"Ню Йорк таймс": Известни и богати турци напускат страната си

Много от тях прехвърлят авоарите си в Европа и ОАЕ
5 яну 2019 12:45, Анисия Иванова
268
"Ню Йорк таймс": Известни и богати турци напускат страната си
Архив. Reuters

През последните години редица състоятелни и известни турци са започнали да напускат страната си. Става дума за известни фамилии и личности, които са допринесли за развитието на икономиката, културата, изкуството, социалния просперитет на турското общество. Това се твърди в публикация на в. "Ню Йорк таймс", която помества турският вестник "Хюрриет".

Подчертава се, че тази тенденция е започнала преди около три години и се случва за пръв път в историята Републиканска Турция от създаването й /1923 г./ до наше време.

Медията се позовава на проучване на Афрасия Банк, посветено на присъствието на глобалната миграция. Според огласените данни, през 2016-2017 г. най-малко 12 хиляди доларови милионери са прехвърлили авоарите си в чужбина - едни в Европа, а други в Обединените арабски емирства.

Истанбул се посочва на седмо място сред мегаполисите, от които са били изнесени капитали през този период.

Един от основните начини за прехвърляне на авоарите в чужбина е "получаване на гражданство срещу закупен имот". Гърция, Португалия и Испания са страните, които са предпочитани от турските богаташи за заселване.

Сред причините за миграцията на турските богаташи се посочват факторите "непотизъм" и "дискриминация" .

По данни на Турския статистически институт през 2018 г. от страната са емигрирали 253 640 турски граждани, с 42 процента повече сравнение с предходната 2017 година.

"Ню Йорк таймс" цитира собственичка на модна къща в елитния истанбулски квартал Нишанташъ Мерве Байъндър, която казва, че "в Турция има прекалено голяма дискриминация, както в културно, така и в личностно отношение. Проявите на насилие и гняв, които царят в обществото, са вече непоносими", посочва тя.

Тези дни в една своя публична реч турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече "вероломни" и "предатели " онези, които прехвърлят авоарите си в чужбина и напускат Турция.
 


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
3
 
! Отговори
cCc преди 1 месец
Tурция опроверга съобщението. Напусналите са около 113 000.
221
0
 
2
 
! Отговори
Истанбул 2023г.(2) преди 1 месец
Все пак внимаваше със спирта и повече от 2 шишенца не си позволяваше през деня,защото парите,които изпросваше нямаше да му стигнат за таксата,която плащаше на местния полицейски участък за да му разрешат да проси.Отделно членуваше и в гилдията на просяците в която,ако не внасяше своята лепта ежедневно на главатаря им Секиджам бей,можеше да свърши хвърлен в някой нужник с главата надолу.Живота му беше нелек и мечтата му бе да се върне в България,но беше осъден там за скотоложство и инцест.
220
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Турция няма да прокопса с туркменчето дето се изживяа на Хитлер.
Сами си го натресоха тоя лъжец и се хипнотизират като ги омайва с лъжите си.
Всеки и за всичко му виновен-само той велик.
Ще затрие държавата си с мания за величие.
няма съсед да не е скаран.
Само ние го кертиме защото върти опашка на Боко.
А му затворихме границата-а е овехнал.
219
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Известни и богати българи напускат страната си
218
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Fake news.
217
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До *** Османлията 215

ами ти какво прваиш тук бе Мюмюн.
Какъв ти е проблема да висиш по цял ден в сайта?
Искаш да ни убедиш че турчина е велик?!
Е не става.Не сте велики.Даже смях ме набива.
Гола вода сте отвсякъде.Плодите се като зайци-само това ви спасява.
Ама Ердо се дърви на всички маниакално и Туркето ще е наполовина.
216
5
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 1 месец
Кюрдистан изгрява.
Турция до Анадолски санджак както се полага.
Малка ,послушна и удобна.
Разни турски керкенези ще сменят плочата-не им се седи в каманаците.
Ще въртят опашка.
215
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УжасТ!
214
3
 
8
 
! Отговори
Истанбул 2023г. преди 1 месец
Рано тая сутрин приюта за бездомници отвори вратите и пусна тумбата просяци и клошари,които плъзнаха из целия град.Две преки преди да стигне Желязната църква, Яcтрeб Османлията спря и си върза левия крак за бедрото с ластик,разгъна патерицата и закукуцука към нея.Спря пред портите й и протегна ръка.Покрит с парцалив шинел,брадясал и смрадлив ой будеше състрадание у черкуващите се българи,които му пускаха по някоя пара и щом събереше достатъчно си купуваше спирт от аптеката,който жадно изпиваше
213
12
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
До Анонимен 217

Хайде сега, почна да го увърташ като българка в холландски стриптийз бар, интелигентния умнокрасив българин!
Като не знаеш нещо, не се изказвай! По-добре е да си мълчиш и всеки да си мисли, че си невеж глyпaк, отколкото да си отвориш устата и да потвърдиш, че си такъв!
212
8
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
До Анонимен 217

Хайде сега, почна да го увърташ като българка в холландски стриптийз бар, интелигентния умнокрасив българин!
Като не знаеш нещо, не се изказвай! По-добре е да си мълчиш и всеки да си мисли, че си невеж ***, отколкото да си отвориш устата и да потвърдиш, че си такъв!
211
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** Османлията
О кой бил моля ви се? Пак ли се появи тука бе? Че как така без теб, няма как да не се включиш в агитката. Нали преди време ти така се пеняви, а знайно е, че краставите магарета и през девет баира се надушват и се подкрепят. Каквото и да си мисля със сигурност поне на милиметър съм по - интелигентна от теб. Това е повече от сигурно. Защото ми е толкова лесно да ви накарам да се разпените и да ви видят всички какво представлявате. Не сте нещо сложно. Никак даже.
210
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 213
Дрисльо,наистина си много прост. Ти сигурно не си по - дърт от мен за да ми говориш така.Защото дори нямаш престава на кого говориш. Няма какво да си чета коментарите, знам какво пиша и какво говоря. За разлика от теб който персонализира една напълно имагинерна личност и дори й нарежда какво да прави. Не си ти тоя който ще ме учи на ум и разум, ясно ли ти е? Така ще говориш на дъщерите си, и дори да ги шамариш щом ти разрешават. За вас май това е нормално.
209
9
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
До Анонимен 214

Пръъъъъъцко, какво те кара да си мислиш, че интелигентен, образован или поне малко свестен човек ще остане да живее доброволно в тази балканска котчина буллгаристан!?
В този балкански кеннефистан остана само утайката на утайката на човешката утайка да живее! Всичко поне що годе читаво, избега или отлетя преди много лета и зими!
208
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гюклердеки Картал

Поредният пръдльо промочурливски рупор. Писна ми от вас. Ей я къде е Турция. Защо не вземете да си хвръкнете там. Ще ви махам с кърпичка и с голяма радост ще ви изпроводя. При Ердо ви очаква светлото бъдеще. Нямам нищо против Обаче няма да го направите, нали? защото само устите ви са големи. нагла пасмина такава.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 212

Сега си прочети пак предишни коментар, след това си набий няколко шамара сам на себе си, че да ми спестиш труда аз да го правя! и право при майка си в леглото!
Марш!!
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До еллерим кашънъйор
Оле майко, каква пяна, какво чудо! То и бясно куче не се пени толкова. Какво ти накриви толкова шапката, бе? Защото казах, че човекът просто си е гледал сватбата и се е забавлявал, а някой го натопи. Затова ли съм ***? Наистина такива като тебе са проклятие. И за голямо нещастие виреят безнаказано навсякъде из България. Нито четеш правилно нито проумяваш нещо. Замисли се кой е олигофренът. И най - вече бесния българоомразник.
205
3
 
12
 
! Отговори
Менто преди 1 месец
По умните плъхове напускат потъващия кораб.
204
10
 
2
 
! Отговори
еллерим кашънъйор преди 1 месец
До Анонимен 207

Ти с какво се друсаш бе амджък?! Генералът, който си "друсаше кючеци" на сватбата беше арестуван от превратаджиите бе говфньо!!! Подочул нещо лалугерът, и веднагически ще се изказва компетентно по темата, малойуния балканоиден оллигфрен!!
А бе вие българите по естевен път ли се раждате такива колосано охлювофренични тъппаци, или ползвате някакви медикаменти, упражнения или извънземна технология за изкуствено затъпяване??!!
203
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Турчина
Какъв преврат ,какви пет лева? Ердо Мочурливия сам си го спретна а човекът обвинен за тартор , някакъв генерал, дори нямаше представа че прави такова нещо ами друсаше кючеци на някаква сватба. Ердо разчисти всичко с един замах, а такива мухльовци с подобно на твоето мислене му помогнаха. защото си мислят че с него ще цъфтят и ще връзват. Нека си го мислят, блажени са невежите и глупаците. И най -голямата трагедия е че сега такива хора окупираха властта в Турция.