Кацането на "Чанъе-4" – пробив в космическите стандарти

Германски вестник: Китай вече е сред световните космически сили!
4 яну 2019 14:30, Елка Василева
40
Кацането на "Чанъе-4" – пробив в космическите стандарти
Снимка: Reuters

Успешното кацане на китайска сонда на обратната страна на Луната е знак, че Китай се нарежда сред световните сили в космическата надпревара. Това пише в редакционна статия левият вестник "Франкфуртер рундшау", цитирана от ДПА.

Още по темата

"От тази мисия става ясно, че Китай - вероятно незабелязано за мнозина - настига и отчасти изпреварва големите космически агенции на САЩ, Русия и Европа, твърди изданието. Според него кацането на космическия апарат "Чанъе-4" представлява "пробив в космическите стандарти".

Вестникът отбелязва, че скоро китайски "тайконавти" ще летят до Луната, а в близко бъдеще и до Марс. Такива планове се обсъждат също в НАСА, ЕСА и "Роскосмос", но нещата не напредват и не поради липса на политическа воля, финансиране или технологии, а заради рисковете за здравето на екипажа, констатира "Франкфуртер рундшау".

"Китайците заслужават признание за своя успех. Но бъдещето на пилотираните космически полети до голяма степен е в рамките на международното сътрудничество", заключава изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35 АнонименПропуснали са да споменат и за евроатлантическата солидарност
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците кацат на луната, България пусна е-винетки. При китайците бе успешно.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо проби кочана със стандартите и направи дупка в луната.
28
3
 
8
 
! Отговори
Starship преди 5 години
"Международно сътрудничество" е малко извъртяно говорене за "нека харчим много пари правейки се че вършим нещо". Иронията е че изолирайки Китай от подобни проекти с очакването че това им вреди прави точно обратното. Те имат най-много полети миналата година следвани от частната фирма Спейс Екс.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но бъдещето на пилотираните космически полети до голяма степен е в рамките на международното сътрудничество", заключава изданието, цитирано от БТА..На останалите международното сътрудничество в важно, но на китайците им е все тая, те си вървят напред и без него.
26
1
 
2
 
! Отговори
Starship преди 5 години
До АнонименФизиката е такава че не дава много възможности отвъд "простото" химическото гориво. Въображението може, но реалността не.Раптор е велико постижение и ще изиграе огромна роля в съвсем близко бъдеще за промяната на света.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...а заради рисковете за здравето на екипажа"Това никога не е важало за страната на диктаторите !
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли в момента технология да се сглоби в орбита огромен космически кораб като се пренасят части с най-големите товарни ракети? Все си мисля че някога ще се получи.
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАСА готвят окололунна станция. Руснаците щяха да правят шлюзовете срещу заплащане. Но нещо се сдърпаха защото руснаците искаха да направят като тези на МКС, а НАСА искаше по-модерни. И след дупката в Съюз нещата съвсем се разкиснаха и Роскосмос вече не участват. Това беше единствения проект в който Роскосмос можеше да се включи. През 2018 Роскосмос направи два пъти по-малко излитания от 2017. Правят още двигатели и ракети за еднократна употреба, но и това ще угасне.
22
3
 
0
 
! Отговори
Starship преди 5 години
До Анонимен120м висок 9м широк космически кораб с тежест над 5000 тона е в процес на направа като се очаква първите космически тестови полети да започнат в края на годината или до средата на следващата. Двигателите са последно чудо на ракетните технологии и използват горивен цикъл смятан за непостижим в реалността и от американците и от руснаците които изоставят подобни разработки поради трудности. Хора на Марс до 2030 и то с частна инициатива е реална възможност.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луната я оставете ами с Тайван какво става.Чайниците заявиха ,че ще го анексират против волята на тайванците.Чакам да видя санкциите за КитайАйде батка с тромпета ....
20
2
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Звезди няма --винаги всичко е черно защото звездите разваляли снимката --и земята погледната отгоре не била такава и я обработвали за пред нас--твърдят ,че астронавтите дълго време ги подготвят за предстоящите шокове и след години някой като проговориха веднага ги обявиха за болни ...
19
2
 
0
 
! Отговори
Подслушвах китайците преди 5 години
--и чух.... кин ..чон екон тай ко чу еи хок яуууу--- което означава -- те са тук и ни гледат --БЯгайййтееееее....
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апаратите не могат да работят изложени на тежка радиация (справка - роботите в чернобил и фукушима).Звезди пак не се виждат на снимките.Хора ще ходели на луната и марс. Цирк.
17
1
 
6
 
! Отговори
до 19, 20 преди 5 години
То и за хората в МКС има модул укритие и при слънчеви изригвания --бегом в модула --предполагам техниката се запазва с нужните защити но не съм чул за цял защитен кораб и то в космоса без никаква магнитосфера и то за дълго време..не казвам че няма да се построи ,ама и да не се изхвърлят толкова ,ако ще колонизират Марс с двама човека няма да стане--първо ще трябват бази на луната и от там да се тръгва за Марс --това ако е недалечно бъдеще ?
16
1
 
5
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
До Анонимен отдолу. МНОГО, АМА МНОГО ТРЯБВА ДА СИ *** ЗА ДА КАЗВАШ НА БЯЛОТО ЧЕРНО. НО ОТ ДРУГА СТРАНА ВСИЧКИ СОРО.СОИДИ СА МНОГО "УМНИ".
15
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора който са наясно с нещата твърдят ,че на Луната има движение и хич не са ни фенове --очаквам изчезването на една китайска провинция в знак на превъзходство над китаиското тенеке за коенто твърде преувеличено се твърди ,че е кацнало на обратната страна...лъженето и недомлъвките на тема Луна са толкова много ,че непременно трябва да се има едно на ум .Досега никой освен топ експерти от наса не е видял чиста лунна картина без обработка..
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този етап да се пише за изпращане хора на Марс са пълни глупости --след като преминеш магнитосферата ще бъдат изложени на страхотна радиация и опечени като в микровълнова и с каъв багаж трябва да си че да можеш да останеш евентуално на Марс--има само един вариант и той е Марс да е гостоприемен, а нас да са ни лъгали ,може да не е червена планета ,а синя от земята нещата се виждат по един начин от космоса по друг--всеки случае МКС обикаля в горния слой на магнитосферата и има защита...
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно Китай ще прати и първия човек на луната.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чайкомите се правят на добрички, но тихомълком превземат страна след страна докато САЩ и Русия се дърлят. Чак сега Тръмп промени политиката на САЩ спремо Китай.