(Не)Качествено здравеопазване: Нова здравна каса?

Експерти: Сегашният модел на здравноосигуряване е изчерпан
Обновена: 9 яну 2019 19:48 | 9 яну 2019 19:34,
18


Националната здравноосигурителна каса навърши 20 години, а за този период се случиха немалко скандали. През изминалата година темата със смяната на здравноосигурителния модел в България беше на фокус.

Днес моделът на здравноосигуряване се смята за напълно изчерпан, а дори се стига и до ситуации, в които пациенти умират, защото не могат да заплатят за лечението си.

Какво се промени и какво искат пациентите - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и Иван Димитров Български пациентски форум.

Редица проблеми съществуват пред здравеопазването. Има ли баланс между качество и количество в здравеопазването или той е нарушен в България?

"Качество се постига по един единствен начин - конкуренция между услугите - лекари, здравни заведения и в това число осигурителите. Това е единственият начин да се постигне по-високо качество", заяви Стойчо Кацаров.

Възможно ли е обаче да се постигне демонополизация на касата?

"Ние като пациенти трябва да имаме право на избор, а нямаме такова - отиваме там, където можем да намерим място за лекуване. Няма конкуренция, а когато няма такава, те лекуват така, както някой е сметнал", заяви в предаването Иван Димитров.

Какво е решението?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Sudden death преди 5 години
През последните 30 години БГ е чудесен пример как НЕ трябва да се правят реформи, във всички сфери, не само здравната каца.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрите на Стойко ще се грижат за здравето на българина. Смее ли някой да се разболее? Ще точат от частните застрахователи? Може, но само в техните собствени частни болници, хайде от тях да мине. Нема ви изоставим съвсем, ще ви натирим у наште болници оборот да правите. А ДПС и Пейовски ще си направят частен фонд и ще събират парите в него за Делиормана и Кърджали. Хубаво ще стане, вервайте. Някой Стойчо или Трайчо досега да ви е лъгал?
13
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Цитирам: "....когато пациентите умират...!Аз съм един от УМРЕЛИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПАЦИЕНТИ! НЗОК Е УНИКАЛНА В ТОВА СИ ОТНОШЕНИЕ И НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ КЛОНИРАНА !
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВрялНе може да има истинска конкуренция без институции, работещи в интереса на обществото. Колкото и каси да има, те ще бъдат превзети от собствениците на частни болници и фармацевтични фирми и ще направят картел. Жалко, че стойностни медии като BG in air и Днес пропагандират такива чисто лобистки тези.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа другари, преустройство е нужно във всички сфери на политическия и икономическия живот. Преустройство във съдебната система трябва, казват от перестройчиците дабългари, небългари и околобългари. Този Стойко е ясен лобист и пак напира да заблуждава, но народът ги знае тези нови преустройчици и техните преустройства.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна трагедия, дано не ви се случи да стигате до лекар.
9
0
 
7
 
! Отговори
татул преди 5 години
Министърът що се крие и не казва с тия30лв каква тояга може да ползвме,като влезем в диалог с белите непукиси.Чиновниците в случая са в "Лунна тиквония" и казват, че уродливият строй в момента ,ще го носят останалите извън омайният аромат.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Това му се казва насилие и принуда и ги принуждават да работят на ниски заплати и ако не желаят на ниска заплата, не могат да се лекуват.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако видите за какво се харчат пари иза какво не се харчат ще се хванете за главите, ако не са ви обезглавили с данъци.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Здравните осигуровки в момента са 22.40 След като някой не работи е логично да си плаща сам, освен, ако не е социално слаб, или с решение на ТЕЛК. Как така държавните служители да не плащат? Щом са на трудов договор им се плащат осигуровки.
5
1
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Нови айдуци ,а?
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисДъщерята е безработна и от 1 януари сама си плаща здравната застраховка която скочи на 30 лева. Ако работиш, не плащаш нищо както са и 2 милиона чиновници на държавна служба. Но ако не работиш, не можеш да плащаш и не можеш да се лекуваш. Още здравни каси ще искат още по-високи такси.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ТАЗИ ДЪРЖАВА КАКВОТО И ДА Е НАПРАВЕНО НЕ ФУНКЦИОНИРА ЗА НАРОДА, А ЗА ШЕПА ХОРА КОИТО СА ПОЛИТИЦИ И БЛИЗКИ ДО ТЯХ. 30 ГОДИНИ ПРЕХОД, 30 ГОДИНИ ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА ОТ БКП НИ УПРАВЛЯВАТ.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво не е изчерпано в тази ....?
1
6
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Да! Този модел на Здравна каса е порочен и неприемлив! Един пример с който са се сблъсквали хиляди родители на които децата им работят и се осигуряват в Европа: Там плащат здравни осигуровки около 200 евро, но ако им се наложи да ползват здравна помощ тук, в България, излизат като неосигурени и могат да ползват единствено спешна неотложна помощ.Не можело Здравната каса в България, да поема разходи, след като плащаш в Германия (примерно)... Защо!!! Нали тези хора имат Европейска здравна карта?!