Световната банка оряза българския ръст! Защо?

Перспективите за изнес са негативни, а и за в бъдеще
9 яну 2019 21:52, Бойчо Попов
39
Световната банка оряза българския ръст! Защо?
снимка: Ройтерс

Световната банка рязко снижи прогнозата си за ръста на икономиката на България за 2018 г. и за следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката Global Economic Prospects за 2018 г. икономиката на страната се е разширила с 3,3%, докато при предишните прогнози от лятото очакванията бяха за ръст от 3,8%.

Перспективите са негативни и за в бъдеще. За настоящата година банката очаква ръст на икономиката от едва 3,1% при предишни прогнози за 3,6%.

През следващата година икономиката ще се забави дори повече – до 3,0% (3,6% в летните прогнози), а през 2020 г. ръстът ще стигне 2,8%.

Според Световната банка забавящият се растеж в еврозоната е отслабил положителните търговски и финансови ефекти, които преди това са подкрепили активността в няколко страни в Европа и Централна Азия, включително България. Негативно влияние върху икономиката на страната са имали още забавящият се износ и недостигът на работна ръка.

Перспективите не само пред България обаче изглеждат по-мрачни. Световната банка очаква глобалният икономически растеж да се е забавил леко до 3,0% през 2018 г. и да намалее с 0,1 пр.п. през тази година. За следващите две години очакванията са за растеж от 2,8%. За сравнение, в предишните си прогнози банката очакваше ръст от съответно 3,1%, 3,0% и 2,9% през 2018, 2019 и 2020 г.

Според институцията международната търговия и производствената активност са се влошили, търговските напрежения остават силни, а някои от големите развиващи се пазари преживяват значителен натиск върху финансовия пазар.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Един от начините за ръст на икономиката е повече хора да влязат в ИТ бизнеса.30хил работещи там са отговорни за около 5% процента от икономиката.Но не е лесна работа (особено началото) , а и образованието затъва.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35 Vulcanoако не започне да развива индустрияБългария имаше индустрия, благодарение на която те поздравявам от Bern! Много лесно е да разрушиш отколкото да изградиш! Б а л ъ к !
28
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Ръст има само в джобовете на алчните Бг бизнесмени- всичко друго е изкуствена кома- политически лъжи за развита икономика (парите на емигрантите са кръвта на бг хазната)лъжи за светло бъдеще-виждаме едни 5 милиарда в НЗОК които ще бъдат откраднати от частни болници с близки на властта бизнесмени- виждаме едни магистрали от пясък-виждаме една безмислена сделка за милиарди за самолети ПИЛОТИ НЯМА -Бг е сържавата на схемите- Схемаджийството е заложено 30 г вече-Дайте да крадем в името на народа!
27
2
 
10
 
! Отговори
Vulcano преди 5 години
Ами ако не плащаме заплати на еврочиновниците, които са страшно високи - по 150 000 евро годишно, по 2 млрд. на година членство във Н,А,Т,О и държавата най после не участва във енергийните дружества, както и ако не започне да развива индустрия, прогнозата може да бъде и по зле...
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има ръст само на бацините офшорки.Главоломно растат.
25
8
 
4
 
! Отговори
Червен каскет преди 5 години
А при Виденов всички бяхме милионери!Сега само 3 процента ръст на година!Уууууууууу
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поздрави от АнглияЧакате какво, новите жертви ли .И там сте я надробили една, по 10-тина човека в къща, богатеете от наеми, лъжете сънародниците си с плащането, славата ви е заслужена. По-добре далеч от сънародници с нечисти мисли. Вие гледайте да има втори референдум и да не ви изритат от там, че нали знаете колко лесно го правят и колко ни обичат, и не ми казвай че стажа там може да спаси . Бях и видях.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости!Пишат без да са чели какво казва Боко Тиквин!Стабилност, инвестиции, ръст на икономиката, водещи на Балканите това сме ние! :)
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Световната банка оряза българския ръст! Защо?"---Защото си имаме НАШ ЧОВЕК начело на на Световната банкЯ - Сталинка Георгиева.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко защо не искаш да си ходиш ве.. !!! Виж в какво ни забърка пак ве, а сме били уж 6+ , нови магистрали, нови мостове , а пък ние сме били пред фалит ве. Боко, защо така правиш ве мошенико, трафиканте, бандюго снажна и неграмотна, мутряго проста. Докога ще те траем ние теб ве ,ти бой ли искаш ве.. , скоро майна скоро , ще ти излезе късмета ,стой и гледай само. Писна ми да ни дърпаш все надолу. Ще ти скъсам дъртите пожарникарски бицепси ве майна... ,разплака всички наши майки и бащи.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
>Идват тежки години за България.Отново С.Б.ще отпуска заеми на Правителството.Еврофондовете ще пресъхнат и ще няма от къде другаде да се авантажоства освен от заеми.Народееееее...........
19
1
 
2
 
! Отговори
До, 21 преди 5 години
Бъдете, будител...На- народа,...Зада-имате, бъдеще ....
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потъването на държавата цирк продължава с пълна сила.Докато останалите страни напредват ние вървим яко надолу и назад. Последни сме в ЕС а скоро и Нигерия ще ни изпревари. Хора събудете се вече, стига сте спали овци.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ЗАЩО? Защото всяка стъкмистика може да крие истината до време. Свърши, спука се розовото балонче на герберастията!
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цло чудо е, че има някакъв растеж. За който в същност имат заслуга има най-вече ИТ предимно базирани в столицата. Провинцията е обезлюдена и затънала в мизерия.
15
0
 
11
 
! Отговори
Сталинка преди 5 години
Аз ще оправя нещата, нали съм шеф.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ББ му лъсна голото дупе от всякъде. Провл след провал!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдеее и тия хайдуци от Световната Банка и те искат да клатят стабилността на Генерала.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха нещо са сгрешили.Още утре ББ и Сие ще кажат че тук сме цъфнали и скоро ще връзваме.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият лаборант, известен като завряния зет във финансовите среди, а и не само там пише доклад, в който съм убеден, че направи на пух и прах драсканиците на световна банка!