Колко кафе е безопасно да се пие през бременността?

То е богато на антиоксиданти и има своите полезни свойства
3
Колко кафе е безопасно да се пие през бременността?
Снимка: Istock

Бременните жени са по-склонни да обръщат внимание на здравето си, да внимават с какво се хранят и да се дистанцират от вредните навици, които са имали преди. Кафето обаче е сред любимите ободрителни напитки, с които е най-трудно да се раздели бременната жена, особено ако е страстен любител на черната напитка.

Препоръките на лекарите са свързани с апел за въздържане от предозиране, но не и напълно изключване, тъй като кафето е богато на антиоксиданти и има своите полезни свойства. Според най-популярните схващания за безопасно се счита прием на една или две чаши кафе на ден.

Как кофеинът влияе на бременната жена

Като всеки стимулант и кофеинът има своите странични ефекти. Той може да повиши сърдечната честота и кръвното налягане, като твърде голямото му количество може да се окаже опасно за бременната жена и бебето.

Кофеинът е и диуретик. Той може да ускори отделянето на урина, а това да предизвика лека дехидратация и нарушен електролитен баланс в организма. Той от своя страна причинява поява на крампи и контракции.

Как кофеинът влияе на бебето

Кафето стимулира и плода, така че бременната жена може да усети по-енергични и нервни движения от страна на бебето, най-вече в третия триместър.

Кофеинът може да ускори пулса и на бебето освен на майката, което не е никак безобидно за развиващия се плод.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
баба Абсурдана преди 1 месец
Аааако кафетата са много, мое се получи негърче...;-)
1
0
 
6
 
! Отговори
младост 6 преди 1 месец
До 2 кафета на ден,и литър водка е позволено!