Най-високата празна сграда в света – 105-етажен хотел в Пхенян

Тя е огрявана от светлините на севернокорейската пропаганда
7 яну 2019 19:14, Елка Василева
68
Най-високата празна сграда в света – 105-етажен хотел в Пхенян
Снимка: БТА

Сто и пет етажният хотел "Рюгьон" отдавна загрозява гледката в Пхенян. Най-високата празна сграда в света се издига над севернокорейската столица от 1987 г. - голяма, но празна пирамида, която цялата е тъмна с изключение на самотния авиомаяк на върха й.

Чужденците виждаха в недовършената сграда въплъщение на провала, докато хората в страната внимаваха да не я споменават често.

Това беше така, докато светлинния дизайнер Ким Йон Ир не превърна отново небостъргача във водеща тема на разговор за местните жители.

В поразителен обрат на съдбата "Рюгьон" се прероди като символ на на гордост и на севернокорейската изобретателност, пише  Ерик Талмидж* от Асошиейтед прес.

Няколко часа всяка нощ сградата, в която няма електричество, става екран на грандиозно светлинно шоу, при което повече от 100 000 LED светлини изобразяват известни статуи и паметници, залпове на заря, партийни символи и политически лозунги.

"Рюгьон" все още е недовършен. Няма определен срок кога и дали изобщо хотелът ще посрещне евентуалния си първи гост. Остават въпроси дали структурата на хотела от стъкло и бетон е стабилна. А и електроснабдяването в Северна Корея е ограничено.

Всичко това обаче няма значение.

"Чувствам се много горд", каза наскоро в интервю, което даде за Асошиейтед прес пред хотела Ким, заместник-директор на отдел в Корейския център за светлинна декорация, и добави: "Направих този великолепен дизайн за тази гигантска сграда и когато хората го видят, това ги кара да се почувстват добре. Това ме прави горд да работя като дизайнер".

Шоуто бе представено за първи път през април, за да отбележи рождения ден на "вечния президент" на страната Ким Ир Сен.

Дизайнерът Ким каза, че подготовката е отнела близо пет месеца. Той отговарял за създаването и програмирането на светлинното шоу, което му отнело два месеца. Друг специалист отговарял за монтажа и електрозахранването.

Грандиозни спектакли с LED светлини се правят по света от много години, при това дори върху по-големи сгради. Японският дизайнер Юсуке Мураками и базирана в Лондон компания създадоха съвместно през 2016 г. LED представление на най-голямата кула в света - "Бурдж Халифа" в Дубай.

330-метровата кула "Рюгьон" има три отделни страни. Главното шоу е показвано на предната, а по-скромни светлинни ефекти осветяват останалите две. За най-горната островърха част на хотела Ким е създал изображение на севернокорейския флаг в червено, бяло и синьо, развяван от вятъра. Той е с височина 40 метра и се вижда от всяка посока.

Четириминутната основна програма започва със спектакъл, показващ историята на страната, последван от отдаване на почит към идеали като уповаване в собствените сили и революционния дух, и поредица от 17 политически лозунга като "праволинейно единство", "хармонично цяло" и "100 битки, 100 победи".
Светлините са свързани с компютъризирана система за контрол с размерите на домашно DVD устройство.

"Цялата програма може да бъде съхранявана на карта памет и качена на контролния уред", каза Ким и добави: "Можем да правим диагностиката с лаптоп".

"Рюгьон" е значима част от наследството на севернокорейския ръководител второ поколение Ким Чен Ир - покойния баща на сегашния лидер Ким Чен Ун.

Той заповяда хотелът да бъде построен като част от подготовката на Пхенян за 13-ия световен фестивал на младежта и студентите, на който градът бе домакин през 1989 г. - нещо като контрапункт на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., пише БТА

"Рюгьон" се предполагаше да бъде най-високият хотел в света и да изпревари друг в Сингапур, който бе построен от южнокорейска компания, но сградата остана недовършена, когато Северна Корея преживя тежък икономически срив и глад през 90-те години на миналия век след разпада на Съветския съюз.

Хотелът тънеше в забрава, докато египетската компания "Ораском груп", която изгради мобилната телефонна мрежа на Северна Корея, не помогна с финансиране за довършването на стъклената му фасада през 2011 г.

Също като баща си Ким Чен Ун има склонност към амбициозни строителни проекти, включително 82- и 70-етажните жилищни сгради в столичния квартал "Рьомьон" ("Зора"), които бяха открити миналата година, и грандиозния научно-технически комплекс с основна сграда във формата на гигантски атом.

"Целта на създаването на този светлинен екран е да се даде увереност и надежда за бъдещето на нашия народ", каза дизайнерът Ким, като гледаше минувачите под светлините на грандиозното си шоу, и добави: "Отзвукът е изключително голям. Националното знаме на върха на сградата е на височина стотици метри и всеки може да го види. Това изпълва хората с гордост и увереност, че са граждани, подтиква ги да работят много усилено".

Той отказа да направи прогноза кога самият хотел ще отвори врати. "Това не е от моите компетенции", пошегува се той.

Дизайнерът обаче уточни, че не се планира светлинното шоу на "Рюгьон" да бъде спряно, въпреки че може да претърпи някои промени.

"Бихме могли да променим съдържанието", каза той и допълни: "Изискванията и стремежите на народа, както и времената, се променят, така че можем да променим програмата, за да отразява това".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"имат ядрени ракети, а ние внасяме форверки от Китай..."...Цял свят внася фойерверки от Китай.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замислете се колко са назад в развитието щом СССР и НРБ отрекоха култа към личността още 50-те години, а там това е последен "писък" на мод.ата
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има сума ти филми в днешно време за Северна Корея, включително и руски, които се гаврят с действителността в тоталитарната страна.Само тук ръпоните продължават да защитават ревностно онзи режим. Гледах един руски документален филм за КНДР и там буквално се подиграваха на жената, която ги развеждаше и им обясняваше с изкуствен патос за "вожда и учителя".
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как въздишащите по Северна Корея се събуждат всяка сутрин в бетонното мъртвило с празни булеварди от задължителната сутрешна траурна песен за смъртта на вечния вожд Ким Ир Сен от високоговорителите. И от това има видеа, зловещо е. И знаят, че даже само кажат името на Ким без нашият велик маршал животът на цялото им семейство е застрашен. И че това ще е завинаги. И няма как да избягат от там. И не могат нито да се напият, нито да теглят една псувня.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
креативна и интересна за чужденците...Казва се черен туризъм. Да ходиш да гледаш бедствия, гета или, както в случая със Северна Корея, затворници. Интересна е не защото е креативна, а точно защото е крайно некреативна. Политическо пътуване назад във времето на източния блок и екзотична азиатска лудост като допълнение. Съществената разлика между българската и тамошната ситуация е, че от първата можеш да избягаш.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКлиповете в ютюб са от западни туристи, и коментарите са техни, вече там може да се снима почти навсякъде. Хората живеят съвсем нормално, много по-добре отколкото в България. Северна Корея е световен фактор с който дори САЩ се съобразяват и се отнасят с респект и уважение, докато с България се подиграсват и я третират като васал.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е толкова лошо там, защо пишете все за Пхенян? Напишете нещо за Сомалия; там хубаво ли е? Какво стана с освободтителната война там? Победи ли демокрацията? Пълно затъмнение. Корея та Корея...
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много клипове в ютюб, вече може да се снима, има и много отзиви от западни туристи. Хората там живеят съвсем нормално...Само че всички клипове са от Пхенян и един град до него. Пхенянско гражданство се дава за особени заслуги към режима от поколения. От други регони (особено севера) материали няма. А в самия Пхенян има много, ама много малко хора. В началото и края на това видео има по един пълен блок, в останалите по лампите си личи, че най-много една трета от жилищата се обитават.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И хрупат тревица . Хе ,хе . Много сте примитивни . Много сте плитки ,ей!
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАПИШЕТЕ НЕЩО И ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ,ДЕ ! ИЛИ ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО ?
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен,,Хубавото е ,че ние сме по -добре от тях ,,Тц ! Ни сме ! Първи сме по смъртност в света .Даже и Конго е преди нас . И Лесото
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТО ГОЛЯМ СИ МАДУРКО ! АМИ ПРАВЯТ АВТОМОБИЛИ ,КАМИОНИ ,ТРАСТОРИ ,КОСМИЧЕСКИ КОРАБИ ,МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИ РАКЕТИ , ЛАПТОПИ ,СТОМАНА ,И НАЙ ВАЖНОТО . ВСЯКА ГОДИНА ,НАСЕЛЕНИЕТО НАПРАСТВА . МОГАТ, ПРАВЯТ ! А не като нас .Сичката пара ,в сФирката . МНОГО СИ ПРО-ЗД ! Напиши ,,автомобилостроене С К, ,чунким малко да излетят бръмбарите
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сатаната е джендърка, хубавица. Цунка муци
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубавото е, че ние е сме по-добре от тях.
45
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Виждам, че ви харесва тоталитаризма и диктатурата - вкарайте в програмата на партията си курс към тоталитаризъм и диктатура. Народът може да гласува за вас. Обещайте им ядрени реактори, междуконтинентални ракети, ремонт на Бузлуджа, възстановяване на мавзолея. Току-виж сте спечелили избори.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що демократизиранни държави като Либия и Ирак не са интересни за медиите, а все за коммунистическите се пише?Ние кво общо имаме със Северна Кореа?Питам?!
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45До сега южнокорейците им даваха социални помощи на севернокорейците.Като им спряха манджата и ония почнаха да размахват ракети.
42
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
проузвеждат дори автомобили няколко вида, и таблет и смартфон собсвена марка имат. А България - лютеница-Произвеждайте и вие автомобили, бе!Произвеждайте таблет и смартфон!Един милион русофили сте - съберете се и произвеждайте! Не произвеждайте лютеница, произвеждайте смартфони, продавайте ги и печелете. Смартфони сега не е забранено да се произвеждат.
41
8
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Постройте и вие АЕЦ и ядрени ракети, кой ви е спрял? Само че НЕ С МОИТЕ ДАНЪЦИ !
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много съм впечатлен че произвеждат атомни реактори-можете ли да ми кажете какъв модел и каква марка?Аз съм любознателен човек.Интересувам се от различни технологии..Не само ти си впечатлен, и САЩ са впечатлени, а Тръмп ходи да се умилква на другарят Ун.