Смартфоните жертви на успеха си? Продажбите – надолу!

Новина за слабите продажби на iPhone показа: развитието на смартфоните достигна пика си
Обновена: 7 яну 2019 20:32 | 7 яну 2019 20:15,
104
Смартфоните жертви на успеха си? Продажбите – надолу!
Снимка: Pixabay

В средата на миналата седмица изпълнителния директор на технологичния гигант Apple уповести, че компанията очаква огромни загуби. Причината за това е спад в продажбите на смартфоните с марка Apple, които някак бяха детронирани от все по-бързо набиращите скорост продукти на Huaweii.

Зад смущаващата новина за слабите продажби на iPhone се крие една по-отрезвяваща истина: технологичният сектор достигна пика на смартфоните - границата, при която всеки, който може да си позволи устройството, вече го има и няма такива нововъведения, които да са достатъчно решаващи, че да карат собствениците да заменят апаратите си с по-нови, както са правели преди, пишат от БТА.

Акциите на Apple поевтиняха с 10 % в четвъртък, когато бе съобщена новината, и това е най-големият спад от 2013 година. Компанията изгуби 74,6 милиарда долара от пазарната си капитализация на фона на една по-мащабна разпродажба сред технологичните компании, които отчетоха най-голямата си загуба от седем години.

Новината на Apple е тревожен сигнал за сектора, казва анализаторът Дан Айвс от компанията за проучвания Wedbush Securities.

А не е само Apple. Търсенето навсякъде е вяло, казва Айвс. Samsung, който отдавна е лидер в продажбите на смартфони, понесе дори още по-тежък удар, като неговите доставки на смартфони спаднаха с 8 % през 12-те месеца до края на септември.

Това накара червената лампа да светне за компании в сектора. Как могат да привлекат обратно интереса на потребителите върху продуктите си и възможно ли е всъщност смартфоните отново да станат максимално релевантни на пазара?

Секторът на смартфоните преминава през значителни препятствия, допълва Айвс. Производителите на смартфони бяха като тийнейджъри и секторът бе превъзбуден. Сега сякаш повече напомнят на възрастни граждани, допълва той.

Технологичните иновации при телефоните се развиват стремително през периода след 2010 година, когато постоянно се случваха нововъведения и подобрения - размери на екрана, резолюция, по-продължителен живот на батерията, все по-добри камери, по-бърза скорост на процесора... Сега, обаче, изглежда, че няма кой знае накъде повече да се тръгне.

Секторът обаче е жертва на собствения си успех. Иновациите започнаха да се забавят около 2014 година, след като Apple вдигна нивото с размера на екрана при моделите iPhone 6 и 6 Plus. Макар телефоните да продължават да се подобряват, нововъведенията по-скоро са частични, като новите техники при светкавиците за и без това отличните камери на телефоните. Това са нещата, които потребителите обикновено не биха забелязали или за които не биха искали да харчат.

След iPhone 6 е трудно да се измислят нови неща, за да продължи вдигането на летвата, казва Айвс.

Понижените очаквани продажби на Епъл, главно заради спада на търсенето в Китай, засилиха опасенията, че втората по големина икономика в света губи набраната инерция. iPhone на цена 1000 долара трудно се продава на китайските потребители, които се притесняват от икономически спад и търговската война със САЩ.

Не помага и четирицифрената цена на луксозните смартфони - 1100 долара за iPhone XS Max и 1000 долара за Galaxy Note 9 на Samsung. Най-луксозният модел Max се продава за 1450 долара в САЩ. Цената расте обратно пропорционално на предлаганите функции - все по-скъпи продукти с все по-малко нововъведения. Повечето потребители твърдят, че ще си купятг телефон едва тогава, когато техният спре да работи напълно.

Анализаторът от IDC Рамон Ламас казва, че цикълът може да удари дъното и отново да има растеж през 2021 или 2022 година, когато започва да приключва животът на телефоните, които хората ползват в момента.

Сгъваеми телефони, малки екрани, които се разгъват като портфейл, за да увеличат размера на дисплея - такива неща може да предизвикат оживление, но те са скъпи и не се очакват по-рано от края на годината.

Нещо друго, което може да насърчи растежа: следващото поколение мрежа - 5G, която телекомуникационните компании в момента изграждат. Очаква се да бъде по-бърза и по-надеждна от сегашната 4G. Първите смартфони, съвместими с 5G мрежата, трябва да се появят тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
22
 
! Отговори
аман преди 5 години
Ами аман от псевдо ... поклоници.С обувки за 15 лева и телефон за 1000 +.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ги нямаше тези джаджи ... щях да мисля за вас!
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умните хора не ползваме смартфони, защото нямаме нужда от тях. Колкото е "по-умен" телефона ти, с толкова ти си по-***.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, ще направим революция и в цената - следващия айфон ще е 8 инчов за 3к и батерията в раница
35
1
 
22
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Едноклетъчно с многоклетъчно. Що е то? Отговор: - Борец с мобифон.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А една друга баба казваше:ГЛУХИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО!
33
3
 
3
 
! Отговори
MS = MySelf преди 5 години
Зевс мн.добре се е произнесъл за читавите доста евтини и висококачествени нови CN-модели, на чийто флагман точно от 2 год.съм горд собственик - с/у само има-нема 400 лева с безпл.доставка от Шангхай въпросният водещ модел мачка всички в ранга на 2К и то в настоящия момент, като тогава беше с 4Гб хард, докато вече имат с 6 и дори се говори за 8Гб-РАМ с добавени 256Гб външна памет-карта, и Ха-фончето може само да му диша прахта на ауспуха; само където батерията е доста не на ниво за това качество!
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казваше баба: всяко чудо за три дни. Апле няма шанс без Стив Джобс.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не...АЗ СТАНАХ ЖЕРТВА НА АЙФОНА.
30
6
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Путин и Борисов ползват телефон с шайба . Но са номер 1 и 2 в Света .
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки пруфангер си мислеше, че колкото по-скъп смартфон си купи, толкова по-смарт ще стане. Пък то не излезе така. Дори и най-ограничените почнаха да вразумяват, че само ги доят.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пазара все още могат да се намерят добри телефони с цена до $200.Да даваш много пари за мобилен телефон е меко казано лоша инвестиция - спомням си за едно мое излизане миналата събота и пред очите ми на двама човека телефоните паднаха от джобовете им БЕЗ ТЕ ДА ЗАБЕЛЕЖАТ. На първият се обади едно момиче, вторият аз му извиках да се върне. Да не говорим, че екраните на айфоните нарочно са направени да бъдат чупливи.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОТ БИБИНА ДИЕТА СЪМ.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КОЙ НИ ИЗЛЪГА, ЧЕ ИНФОРМИРАНИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ???
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не става всеки да вади по 2к на година за нов телефон."Ще се сетите ;) Къцам си с нокията с копчета. Жена ми дотук похарчи над 8000 лева за телефони. И к`во? Аз сега си карам нова R1-ца, а тя си пърпуца на R6 2006-та... който каквото му е кеф :)
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях на Тръмп телефона - старо БЛЕКБЪРИ.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма невъзможни неща!
22
2
 
1
 
! Отговори
бобчо преди 5 години
И ДЕЯ НЯМАТЕ КАКВО СЕ ГОТВИ.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки разумен индивид пази по 1 телефон от предишното поколение. З А Щ О?
20
2
 
12
 
! Отговори
ОЧаквам с нетьрпение преди 5 години
Ако падне на 300 200 еврочки най скъпия айфон може и да се замисля да си сменя телефона!