Мигрантите с поглед, вперен в Европа... И фалшив паспорт в джоба!

Само за ден на летището в Атина са засечени 600 лица с фалшиви документи
5 яну 2019 19:46, Боряна Павлова
93
Мигрантите с поглед, вперен в Европа... И фалшив паспорт в джоба!
Снимкa: Reuters, архив

Особено голям брой паспорти менте разкриват граничарите на истанбулското летище "Ататюрк", както и в Гърция. Откакто бе затворен т.нар. Балкански маршрут на бежанците, търговията с фалшифицирани паспорти процъфтява.

Фактите са потресаващи: Само в рамките на един-единствен ден - 10 ноември 2018 г. - на летището в Атина са засечени общо 600 лица с фалшиви паспорти и лични карти. Фалшификациите са били от най-разнообразен характер: някои от пътниците са имали подправени паспорти, други пък – недействителен документ, издаден на името на съвсем друго лице, пише "Deutsche Welle".

Случилото се през въпросния ноемврийски ден потвърждава общата тенденция: между януари и октомври 2018 г. гръцката полиция, подпомагана от германски служители за сигурност, са разкрили общо 5633 лица, пътуващи с фалшиви документи. Откакто бе затворен т.нар. Балкански маршрут, пътуването със самолет стана все по-важно за мигрантите. Но докато преминаването през т.нар. зелени граници в Европа беше относително лесно, паспортните проверки при полети са сравнително строги. Ето защо процъфтява търговията с фалшиви паспорти.

Данните относно нелегалната миграция, цитирани от германския вестник "Ди Велт", доказват този факт. В информацията се сочи, че "са налице много голямо количество подправени документи с най-различно качество“. Европейският съюз също поддържа тази констатация. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс“ през второто тримесечие на 2018 г. са били открити значително повече фалшиви документи, отколкото от началото на бежанската криза през 2015 досега. Само през първото тримесечие на 2018 г. се констатира нарастване с 23 на сто.

Тази статистика също откроява особеното значение на самолетния транспорт: 70% от фалшивите документи са били разкрити сред пътуващи със самолет. Най-голям брой подправени паспорти извън територията на ЕС се разкриват от служителите на истанбулското летище "Ататюрк“, а в рамките на Шенгенското пространство – от гръцките граничари. По данни на "Фронтекс“ броят на лицата с фалшиви документи за самоличност, засечени в Гърция, е нараснал на 253% в сравнение с предходната година.

Професионални измами

Трафикантите на хора явно действат много професионално. Властите констатират това и във връзка с огромния брой фалшиви документи, разкрити само в един-единствен ден. Потсдамският Център, изследващ нелегалната миграция, разполага с данни, според които каналджиите в Атина са в състояние само за няколко часа да набавят голям брой фалшиви паспорти. Обикновено те купуват самолетни билети с нефиксирана дата и полет, така че билетът да може да се презавери в последния момент за друга цел в рамките на ЕС. Тази тактика се използва, когато се забележи, че граничните власти особено щателно проверяват паспортите за даден полет.

Според анализ на германските сили за сигурност, става дума "предимно за подправени задгранични паспорти от държави в Европейския съюз, респективно в Шенгенското пространство. Използват се също откраднати или изгубени германски паспорти, както и временни документи за самоличност, издадени на бежанци. През последните години германските власти са издали близо 600 000 подобни документа.

Експертите отчитат също, че социалните медии играят все по-нарастваща роля във връзка с нелегалната миграция. От лятото на 2017 г. силно се е увеличил например броят на "офертите за прехвърляне със самолет в ЕС" от Турция и Гърция.

Австрийският канцлер Себастиан Курц наскоро настойчиво призова Фейсбук да вземе мерки срещу подобни каналджийски оферти. Важно е Европейският съюз да упражни по-голям натиск над Фейсбук, за да бъде пресечена активността на трафикантите в социалните медии. Много хора в Средния Изток, Африка и Централна Америка се хващат на лъжите на престъпните банди, плащат големи суми и рискуват живота си. Европа не бива повече да си затваря очите за това, предупреди австрийският канцлер в интервю за вестник "Билд“. 
 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Fake news.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой това? Цветните бежанци от войната в Сирия ли?
75
0
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 1 месец
Като не могат да летят, да си стоят в Гърция, и без това с гърците си приличат външно 1 към 1
74
0
 
9
 
! Отговори
С фалшиви паспорти преди 1 месец
или не, пътя на мюсюлманите за заселване е само един - на Запад, следва бясно размножаване,
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Сирия вече няма война, в Бакистан, Бангладеш или Етиопия пък хептен. Ирак пък е демократизиран от американците и цъфти - при проблем да се обърнат към САЩ. НЕЛЕГАЛНИТЕ нямат място в Европа... левите никога не са зачитали законите на държавата, винаги са отричали националните граници и сумеренитета, и ето го резултата когато ЛЕВИТЕ управляват Европа.
72
1
 
10
 
! Отговори
Биба преди 1 месец
Вече написахме коментари които вие непрекаснато изтривате защото не са по вашият вкус. Тогава защо им атакажа опция за коментари??? Българска простотия.
71
11
 
8
 
! Отговори
Господ преди 1 месец
Комyнягитe си мислят че като си уредят тука живота на земята за следващите 20-30-40 или 50 години, са ме хванали за шлиферa! Нищо подобно! Живота на Земята е само тест. Долни и жалки душици са кoмyнягитe, цяла вечност ще бъдат правени експерименти върху тях!
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умрeтe всички кoмyниcти! Прогонихте 4млн българи от България! От 1944г. не спряхте с антибългарската си политика! Тогава разстреляхте всеки който става за нещо, след 90г. пък приватизирахте абсолютно всичко, за 99.9% от българите останаха само трохите!
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нашите патриоти им продават направо български паспорти, кой знае колко десетки хиляди сирийци африканци албанци и подобни шетат из ЕС като български граждани.
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умрeтe всички кoмyниcти! Прогонихте 4млн българи от България! От 1944г. не спряхте с антибългарската си политика! Тогава разстреляхте всеки който става за нещо, след 90г. пък приватизирахте абсолютно всичко, за 99.9% от българите останаха само трохите!
67
0
 
27
 
! Отговори
Мая преди 1 месец
Плодят се като плъхове не едно място, после идват за отглеждане в Европа. Бомба със закъснител и претопяване на европа.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си чкото ме лез на запад гледа.
65
4
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 1 месец
А ти като си Ганьо какво по гладен си и от Мюмюн и от всички бежанци.Чъплак.
64
1
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 месец
Толкова са хванали, а колко са минали ! ...
Евроатлантиците -глобалисти напълниха Европа с лош човешки материал.
Европа е съсипана за десетилетия напред ...
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
""При Тодор Живков имаше изходи визи, но и Западът налагаше визи. Всеки който получеше западна виза получаваше и изходна виза, на много малко отказваха, трябваше да си престъпник или цялата ти рода предатели да работи в Гласът на Америка на Запад""


Колкото и да повтаряш тези лъжи, те няма да станат истина. Винаги го постваш, когато е "необходимо"
Аз съм живял тогава и знам, колко беше "лесно" да излезеш.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 61
И защо реши че аз си продавам паспорта? Твоят вопъл е много персонален. когато човек реши да плюе трябва да мисли малко. Аз ако си продавах паспорта, дрисльо, нямаше да отварям въобще дума за това. Именно защото не го правя се опитвам да проумея защо някой друг го прави. А и тук не става въпрос за български паспорти. Специално в тази ситуация не са такива. Ужасен злобар си ,да знаеш. И си въшкар знаеш ли къде? В мозъка.
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен61
Кой да им е дал фалшивите паспорти?
Ми въшкари като тебе си продават паспорта на някой талибан.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох, не знам! Вече наистина тези неща не ги разбирам. Кой им ги дава тези фалшиви паспорти, кой сам се закопава? Това хората за пари ще си продадат и задника, ама явно не разбират, че така подписват смъртната присъда на Европа, респективно и на себе си. много ми е интересно къде ще харчат после тези гнусно спечелени пари. Няма защо да се чудим че мигрантската вълна не секва. Каквото сам си правиш никой друг не може да ти го направи.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има една харта,Махат Харта се казва,там е подписано,това което става в случая с ,мигралетата от арабистаня и африканя
58
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на шенгенското споразумение ЕС са разграден двор, терористите си обикалят съвсем свободно, а европейската полиция е разпасана команда, чиято задача е прикрива престъпленяита на талибаните. От другата страна имаш брюкселските неадекватници, зовящи за мир и любов, меченца и лозунги, както и подчинените им медии, играещи роля на пропаганден разпространител. Противниците на тази евро порнография биват наричани "крайнодесни", "популисти" и "антиевропейци" от изброеният горе евро бoклyк.