Саудитките научават с SMS, че са се развели

Често мъжете там слагат край на брака тайно
7 яну 2019 15:15, Елка Василева
28
Саудитките научават с SMS, че са се развели
Снимка: архив, Reuters

Саудитските трибунали вече ще информират чрез SMS-и жените, в случай че техният брачен статут се промени, например при развод. Това изискване е по силата на нов закон, влязъл в действие вчера.

Мярката цели да възпрепятства често срещания случай, при който мъжете слагат край на брака си тайно, без да информират половинката си за това.

"Жените ще бъдат информирани за всяка промяна, касаеща техния брачен статут, посредством есемес. Жените ще могат да проверяват документите, свързан с прекратяване на техния брачен договор през сайта на министерството на правосъдието", се казва в изявление на саудитското министерство на правосъдието.

Новата мярка влиза в сила в момент, в който влиятелният саудитски престолонаследник - принц Мохамед бин Салман извършва икономически, социални и религиозни реформи в ултраконсервативната петролна монархия, налагаща едни от най-строгите в света ограничения на жените, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Тия първи другарчета на стожера на "ценностите"- западналите наркоманите, които мн бързо забраеха Кашогиту.
19
0
 
5
 
! Отговори
Ами цивилизовано е.. преди 5 години
Поне с смс се разделят - не ги прекарват с киселинна основа през канализацията - като Кашоги...
18
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 5 години
Това изключително демократично решение е въведено защото Саудитска Арабия е подписала Истамбулската конвенция?! Майтап де. Явно въвеждат електронно правителство. Търговският им регистър е достъпен и с смс при промяна на собствеността.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще харчат пари за смс-и , луда работа.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги ми е било интересно защо инстамбулската конвенциия са се опитвали да я наложат в демократични страни, а във варварски страни като С.Арабия и Катар никой нищо не се опитва да прокара, наложи или опита поне да поясни!?
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че защо се развеждат,сигурно като попълнят бройката от 4 жени,а пък искат нова,иначе тя жената няма там никакви права,като я освободи трябва да я прехвърлят на някой мъж от семейството,я баща,я брат,да му я пишат в паспорта щот тя няма.И ко няма роднини мъже ко прайм,на някой братчед 3-ти или 4-ти да си я джурка
14
0
 
26
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
е нали таз държава американците много я тачат, винаги съм мислел че там е висша форма на демокрация
13
1
 
14
 
! Отговори
обобщение преди 5 години
Значи ако мъж и жена саудити се скарат,жената трябва да си изключи телефона, да си смени мобилния оператор с нов номер,ако иска да остане женена и да не я изгонят от къщата на мъжа й, така ли? И той ще си праща СМС след СМС,само дето няма да пристигат,защото номерът й ще е сменен. Само дето той няма да знае. Накрая ще му писне да дава пари за СМСи,ще изяде един курбан,ще впрегне камилата за работа и на другия ден ще е забравил с коя от жените се е скарал. Културни особености на някои общества
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно мъжът изпраща СМС със емотикон среден пръст на жена си а тя мй връща такъв с още по-голям и след това се водят разведени.
11
0
 
5
 
! Отговори
от просто питам преди 5 години
Думата с *** е т*ЪЪп. Нямах място да напиша глу*пав,малоуме*н, не е обидна,за да е цензурирате
10
1
 
15
 
! Отговори
просто питам преди 5 години
Ами ако въпросната госпожа не види SMS-а, изтрий го случайно или нарочно го изтрие какво правят по въпроса съпрузите? А ако съпругът е ***, обърка една цифра от номера и друга жена получи СМС-а????Що не питат жената също дали иска да се развежда?? Повече тя не може да се омъжи,ако не е вдовица. Зестрата й няма да я върне съпругът й. Мъжът там може да си вземе до 4-ри съпруги. Някак си долно е да се развеждаш с някакъв си СМС. Сбъркана им е системата, винаги в ущърб на жената тия мюсюлмани.
9
0
 
15
 
! Отговори
Щ.Младши преди 5 години
Това е като да научи по SMS,че мъжът й е спал снощи с нея :))
8
3
 
51
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 5 години
Абе какво ни занимавате с тия камилари със средновековни порядки? Ако не беше петрола със сигурност и битът щеше да им е средновековен, не само отношенията. Изостанала работа.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи все пак прогрес има.Преди 20 год. трябваше да го публикуват в печатната преса.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като я обелиш и видиш какво се е криело зад бурката и веднага пращаш СМС
5
12
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Нали и казва с СМС какво повече искат увили са се с тез чаршафи като мумии искат и мъже край себе си. Исляма забранява булката да е пробита преди брака като се разведе кой ще я вземе после. Повечето саудитки по време на брака пркатикуват само орална любов тез дето отказват да гълтат получават СМС.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прогрес!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А у нас кога?
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се разведе без да и каже, че се е развел с нея. Нали трябва да я изгони от къщата.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много удобно.