-трудно измамата да се улови не само с просто око, но и с помощта на дигитални инструменти. Анализаторите представят дори ужасяващи сценарии, в които световни лидери уж обявяват война на друга държава или пък разпространяват сериозна пропаганда, която може да има пагубни резултати.

Ако вече не можем да вярваме не само на онова, което четем, но и на онова, което виждаме със собствените си очи, то идва ли края на истината такава, каквато я познаваме, питат анализаторите.

Андрю Цончев, който управлява сектор "Технологии" в компанията Darktrace Industrial, занимаваща се с кибер сигурност, смята, че манипулирането на общественото мнение ще се превърне в много по-голям риск, отколкото хакването на техните устройства. Според него постепенно контролирането на информацията ще стане много по-важно от това данните просто да бъдат откраднати.

Анализаторите предвиждат, че през 2019 година ще се случи първата организирана хакерска атака, която ще бъде направена с помощта на изкуствен интелект и за пръв път ще бъде съборена компания от индекса FTSE 100 – английският борсов индекс, който включва стоте компании с най-голяма пазарна капитализация, търгувани на борсата в Лондон.

Експертите по киберсигурност смятат, че ще бъде разработен вирус от ново поколение, който ще бъде задвижван от изкуствения интелект. Системите ще бъдат заразени абсолютно незабелязано, вирусът постепенно ще се адаптира към средата и така съвсем необезпокоявани криминални лица ще могат да събират информация, докато в един момент не удари цялата компания.

Единственият начин да се борим с изкуствения интелект е с помощта на изкуствен интелект, смятат анализатори. Борбата ще бъде между машини, а човешкият вид ще бъде отстрани само за да помага.

Нещата не изглеждат чак толкова лоши. Без да подозираме, в пространството даваме и много информация за здравния си статус. Мнозина смятат, че ако изкуственият интелект бъде приложен в тази сфера, то това може да доведе до цяла нова ера на персонализираната медицина.

Анализаторите смятат, че до средата на 2020 г. здравословното състояние на 2/3 от пациентите по света ще бъде следено от изкуствения интелект, независимо дали става въпрос за диагностициране, лечение или обикновена административна дейност.

Компютрите, които използват тези нови технологии към момента, стават все по-добри в анализирането на изображения, диагностициране на ракови заболявания и идентифициране на молекули, които могат впоследствие да се превърнат в животоспасяващи лекарства.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
може преди 4 месеца
До бай Танас

Заводите за пилета се управляват от изкуствен интелект!А колко е интелигентен е вече друг въпрос!
43
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
До смехуко

Смешното в случая е, че нито ти, нито хората от Boston Dynamics, няма как да знаете какво ще се случи след 50 години, да не говорим за след 100! Ако направиш успешна прогноза, за това как ще се развие науката и технологиите за такъв голям период, със сигурност ще получиш нобелова награда! Даже и паметник от злато ще ти направят.
Развитието на технологиите, свързани с изкуствения интелект, зависят до голяма степен от напредъка в изучаването на човешкия мъзък и начина по който работи.
42
1
 
0
 
! Отговори
дърт преди 4 месеца
До Анонимен 37
Не плагиатствам по простата причина, че не гледам тези "гениални" филми, които гледаш ти.
41
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 4 месеца
у нас няма изкуствен интелек, но за сметка на това естествена простотия има на талази
40
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Изкуствен интелект няма, по простата причина че никой не знае какво е естествения интелект. КОЙ го е измислил, как функционира, защо решава да се самоубие и т.н. Никой нищо не знае за това. ИИ е сложна програма и нищо по вече.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 41 - чети бе чукча, чети! Казано е 'следи състоянието' - за да помогне на лекарите да не се стига като ти гръмне сърцето или мозъка да звъниш на 112 когато всичко е късно.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До некой
Много ли държиш някой компютър да решава какви инжекции и клизми да ти бие?
37
2
 
0
 
! Отговори
некой преди 4 месеца
"до средата на 2020 г. здравословното състояние на 2/3 от пациентите по света ще бъде следено от изкуствения интелект" - за съжаление Българските пациенти все попадат в останалата 1/3...
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До дърт
Дърт, не плагиатствай. Това вече сме го гледали поне в 5 филма.
35
1
 
3
 
! Отговори
дърт преди 4 месеца
Ако се създаде истински ИИ, то той много бързо ще установи, че веществото "човек" не притежава интелект и ще реши, че той (човека) е излишен!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като повдигате въпроса за световни шефове, разпространяващи пропаганда, която може да има пагубни резултати, информирахте ли се, съобразихте ли се с написаното от Пол Крейг Робъртс в своя статия в Foreign Policy Journal:
Досега Русия успяваше да съхрани мира, въпреки провокациите на западните страни по адрес на Москва. Днес в света има само един лидер. Това е руският президент Владимир Путин.
Според Робъртс, всички шефове на западните страни са "или слуги на олигархата или васали на тези слуги".
33
2
 
8
 
! Отговори
бай Танас преди 4 месеца
Тоя изкуствен интелект дали може да копа нивата. докато аз цоцам мастика в хоримага?
А след като изкопа, дали ще може да хвърли малко ярма на пилетата?
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изкуственият интелект се разработва от грешни умове и няма как да не попадне в грешните ръце. Човечеството с широка и бодра стъпка върви към пълно подчинение на волята и желанието за безгранична власт на новия световноредов олигархат.
31
4
 
3
 
! Отговори
смехуко преди 4 месеца
За твое съжаление Boston Dynamics неотавна твъдят, че сегашния ИИ е много алеч от реално нужаещият се ИИ, който да върши работата, която се очаква, от реален войник в бойни действия и няма никакъв шанс за сериозен прогрес в следващите 100 г а бъде достигнат. Това че имитират определени заложени сценарии, доказва все още големите ограничения на ИИ. Всичко останало е симулации, нищо че механиките изглеждат като Терминатора. То само с гледане на рекламни клипчета нищо не се научава, трябва и четене
30
3
 
2
 
! Отговори
За съжаление преди 4 месеца
Много сте далече от истината.
Гледайте няколко видеа от компанията Boston Dynamics. Тази компания не се рекламира много както измишльотините на Мъск защото върши огромна работа - производство на роботи, които ще се използват главно в бойни действия. Само за 5 години те бележат ОГРОМЕН напредък и роботите им наподобяват много Терминатора.
Няма място, но мога да ви пиша още за новия дял в програмирането, но изкууствения интелект Е ФАКТ, макар в начална фаза.
Чете последните глави на Новия Завет!
29
4
 
5
 
! Отговори
хахха преди 4 месеца
Мдам, ако знаехте какво представляват неврнонните мрежи в текущото си ниво нямаше да публикувате такива неща. Честно казано, ако това не е превод от някъде, а сте го написали сами да знаете, че е пълна техническа глупост. Не искам да обиждам никого, но няма страшно, "искуственият интелект" няма да ни завладява скоро.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо ли нещо не вярвам на "научните" статии в сайт, в който има и статии за "новото дупе на Николета".

С тези жълти и неточно преписани статии може да омагьосвате някой таксиджия или пайнерка.
27
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
До Анонимен 14

Машината е била равностойна на Каспаров, но ти, аз и съседът, който живее над теб, не сме като Каспаров, нали се сещаш? Тоест, ние и много други като нас, ще бъдем победени, много преди да се изморим... Какъв е проблемът, подобни алгоритми да бъдат приложени и в други сфери?
26
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
До Анонимен 19

Именно, никакъв интелект не е, защото не може да мисли самостоятелно! От друга страна обаче, повечето дейности, които човек извършва при производството на стоки или осъществяването на услуги са по същество елементарни и повтарящи се действия, които лесно могат да бъдат вкарани в алгоритъм. Изкуствен интелект е нужен само за дейности, които изискват високи интелектуални способности. Такива дейности извършват само няколко процента от населението на Земята...
25
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 месеца
Идва ли краят на истината??
Само не знам кой може да даде точно определение за истината!!!???
Никой, защото няма такова понятие истина, има субективно понятие какво се е случило или се случва, и то е в следствие на естествения интелект, който е възприел и анализира субективно , чрез сетивата случки и събития!!!
Примерно аз мога да кажа, че българите намаляваме драстично!
А друг човек може да каже, че те са се пръснали в чужбина и не сме намалели!
Селяни, сещате ли се?
Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!