Смартфоните жертви на успеха си? Продажбите – надолу!

Новина за слабите продажби на iPhone показа: развитието на смартфоните достигна пика си
Обновена: 7 яну 2019 20:32 | 7 яну 2019 20:15,
104
Смартфоните жертви на успеха си? Продажбите – надолу!
Снимка: Pixabay

В средата на миналата седмица изпълнителния директор на технологичния гигант Apple уповести, че компанията очаква огромни загуби. Причината за това е спад в продажбите на смартфоните с марка Apple, които някак бяха детронирани от все по-бързо набиращите скорост продукти на Huaweii.

Зад смущаващата новина за слабите продажби на iPhone се крие една по-отрезвяваща истина: технологичният сектор достигна пика на смартфоните - границата, при която всеки, който може да си позволи устройството, вече го има и няма такива нововъведения, които да са достатъчно решаващи, че да карат собствениците да заменят апаратите си с по-нови, както са правели преди, пишат от БТА.

Акциите на Apple поевтиняха с 10 % в четвъртък, когато бе съобщена новината, и това е най-големият спад от 2013 година. Компанията изгуби 74,6 милиарда долара от пазарната си капитализация на фона на една по-мащабна разпродажба сред технологичните компании, които отчетоха най-голямата си загуба от седем години.

Новината на Apple е тревожен сигнал за сектора, казва анализаторът Дан Айвс от компанията за проучвания Wedbush Securities.

А не е само Apple. Търсенето навсякъде е вяло, казва Айвс. Samsung, който отдавна е лидер в продажбите на смартфони, понесе дори още по-тежък удар, като неговите доставки на смартфони спаднаха с 8 % през 12-те месеца до края на септември.

Това накара червената лампа да светне за компании в сектора. Как могат да привлекат обратно интереса на потребителите върху продуктите си и възможно ли е всъщност смартфоните отново да станат максимално релевантни на пазара?

Секторът на смартфоните преминава през значителни препятствия, допълва Айвс. Производителите на смартфони бяха като тийнейджъри и секторът бе превъзбуден. Сега сякаш повече напомнят на възрастни граждани, допълва той.

Технологичните иновации при телефоните се развиват стремително през периода след 2010 година, когато постоянно се случваха нововъведения и подобрения - размери на екрана, резолюция, по-продължителен живот на батерията, все по-добри камери, по-бърза скорост на процесора... Сега, обаче, изглежда, че няма кой знае накъде повече да се тръгне.

Секторът обаче е жертва на собствения си успех. Иновациите започнаха да се забавят около 2014 година, след като Apple вдигна нивото с размера на екрана при моделите iPhone 6 и 6 Plus. Макар телефоните да продължават да се подобряват, нововъведенията по-скоро са частични, като новите техники при светкавиците за и без това отличните камери на телефоните. Това са нещата, които потребителите обикновено не биха забелязали или за които не биха искали да харчат.

След iPhone 6 е трудно да се измислят нови неща, за да продължи вдигането на летвата, казва Айвс.

Понижените очаквани продажби на Епъл, главно заради спада на търсенето в Китай, засилиха опасенията, че втората по големина икономика в света губи набраната инерция. iPhone на цена 1000 долара трудно се продава на китайските потребители, които се притесняват от икономически спад и търговската война със САЩ.

Не помага и четирицифрената цена на луксозните смартфони - 1100 долара за iPhone XS Max и 1000 долара за Galaxy Note 9 на Samsung. Най-луксозният модел Max се продава за 1450 долара в САЩ. Цената расте обратно пропорционално на предлаганите функции - все по-скъпи продукти с все по-малко нововъведения. Повечето потребители твърдят, че ще си купятг телефон едва тогава, когато техният спре да работи напълно.

Анализаторът от IDC Рамон Ламас казва, че цикълът може да удари дъното и отново да има растеж през 2021 или 2022 година, когато започва да приключва животът на телефоните, които хората ползват в момента.

Сгъваеми телефони, малки екрани, които се разгъват като портфейл, за да увеличат размера на дисплея - такива неща може да предизвикат оживление, но те са скъпи и не се очакват по-рано от края на годината.

Нещо друго, което може да насърчи растежа: следващото поколение мрежа - 5G, която телекомуникационните компании в момента изграждат. Очаква се да бъде по-бърза и по-надеждна от сегашната 4G. Първите смартфони, съвместими с 5G мрежата, трябва да се появят тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има успех само и единствено нещо наистина революционно. Не става всеки да вади по 2к на година за нов телефон. Цените на телефоните са ненормално високи. Затова и ще им падат продажбите. Нокия как св сдуха тотално....
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само след няколко години няма да има устройства - всичко ще е с виртуален код.
17
0
 
7
 
! Отговори
БИБИ преди 5 години
АМА ТАЯ КОНФИГУРАЦИЯ КАТО ТЕХНОКОГИЯ ОТДАВНА Е МЪРТВА!!!
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези устройства възникнаха не за това, че без тях не можем.А заради всеобщото опрос-тачване.
15
0
 
32
 
! Отговори
BB преди 5 години
Започнаха да се усещат балъците не може вечно да им продаваш за 1000 и кусур долара нещо което струва 200
14
2
 
31
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
Еми те са си виновни, два пъти купувам айфон и след година и нещо батерията финишира... А е скъп отгоре на всичко, еми свършиха балъците вече
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първия ми телефон - СИМЕНС, преди да го продам запаметих едно съобщение за 2100 година.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5G мрежата май е много опасна.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анги преди 5 години
И да не искаме да си сменим телефона - принуждават ни.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ВСЯКА НОВА ПРИДОБИВКА ПЪЛНИМ ГУШИТЕ НА БОГАТИТЕ.ЩО ПЪК НЕ?НИЕ ДРУГО НЕ МОЖЕМ ....
9
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна не ползвам такъв ***. Имам си Нокия която е на 10 години и като я заредя я ползвам по две седмици а говоря всеки ден по 6 часа. А този *** през 2 часа го вкарвах на зарядното.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5G мрежата е нещото, което може да накара потребителите да си купят поредния нов смартфон, но през 2020 година най-рано.
7
0
 
40
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
карам с телефон за 200 кинта от 3 години и ако може да изкара още толкова ще съм супер доволен ,не ги разбирам тия ненормалници дето си сменят телефона през тримесичие !
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един смартфон струва 200-300 долара производствана цена плюс разумна печалба, те го продават за 800-1000.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият айфон беше много по-интересен и много по-удобен от всички останали. Беше страхотен. Но сега разликата е малка - всеки смартфон може всичко с леки разлики в менютата и евентуално някои са по-бавни и не подкарват всички тежки игри добре. Но това е. Разликите вече са малки и за повечето хора без голямо значение.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението на Земята е краен брой, а тези които могат да си позволят и все още не са си закупили едва ли са толкова много. Има хора и с няколко, но едва ли са хората които ползват повече 2 постоянно. Като се има впредвид, че не само един производител, би трябвало да се очаква сериозен спад. Главната функция на телефона е да се обадиш. Всички други функции го приближават до ръчен компютър, който не е необходим на всеки постоянно.
3
3
 
10
 
! Отговори
о преди 5 години
Ако спрем да им купуваме технологиите ...?
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми ... на възглавницата!
1
6
 
18
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Хуавей П20 си взех наскоро, не смятам да го сменям поне следващите 3,4 години.