София: Свободните офис площи – до рекордно ниски нива

На наемите оказва най-голямо влияние търсенето и предлагането
Обновена: 4 яну 2019 23:05 | 4 яну 2019 22:51, Екип на Bloomberg
18
София: Свободните офис площи – до рекордно ниски нива
Снимка: Pixabay

През 2017 г. и 2018 г. бяхме свидетели на много добра динамика на пазара и бяха отчетени много добри резултати, които са вследствие на икономическата обстановка в България. Това каза Николай Неов, директор "Офис площи" в MBL, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"През изминалата година бяха усвоени на нетна база 130 000 квадратни метра офис площи. Поради това бяхме свидетели и на друг рекорд за последните 10 години – свободните площи спаднаха до рекордно ниските нива от 8.3%".

Той обясни какво влияе на цените на наемите.

"На наемите оказва най-голямо влияние търсенето и предлагането. При излишък и свръхпредлагане цените ще се понижават", посочи Неов.

Безспорно София е най-големият офисен пазар в България.

"В Пловдив бяхме свикнали да виждаме сателитни офиси на компании от София, които търсят някаква възможност да достигнат до работната ръка и на този пазар. Естествено, и разходите на компаниите са по-ниски, оперирайки в Пловдив. Там пазарът се развива добре, но няма толкова голямо предлагане", коментира Неов.

Повече вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още малко ще е така.
14
0
 
0
 
! Отговори
0,01 bg lev преди 5 години
Tova izmislena info. Neka vidim po-dobre kolko leva danak sgradi i kolko leva taksi smet na kvadraten metar sa platili, kolko leva dedese sa platili v haznata ot naemi na parkingi, garaji, ofici, jilista i ot prodajbi na nedvijimi imoti v bansko, borovec naprimer, ot bileti za liftove, metro, vlakove, autobusi, korabi, goriva v benzinostancii, gazstancii, elektroenergia..... hahahahaaha...i kade e prozfachnia otchet za kakvo harchi narodni pari bg prezident, viceprezident, dance....
13
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Кое не казах вярно?
12
3
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Лихвите скачат. Идва нова 2008. Иначе цените на офисите се определят от картел. Цените са фантастични, площите - нефункционални и собствениците заслужават да фалират.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На наемите оказва най-голямо влияние търсенето и предлагането".Че какво друго да оказва влияние?
10
2
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Цените почват да падат, изчакайте с наемите и покупките и се пазарете като а-сингани за всеки лев с тия *** строителните предприемачи !!!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в северозапада има празни офиси. Тех броите ли?
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този говори само за н2гивата фирма обаче, а не общо. Няма обща статистика за офисите. Но пък аз виждам много празни големи офис сгради по Цариградско и в Дружба и Полигона и Младост. Те от кои проценти са.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юруш народе, на евтини офиси!В началото на 90-те години девизът беше "Всеки българин с фирма!"Сега ще е актуален починът "Всеки българин с частен офис!"Ура!
6
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон балон, най големия балон беше комунизма, след като гръмна няма оправия никъде и цялото общество е осакатено. Разни червеи пак се мъчат да го понадуят ама яко издиша няма как.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.е. идва пазарния момент в които бизнеса ще спечели само от това да изнесе офисите си от София.или ще се надцакват един друг да харчат повече пари за офиси.Както казва първи правят си сами балон .Балона може да не е икономическо изгоден, но има нещо тузарко в това да кажеш вижте ме аз съм на върха на балона, е разбира се това си има и цената която трябва да се изръсят.
4
24
 
21
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Аз не се оплаквам от стандарта си, доста е приличен. Ама вас ви разбирам дето цял ден ревете по форумите. В тия западните фирми не взимат с връзки като едно време ами трябва да можеш да вършиш работа и да разбираш от разни неща, а и трябва и да работиш. Абе не е за текезесари
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2...........наемат нови хора и затварят отдели в Индия...............и плащат в БГ Рупии..........абе чист европейски стандарт......
2
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами супер много фирми отварят офиси тука щото данъчната политика им е изгодна. В нашата фирма постоянно наемат нови хора и затварят отдели в Индия. Ама айде да не дразня цървените че не име лесно и без това
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А добре, щях да реша, че сте спрели да ни обяснявате, че няма балон при цените на имотите, но тази статия е горе долу в този дух. Въпреки съобщеното от ЕЦБ, демографската картина в страната и празните покрай мен апартаменти, благодарение на подобни статии, аз съм убеден, че няма балон при цените на имотите.