НАП в действие: С тайна формула ще лови данъчни измами

Проверките започват от фирми за мобилни телефони и битова техника
5 яну 2019 08:02, Анисия Иванова
44
НАП в действие: С тайна формула ще лови данъчни измами
СНимка: Reutrs

Тайна формула на НАП вече лови данъчни измами, като съпоставя съотношението между стоки, описани като запаси, и приходите от продажби. Софтуерът на данъчните директно посочва имена на фирми, които декларират, че държат големи складови запаси, а продажбите им са в пъти по-малки.

Така например инспектори стигнали до фризьорка, едноличен търговец, която трета година обявявала, че къта помади за над 45 000 лв. Най-често драстични разминавания имало при фирми, които търгуват с мобилни телефони и битова техника, затова данъчните се канят да започнат проверките оттам.

Те ще броят реалните наличности в складовете и ще ги съпоставят с отчетите и с обема на продажбите, издадоха инспектори пред "24 часа".

Още по темата

Те ще влизат в над 13 000 дружества, в чиито баланси за 2017 г. имало материални запаси, несъразмерни на приходите от продажби, съобщиха официално от НАП. Инвентаризация на място в складовете ще установи точния брой на стоката в склад.

Анализ на риска на данъчните показал, че при определено съотношение на материалните запаси и продажбите възниква съмнение, че част от декларираното отдавна е продадено без документи и без платен ДДС и фирмен данък.

На всички рискови фирми още в края на миналата година са изпратени писма, с които им е даден едномесечен срок да извършат доброволна корекция, допълват от приходната агенция.

Продължава и контролната кампания на данъчните спрямо фирми с големи касови наличности. Година след началото на проверките наличните суми в касите на дружествата намаляха с 5 млрд. лв., а приходите от данък дивидент се увеличиха със 130 млн. лв., казаха от НАП.

През декември обаче при внезапни проверки били открити наличности в каса от 21 лв. при стойност по отчет 200 000 лв., както и внасяне на средства в деня преди инвентаризацията на касата и изтеглянето им на следващия ден. И на двете фирми, уличени в такова нарушение, са назначени ревизии, които ще изследват приходи, разходи и отчети за 5 г. назад.

“Материалните запаси имат голям фискален потенциал. Ще насочим в тази кампания голям ресурс, за да гарантираме спазването на закона. Основната ни цел е да стимулираме доброволното спазване на задълженията”, коментира зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
ПРЕДУПРЕДИЛИ ГИ !!!Още миналата година ги предупредили и им дали ... ЕДНОМЕСЕЧЕН СРОК (да скрият "видимите" данъчни измами) !Алооо, управляващитеее ! Народа отдавна знае, че го имате за ***, ама чак пък толкова ?!Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
40
0
 
0
 
! Отговори
Мълчи бе! преди 5 години
До ЧочоСтига бе!Ти ще поискаш БСП да върне на хората откраднатите пари отЖАН
39
1
 
10
 
! Отговори
5/6 преди 5 години
А как се вписва във формулата гражданина Горанов? Неговите действия съгласно неговите закони се нарича отклонение от данъчно облагане.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като в онзи хит от близкото минало за милиони няма закони ,за кокошка няма прошка ,до кога така ще ни залъгват че се борят с престъпността ,а те? Кога и кой ще ги проверява? Понеже тяхните кражби за милярди все не им стигат че трябва някък да се компенсират и глобите от ЕС ,КТБ и .т.н. и.т.н. и.тн. до кога ще ги търпим? вижте французите ,белгийците и други цивилизовани нации ,практични в по-далечечна перспектива и визия за бъдещето си и по- нисък ,критичен праг на търпимост за двоини стандарти .
37
3
 
20
 
! Отговори
Шило преди 5 години
И както винаги фирмите на "нашите хора" няма да се проверят.Проверки по гербаджийски.Ура,другари!Да живее другаря Бойко Борисов и приближените му лица
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До manФормулата вече се очерта - хората тук предлагат ли предлагат: Спиране на всякакви помощи, лишаване от право на безплатни медицински услуги, тежки глоби да плаща семейството, в което има малолетна/непълнолетна родилка. също и отнемане на такива бебета, а майките им в ТВУ, за да изработват издръжката на бебетата. Отделно от това - издирване на осеменителите -затвор или ТВУ, ако е под 18 г., глоба и на неговото семейство.Да видиш как ще секнат такива раждания,като секнат и готовите парички
35
0
 
8
 
! Отговори
man преди 5 години
трябва нова фолума, че електората почна на 12г да ражда и няма кинти за майчински.
34
0
 
25
 
! Отговори
БРАО ТИТАНИ! преди 5 години
РАЗКРИХТЕ 1 ФРИЗЬОРКА! МИ ТО САМО АПЛАТИТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ОПРАВДАЕТЕ С ТОВА! МИ ЛУКОЙЛ- СВЕТОВНИЯТ ШАМПИОН, КОЙТО 12 Г. РАБОТИ В БГ НА ЗАГУБА/ с оборот милиарди???
33
4
 
17
 
! Отговори
НАП и джоб.са преди 5 години
Що не влязат в джоб.са и да видят обявени заплати за 1500 нето, а същите работници са осигурявани на 600? Повече ще съберат, а и на хората може да се отрази добре.
32
0
 
34
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
Ще ловим данъчни измами за 1000 лева на фризьорката, а няма кой да пипне ДДС-арите, които крадат 1,5 млрд. годишно или луКОЙл, който от 25 години работи на загуба. Няма и кой да пипне кражбите от НЗОК, нито пък КОЙ открадна 4,5 млрд. от КТБ.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След последното размърдване умряха Мишо Бирата и Ало Ваньо-Танов.....Тъй, че не ми ги хвали гербаджийските управници!
30
11
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
еййй държавата се размърда, а дано и направи нещо
29
1
 
14
 
! Отговори
Откривател преди 5 години
Формулата: даваш, вземам, мълча!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ха, да ви е честита, тайната формула. Да не стане, като с ел. винетките- 15 дни гратисен период, докато си оправим бакиите. Или пък снимките от хеликоптер на ''офисите'' с басейни. Ама ...'Нема лаба'о, пак сме тука' . Важното е, панаир да става.
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови държавни бухалки...
26
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тормоза върху малкия бизнес НАП единствено увеличава емигрантския поток.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименИ КАТО ИЗЛЕЗЕШ НА УЛИЦАТА КАКВО БЕ ***? ЩЕ ЗАПАЛИШ НА КОМШИЯТА ТИ КОЛАТА И ЩЕ МУ ОБЕРЕШ МАГАЗИНА. ТОВА ЩЕ ТЕ НАПРАВИ ЛИ ПО-БОГАТ? ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА ЩЕ ПАДНЕ ЛИ?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До manМи ходят по няколко и се сменят. Т.е. на всеки по 5000лв трябва подкуп.А и % им дават от всичко разкрито.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен21Така е.И?Колко се сетил навреме и можал, краднал и изнесъл.Ти какво предлагаш?Да разрешим на всички ли да крадат?
22
3
 
15
 
! Отговори
man преди 5 години
Как данъчен инспектор на 800лв заплата ще устои на подкуп от 5000лв например за да ти трае?