МВР хвана "муле", имал 11 000 лв. в торба и буркан

79-годишна от Нови пазар била измамена, че помага на полицията
5 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
10
МВР хвана "муле", имал 11 000 лв. в торба и буркан
Снимка: МВР

Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка, съобщиха от МВР.

Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на РУ- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители. Със служебни автомобили обхванали голям периметър от населеното място.

В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му – 48-годишен от село Войвода.

При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена, за да "подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници.

Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров и е полицай. Имал информация, че телефонът й е в списък на измамниците, които било възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им.

С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не "пострада“, ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

"Мулето" пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на 48-годишния, че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги.

След като му било обещано добро заплащане, безработният мъж се съгласил. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Той не е криминално проявен.

Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по НК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
paketche преди 5 години
защо подобен тип измами имат почва у нас? Така ли е и в другите ЕС страни или просто местните закони насърчават/ не възпрепятстват такива престъпления?
9
0
 
0
 
! Отговори
smog преди 5 години
защо хората държат такива ценности у дома и не се доверяват на банки или други институции?
8
0
 
0
 
! Отговори
babati преди 5 години
1/ Защо не си зададем отново въпросът колко са ефективно осъдените измамници - залавят ги и ги пускат и условни наказания, евентуално? Тези мерки не са дисциплиниращи, даже напротив. Те трябва да получават едни от най-тежките присъди, освен за нанесените материални вреди на потърпевщите, и най-вече за уронване престижа и авторитета на Полицията, с чието име боравят безнаказано.2/ защо подобен тип измами имат побва у нас? Така ли е и в другите ЕС страни или просто местните закони насърчават/ не
7
2
 
2
 
! Отговори
joko преди 5 години
otkuge tolkova pari ot tehite deca v fropa deto gi prastat po bankata . prosti im gospodi dobre gi obirat .aferim mashala. amin
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бедните пенсионери хвърлят ли хвърлят от терасите десетки хиляди левове, явно имат по много. Пък и колко пъти по медиите им казват, че това е измама и те пак - хвърлят ли, хвърлят. Аз ако имам спестени пет хиляди лева и реша да ги ръся по улиците - това си е моя работа и мое право - да си ги хвърлям, тогава ако някой след мен се наведе и ги вземе - това пък си е негово право. Не защитавам измамниците, но пък и глупостта човешка трябва да е причина за тези измами в случая.
5
1
 
1
 
! Отговори
joko преди 5 години
policiata uchastva v dalaverata i posle si deliat parite negodnici mrusni .
4
1
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Похвални и бързи действия на полицията. Адмирации. Но без осъдени няма да спрат тези измами.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно неадекватно проведена операция от страна на МВР. Вместо да проследят мулето и да видят на кого ще занесе парите, за да стигнат до боса, те го хващат. Сега истинския измамник просто ще си намери друго муле и ще почне да звъни на друго място
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как пък всички се оказват мулета и те виждаш ли нищо не знаели? Докога полиция и съд ще вярват на тези лъжи в стил 2-ри клас. Държава цирк.а сега ми покажете един такъв хванат да лежи в затвора? Един? Няма нали ...
1
2
 
16
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
И сега съда ще го пусне ,защото измамниците дават процент на магистратите !!