Новият път на Северна Корея води към Китай?

Ким Чен Ун е на посещение в Пекин, за да се види със Си Цзинпин
8 яну 2019 08:40, Елка Василева
14
Новият път на Северна Корея води към Китай?
Снимка: Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е на посещение в Китай по покана на китайския президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

Той замина за Китай броени дни след като предупреди, че може да поеме по алтернативен път, ако САЩ не облекчат санкциите и натиска върху изолираната му страна.

Визитата, потвърдена от севернокорейски и китайски медии, вероятно ще включва четвъртата среща на върха със Си за последната година. Тя се осъществява на фона на плановете за втора среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, чиято цел ще е постигането на споразумение за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров.

"Ким иска да напомни на администрацията на Тръмп, че има дипломатически и икономически опции отвъд това, което Вашингтон и Сеул могат да предложат", заяви пред Ройтерс експертът по отбрана Хари Казианис от мозъчния тръст "Център за национален интерес".

"Новият път", който Ким спомена в новогодишната си реч, може фактически да е прикрита заплаха за сближаване с Пекин. Това трябва да разтревожи доста Америка", каза Казианис.

Ким потегли за Китай с частния си влак вчера следобед, придружен от съпругата си и висши севернокорейски политици, включително заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон Чхол и външния министър И Йон Хо, пише БТА.

Китайската агенция Синхуа потвърди, че визитата е по покана на президента Си и ще продължи до четвъртък.

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че влак, какъвто използва Ким Чен Ун, пристигна в Пекин. Влакът спря на северната железопътна гара, където имаше разположени полицаи и паравоенни части. Дълга автоколона, с каквато пътуват държавни ръководители, потегли от гарата малко след пристигането на влака, с който се смята, че е пристигнал севернокорейският лидер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е Китай дали ще помогне за обединяването на двете Кореи.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Северна Корея няма нищо частно. Включително влаковете са всичките държавни, госпожо "журналист".
10
1
 
11
 
! Отговори
ПОТАШАКАПОЧЕШИМА преди 5 години
КВОТО КАЖЕ СИ ЦЗИНПИН И ПУТИН, ТВА ЩЕ СТАВА ОТ ТУК НАСЕТНЕ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умен!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една държава две системи. Е нито риба нито рак.
7
0
 
4
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
"вероятно ще включва четвъртата среща на върха със Си за последната година."Туй за коя последна година иде реч ба? Аз минах вече на 2019, а тез май още са на 2018. Сигурно мерят годините по китайския календар.
6
3
 
6
 
! Отговори
Дановски преди 5 години
2, време е да разбереш, че мислите и плановете от типа "да си направят свой военен съюз и да наложат санкции и ембарго и икономическа война" са анахронизъм и са свойствени на ограничения, първосигнален, краварски, хегемонски интелект. Си Джин Пин върви по пътя на постепенно и постъпателно изграждане на мощен център на управление, който ще осигурява мирно развитие и съществуване на огромна територия. В тази работа първи помощници ще му бъдат G5 (в мегахерци) и "умния прах".
5
2
 
18
 
! Отговори
естествено преди 5 години
Естествено! Разбира се, че пътят на Северна Корея ще води към световна икономика номер едно Китай .
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плановете за втора среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, могат да си останат мечтани от Пиндостан намерения, докато срещите на Си Джин Пин с Ким Чен Ун са реалност. Отношенията между КНР и КНДР са приятелски, топли и добросъседски.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За една година 4срещи !!Тия се двамката се обичат повече от Ердо и Путин!Азиатската любов е силна и страстна!
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и СК трябва да си направят свой военен съюз и да наложат санкции и ембарго и икономическа война на краварските ***.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким доста често ходи на гости на Си.