Brexit, страх от популисти в Европа... Събитията, които ще бележат 2019-а

Рискът от крах на световната икономика също ще бъде в центъра на вниманието
6 яну 2019 21:19, Екип на Investor.bg
45
Brexit, страх от популисти в Европа... Събитията, които ще бележат 2019-а
Снимка: pixabay.com

Brexit и изборите за Европейски парламент ще доминират през 2019 г. Рискът от търговска война между Вашингтон и Пекин, от забавяне на икономиката на двете страни и дори от крах на световната икономика също ще бъде в центъра на вниманието през новата година, прогнозира френският вестник Les Echos.

Brexit: Ще се случи ли или ще се провали

Човекът, който познае на коя страна ще падне монетата на Brexit по-малко от сто дни преди влизането му в сила на 29 март, трябва да е доста прозорлив. Всичко трябва да се реши в средата на януари, когато се очаква британските депутати да се произнесат по споразумението за развода, договорено от Тереза Мей с Брюксел. Но психодрамата от декември,  когато британският премиер трябваше да отложи гласуването от страх, че ще претърпи поражение в парламента, показва колко труден ще бъде мачът.

Трудно е да си представим, че „допълнителните уверения“, които тя потърси от Брюксел, ще бъдат достатъчни за преобръщане на тенденцията. Какво ще стане в случай на вето? Парламентът си даде възможност „да поеме контрола“, за да предотврати излизане без сделка, което може да се окаже катастрофално за британската икономика.

Остава вариантът за втори референдум, който допреди няколко седмици беше немислим, но може да се окаже единственото решение в случай на пълен блокаж. Financial Times смята, че шансовете за втори референдум са 50%. Нищо обаче не показва, че този път британците ще гласуват за оставане в Европейския съюз.

САЩ-Китай: Сблъсъкът на гигантите

Противопоставянето между двете големи сили едва ли ще утихне тази година. Отвъд търговската война, започната от американския президент, няма да остане сектор, в който Вашингтон да не отправи предизвикателство към Китай. Пекин прие като обявяване на война речта на вицепрезидента Майк Пенс на 4 октомври. Пред Hudson Institute той разкритикува необичайно остро икономическата и военна агресия на Пекин и я нарече китайска политическа намеса на американска почва.

Крехкото примирие, което влезе в сила в началото на годината – двете страни си дадоха 90 дни, за да договорят план в областта на търговията – не може да скрие надпреварата в развитието на технологиите и въоръжението, която ще предприемат, за да разширят още повече влиянието си. Всичко това ще се случи в ущърб на останалия свят, който ще усети с пълна сила забавянето на растежа на световната икономика в резултат на този сблъсък без спазване на никакви правила.

Страх от нова популистка вълна в Европейския парламент

Популизмът печели терен навсякъде в Европа. Независимо дали става дума за антисистемните Национален сбор (бившия Национален фронт – бел. ред.) или за Движение „Пет звезди“, за националисти като унгарската ФИДЕС или за крайно десни като Алтернатива за Германия, те постигнаха напредък и дори стигнаха до властта в Италия и Австрия. Какво ще е влиянието на това явление в Европейския парламент?

Въпреки че възходът на крайните партии е вероятен, еврофобската вълна може да не е толкова впечатляваща като през 2014 г. от гледна точка на брой места в парламента. Brexit ще доведе автоматично до излизането от ЕП на 20 депутати на ЮКИП, които са враждебни към Европа, и на 20 депутати на Консервативната партия, които защитават запазването на националния суверенитет. Те ще бъдат заменени до голяма степен от представители на италианската Лига и на Алтернатива за Германия. По-малките страни членки ще изпратят малко представители с крайни възгледи.

Институтът „Жак Делор“ прогнозира, че националистите в Европейския парламент ще се увеличат от 150 на 160, така че не може да се говори за голям пробив.

В Индия Моди ще се бори да втори мандат

Индийският премиер Нарендра Моди смята да спечели втори мандат на изборите през пролетта. Но той ще има сериозна конкуренция, ако се съди по последните допитвания от декември, които не дават победа на неговата Индийска народна партия.

Но индийският националист успя през 2017 и 2018 г. да мобилизира подкрепа в ключовите щати. Така той успя да триумфира в Утар Прадеш. Моди може да посочи като своя заслуга засилването на позицията на Индия на международната шахматна дъска с много по-активна дипломация.

Той може също така да изтъкнe, че икономиката на страната остава сред най-динамичните в света. Това прикрива катастрофалните последици за населението и растежа от голямата парична реформа в края на 2016 г.

Нестабилност в Саудитска Арабия и Иран

Регионалната вражда между Техеран и Рияд може да се задълбочи още повече през 2019 г., тъй като двете страни са обхванати от вътрешно напрежение. Иран, подложен на санкции от администрацията на Тръмп, които намалиха износа му на петрол с над един милион барела дневно, може отново да бъде залят от вълна на протести. Дали те ще застрашат режима? Той разполага със значителни средства за репресия.

Саудитска Арабия пък изпадна в относителна изолация заради аферата Кашоги и дневният й ред за трансформация забуксува. Дали двата режима ще потърсят изход от външните авантюри и дори преки сблъсъци? Във всеки случай те имат интерес да ги избягват колкото се може повече.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре Англия да си стои в Европа!Защо се цепят от колектива?
31
0
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
смърт за еврогейския сбирщайн... още малки и ще сме свободни!!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Какво донесе ЕСАаа, не колега. Бъркаш! Англия сама си докара мюсюлманите от бившите колонии. Колонизира половината свят пък после "кой ми ... в гащите".
29
2
 
0
 
! Отговори
be преди 5 години
надвиха си на масрафа руснаците, взеха в канчето н адругия да гледат :))))))))
28
1
 
2
 
! Отговори
Nyakoy si преди 5 години
ok
27
14
 
4
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо и демократично постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Благодарение на него в Европа вече никога няма да има войни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
26
4
 
13
 
! Отговори
Какво донесе ЕС преди 5 години
на Англия ?1) Мюсюлмански варварин за кмет на Лондом2) Милиони нагли, крадвиви, мързеливи чо_векоподовни от Африка, Азия и Близкия Изток3) Мизерия, безработица и износ на работни местаРазбира се че всички искат да останат в ЕС - само някакви си 70 % от населението (предимно бели) искат да напуснат ЕС - популисти, който не искат да споделят жените, дищерите си и 12 годишните си синове с горките "бежанци"Руски агенти - казвам ви аз !
25
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Това предсказание кое ще е най-важното събитие в Европа да не го е правила някоя врачка ?!Няма как в този динамичен свят да знаеш какво ще се случи утре, а да не говорим след година.Освен, ако не се изживяваш като Господ подобно на брюкселските бюрократи. Те вероятно могат да кажат какво ще се случи и след 10 години ... :)Техните верни слуги от медиите бързат да промиват мозъци и да тиражират поръченията на Брюксел.
24
14
 
7
 
! Отговори
лосион за вана от Ев преди 5 години
Най-големите мизерници- които за 30 рубли са готови да продадат интереса на родината си- скачат като ужилени като ги изобличаи някой тях или техния евразийски господар
23
13
 
9
 
! Отговори
черен от нигерия преди 5 години
Смях бате , голям смях ! Поданиците на най - бедната и мизерна държава в ЕС бистрят политиката на Англия и естествено Путин им е виновен !
22
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популистите разчитат на глупостта на традиционните партии, които упорито не щат да проумеят , че имигрантите малко много станаха, както и на платените кремълски пропагандатори, които в суматохата се опитват да забият клин в единството на ЕС. Но когато традиционните партии осъзнаят грешката си, популистите ще изчезнат, както и руските ***, защото рублата вече много ще се е обезценила.
21
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Доколкото се разбира от статията, популистите нямат никакви шансове след като никоя десница не се и сеща че Европа е заляна от диваци.
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сте продажна медия! Как може да цитиране DW, BBC, CNN и прочие махленски медии без грам репутация и разпространяващи фалшиви новини, при положение, че руската държавна тв е единствената изцяло обективна медия, която казва цялата истина и няма грам лъжа и измама при нея!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Популизмът печели терен навсякъде в Европа"Според Брюкселските управници трябва да се осланяме на Истанбулската конвенция, Джендърската идеология, Новоговорът свързан последните две, Фината корупция, алкохолните блянове, послушанието пред САЩ и да подкрепяме оня 1% да не би да обеднее! Тази Европа, която искате да продължи така като сега няма да издържи повече от 2 години. Европа на застоя и празните приказки. Еропа движеща се по инерция.
18
4
 
2
 
! Отговори
Да живее ПКК! преди 5 години
До СмяхАми тогава му звънни на бай Дончо да ги уволни тия некадърници от Стратфорт и да те назначи на тази длъжност! Явно ти тия работи ги разбираш много по-добре от американците. Все пак си един от безкрайно интелигентните и безкрайно умно-красиви българи!
17
4
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До СмяхОстави го тоя протурски разбирач!Турската армия е страшна сила,ама само за Балканите и Близкия изток.Верно,германската армия го закъса и се изпеде.асти,ама ако мобилизират руските преселници,дето знаят как да се бият,аскера няма да свари да бяга!
16
3
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Кво бъдеще на ЕС ? Пари ще се печелят все по трудно.На запад свикнаха с огромните разходи ,а сега идва реалния свят .Не може вече да се плащат минионерски заплати ,скъпи и нерентабилни виши кетапи за държавни хранилки ,да се развива земеделие от селски тип ,а не от фермерски .КОЙ ЩЕ НАПРАВИ НЕОБХОДИМИТЕ РЕФОРМИ ??? Няма кой .Ама има кой да вземе дупитатските заплати ;) Виртоалния свят е не по малко скъп от реалния ,особено ако се прави от държавни поръчки без пазарни принципи ;)
15
0
 
18
 
! Отговори
Смях преди 5 години
До Да живее ПКК!Този директор да си изгори дипломата, неслучайно в последно време американците са пълни некадърници в геостратегическо отношение. Нали осъзнаваш, че Франция и Англия имат ядрени бомби, а Аскера няма? Иначе за немската армия съм съгласен, че е в окояно състояние, но чак за един следобед да падне Германия от турската армия??? Само дрогиран кравар може да го каже това!
14
19
 
5
 
! Отговори
Рубладжия преди 5 години
*** радев , ми обеща повишение на пенсията предизборно ако гласувам за него ! До КОГА бе твойто фалшиво *** и ***
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страх ме е, че след погромите и палежите на жълтите жилетки, Шанз Елизе изглежда по-добре от Графа след ремонт.